Dansk milliardkoncern konkurs

Danmarks fjerdestørste distributør af computerudstyr og mobiltelefoner, Kijaka Gruppen i Padborg, er taget under konkursbehandling på begæring af Told og Skat. Ifølge kammeradvokaten er den samlede gæld i konkursboet opgjort til 120-130 millioner kroner.

Ni danske og udenlandske selskaber under den sønderjyske milliard-koncern Kijaka Gruppen i Padborg er taget under konkursbehandling af skifteretten i Gråsten. Kijaka Gruppen var nummer fire på Computerworlds seneste Top 100 over de største danske distributører af IT og havde sidste år en omsætning på 1,1 milliard kroner.

Gælden er indtil videre opgjort til mellem 120 og 130 millioner kroner, mens der endnu ikke er overblik over aktiverne.

Ifølge advokat Boris Frederiksen fra kammeradvokatens kontor i København er otte af de konkursramte selskaber danske og et enkelt svensk. Et dansk selskab er i betalingsstandsning, mens selskaber i England, Norge og Tyskland ikke er aktive og derfor ikke begæret konkurs.

Milliongæld til Told og Skat

- Baggrunden for konkursen er, at Kijaka Logistik havde oparbejdet en meget stor restance til Told og Skat på et to-cifret millionbeløb, og derfor valgte skattemyndighederne at begære selskabet konkurs, siger Boris Frederiksen.

De øvrige selskaber er taget under konkursbehandling, fordi de hænger sammen på kryds og tværs med det gældsplagede logistikselskab, oplyser advokaten.

Et af de konkursramte selskaber, Kijaka Danmark A/S, fusionerede i april sidste år med selskabet Chr. Olsen Nordic A/S, og dette selskab er ligeledes under konkurs.

På konkurstidspunktet var der 14 ansatte tilbage i Kijaka Gruppen og 40-50 i Chr. Olsen Nordic. En del af medarbejderne er fyret, mens enkelte stadig er ansat.

Kijaka-koncernen ejes af den sønderjyske von der Wehl-familie med Kim Uwe von der Wehl og Jan von der Wehl i spidsen. Sidstnævnte grundlagde koncernen i 1984.

Krig om afgifter

Ifølge de seneste regnskaber fra moderselskabet Kijaka Holding og datterselskabet Kijaka Danmark har koncernens ledelse de seneste år ligget i regulær krig med afgiftsmyndighederne i både Danmark og udlandet om store millionbeløb i moms.

Udenlandske afgiftsmyndigheder havde pr. 31. december 2000 tilbageholdt 56 millioner kroner i moms, som myndighederne mente, at Kijaka Gruppen manglede at afregne, og i Danmark er selskabet stævnet for 35 millioner kroner af Told og Skat.

Medlemmer af koncernens ledelse er sigtet for at have handlet strafbart, fremgår det ligeledes af regnskaberne.

Advokat Boris Frederiksen oplyser, at de tyske afgiftsmyndigheder fortsat tilbageholder et beløb i størrelsesordenen 25-26 millioner kroner, mens engelske myndigheder har tilbagebetalt et tilsvarende beløb.

Det var mandag morgen ikke muligt at træffe Kijaka Gruppens administrerende direktør Kim von der Wehl for en kommentar. En opringning til selskabets adresse i Padborg blev besvaret af en engelsktalende mand, der oplyste, at Kim von der Wehl ikke længere er en del af firmaet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere