Vi ser på mus og tastaturer

En gang var det sådan, at grafikkortet udgjorde en mindre
del af omkostningerne ved en pc. I dag er det ikke ­usædvanligt, at kortet er den dyreste del i kabinettet. Nu er turen kommet til tastatur og mus, som kan gøre et gevaldigt indhug i tegnebogen – ikke sjældent et fircifret beløb.

Det får du for pengene

Engang var det sådan, at mus og tastatur var noget, du krejlede dig til som en del af handlen, når du investerede i en ny pc. Det har ændret sig.

Nu sælges mus og tastatur ofte som en pakke, forsynet med et prismærke, der nemt kommer op i nærheden af 2.000 kroner. Fra at have været anonyme grå plastik­enheder med et bestemt antal taster er tastaturet gået hen og blevet en rigtig kontrolfreak.

Der kan være næsten lige så mange ekstraknapper som almindelige taster. Vi kom uvægerligt til at fundere over, om nutidens brugere ikke kan finde ud af tastaturgenveje, men måske er nødt til at have en knap til hver enkelt funktion.

Kigger vi for eksempel på musen, er det længe siden, at den blot var forsynet med to knapper. I dag er standarden fire, fem og undertiden endnu flere af slagsen.

Vi ser to tendenser, når det gælder nutidens tastaturer og mus. Enten er de ergonomiske egenskaber i fokus, eller også er det designmæssige i højsædet. Derudover har vi lagt mærke til, at så godt som alle ergonomiske mus og tastaturer er udviklet og fremstillet til højrehåndede, hvilket ikke kun gør livet surt for de venstrehåndede, men også forhindrer andre brugere i at aflaste højrehånden og bruge begge hænder til musearbejdet.

Uanset om du går efter design eller ergonomi, er der én ting, som er helt sikker: Anskaffelse af tastatur og mus hører ikke længere ind under impuls­indkøb og er næppe heller noget, du kan snakke dig til.

Vi har testet en stak tastaturer og mus og guider dig igennem et solidt udvalg af løsninger, der enten fås som en samlet pakke eller enkeltvis.

Logitech Dinovo Media Desktop Laser

Karakter: 5 ud af 6
Opgivet pris med moms 1.799 kr.

Dette er et produkt, hvor designerne har udstukket de retningslinjer, som resten af udviklingsteamet har skullet rette ind efter.

Pakken består af et tastatur og en mus, hvor tilslutningen sker ganske enkelt via en Bluetooth-adapter. Tastaturet udgøres faktisk af to dele, det numeriske tastatur medfølger nemlig separat, og det er således ikke nødvendigt at benytte det.

Inden du beslutter dig for at smide denne tastaturdel i papirkurven, skal du dog lige være opmærksom på dens bifunktion som lommeregner, og at den kan bruges som fjernbetjening til computerens medieprogrammer.

Knapperne på tastaturet er af laptop-typen, hvilket indebærer, at de har en kort tastegang og er relativt lydsvage. Musen, som aflæser underlaget ved hjælp af laserteknologi, er udformet, så den kun kan bruges med højre hånd. Her ligger den til gengæld rigtig godt i hånden og har et par ekstraknapper, som er placeret ganske smart.

Scroll-hjulet har også fået selskab af en række knapper, som kan bruges til alternative måder at navigere på. Aflæsningen er helt præcis, og musens bevægelser er smidige. Pakken sluger en masse batteri, og derfor er det en god idé, at i hvert fald musen får sin egen opladningsholder. På minus­siden har vi noteret os, at installationen af softwaren er noget bøvlet. Det tager noget tid, inden indstillingerne fungerer, som vi gerne vil have det.

Logitech Cordless Desktop MX 3000 Laser

Karakter: 4 ud af 6
Opgivet pris med moms 899 kr.

Logitech Cordless Desktop MX 3000 Laser er enkel at installere, og tastaturets grundlæggende funktioner virker, også selv om der ikke er installeret software.

Den lille modtager, som sluttes til USB- eller PS2-indgangen, er rigtig flot og langt fra de firkantede bokse, vi normalt ser. Ordet laser i produktnavnet er en henvisning til musens måde at aflæse under­laget på.

Vi bemærker endnu en gang, at en god lasermus er en lille smule mere præcis end en normal optisk mus. Alt i alt er der syv knapper og et scroll-hjul på musen. Den ligger godt i hånden, så længe du anvender højre hånd, vægten er også, som den skal være.

Tastaturet er sølvfarvet og sort og har en pukkel midt på oversiden. På puklen finder vi et sæt medieknapper plus et stort hjul til regulering af lydstyrken. Hjulet giver en skøn scratch-lyd, som dog ikke kan bruges til scratching!

På venstre side finder vi endnu et scroll-hjul samt knapper til at zoome ind og ud med. Tastaturet virker stort og klodset, og designet er ikke specielt flot. Tasterne er af den sædvanlige type, hvis vi ser bort fra funktionstasterne, som er mindre end normalt.

Logitech Cordless Desktop S510 Media Remote

Karakter: 3 ud af 6
Opgivet pris med moms 749 kr.

I kampen om det mest kringlede produktnavn ligger denne pakke fra Logitech pænt i opløbet. I æsken finder vi en lille mus, et tastatur og en fjernbetjening.

Den stilrene mus er der ikke meget at sige om. Den fungerer i begge hænder og er udstyret med et scroll-hjul og to knapper. Tastaturet i fuld størrelse er udført i et nogenlunde traditionelt design, knapperne er af den sædvanlige type og ganske højlydte. Som helhed efterlader pakken et noget plastikagtigt indtryk.

På begge sider af tastaturet er der en række ekstraknapper. Ud fra symbolerne på disse er de først og fremmest til opsætning af lyd og video. Tilslutningen af mus og tastatur sker uden problemer.

Overførslen sker trådløst til en sender, som du enten sætter direkte i USB-porten eller i en holder med en længere ledning. Fjernbetjeningen kan bruges til medieafspilning og til afvikling af PowerPoint-præsentationer.

Microsoft Wireless ­Optical Desktop 1000

Karakter: 4 ud af 6
Opgivet pris med moms 399 kr.

Microsoft Wireless Optical Desktop 1000 består af en mus og et tastatur og er udført i et traditionelt design. Knapperne er af den sædvanlige høje type med normal tastegang.

Oversiden er forsynet med et sæt specialknapper, som kan programmeres efter ens eget behov og ens egen smag. En del knapper er beregnet på at blive brugt til programmer til medieafspilning.

Mus, tastatur og USB-modtagere er udført helt i sort. Musen er symmetrisk udformet og passer både til venstre og højre hånd. Aflæsningen sker optisk og fungerede godt på alle de underlag, vi testede. Det er nemt at koble enhederne til, og alt fungerer, uden at det er nødvendigt at installere software, og det gælder både Windows XP og 2000.

Overordnet set byder pakken ikke på nogen luksusfinesser, men gennemgående fungerer den godt. Hvis du er på udkig efter et pålideligt system uden en masse ekstra krummelurer og ikke er interesseret i at smide alt for mange penge efter det, er pakken fra Microsoft et godt valg.

Microsoft Wireless ­Optical Desktop 6000

Karakter: 3 ud af 6
Opgivet pris med moms 899 kr.

Desktop 6000 fra Microsoft består af et ergonomisk korrekt tastatur med gennemsigtige taster. Tastaturet er kurvet, og tasterne, som er placeret i midten, er større end dem, der er placeret ud mod kanterne.

I starten føles formen lidt forkert, men vi vænner os hurtigt til det og opdager det fine i den tekniske opsætning. At der er en polstret håndledsbeskyttelse indbygget i tastaturet gør bestemt ikke sagen ringere.

Tastaturet er forsynet med de efterhånden traditionelle hurtigvalgsknapper til medieafspillere samt et par programmerbare favoritknapper.

Musen har fire knapper plus et scroll-hjul, som er trinløst og behandlet med gummi. Desværre er vi nødt til at trække rimelig kraftigt i scroll-hjulet, før der sker noget. Musen er ergonomisk korrekt, men helt og aldeles tilpasset til kun at blive brugt af højrehåndede.

Laserteknologien betyder, at navigationen går helt som planlagt. Men fra denne pakke er det alligevel det udmærkede tastatur, vi husker bedst, mens vi går videre til den næste kombattant.

Logitech Cordless MX5000 Laser

Karakter: 5 ud af 6
Opgivet pris med moms 1.399 kr.

Ordet ’deluxe’ ville passe godt ind i navnet på Logitechs højteknologiske pakke. Med et prismærke, som er røget en smule over tusindkronesedlen, regnede vi med, at der var en hel del at komme efter i æsken.

Og vi kan ikke just sige, at vi blev skuffede. Som det er tilfældet med mange andre pakker, er mediefunktionerne også her i fokus. Tasterne på det sort- og sølvfarvede tastatur er placeret traditionelt, hvis vi ser bort fra, at insert-knappen er placeret en smule nordligt.

Knapperne er af den sædvanlige type og har den helt rigtige modstand. Men tastaturet byder også på noget, som er lidt anderledes: En billedskærm og en sjov trykfølsom kontrol til venstre for knapperne, for nu at nævne to eksempler.

Med kontrollerne kan du styre lydstyrken, og hvor meget der skal zoomes ind eller ud i et billedvisningsprogram. MX5000 er også forsynet med de sædvanlige medieknapper, som lyser med en pæn rød farve, når de aktiveres. Skærmen kan blandt andet vise, hvilken sang der afspilles, eller hvad klokken er.

Det numeriske tastatur kan anvendes som lommeregner, og udregningerne ses på skærmen. Musen, som er behagelig at arbejde med, er af samme model som den fra Dinovo-sættet og har en tilsvarende opladningsholder. Overførslen til computeren er velfungerende og sker ved hjælp af Bluetooth.

Speed Link Ultra Flat Metal Keyboard

Karakter: 3 ud af 6
Opgivet pris med moms 300 kr.

Testdeltageren fra Speed Link er ved første øjekast noget så usexet som et tastatur med ledning. Når vi så kigger lidt nærmere på det, erstattes det usexede indtryk dog hurtigt af noget ganske sensuelt.

Tastaturet er fremstillet i aluminium og vejer derfor meget lidt. Samtidig betyder materialevalget, at tastaturet fremstår eksklusivt. Knapperne på tastaturet er af laptop-typen, hvilket indebærer, at de er små og har en kort tastegang.

Selv størrelsen på tastaturet minder om det, man finder på en bærbar computer – det er lille, og en del taster sidder sammenpresset.

Det flotte udseende ødelægges imidlertid, når vi går i gang med at bruge tastaturet. Det føles ikke så velbygget, som det ser ud til at være. Knapperne er ganske højlydte og afgiver en lyd, som får os til at tro, at de når som helst kan finde på at løsne sig.

Som alle andre tastaturer har også Speed Link Ultra Flat Metal Keyboard et sæt ekstraknapper, som bruges til at styre visse funktioner på computeren.

Microsoft Natural ­Ergonomic Keyboard 4000

Karakter: 4 ud af 6
Opgivet pris med moms 449 kr.

Denne artikels andet tastatur med ledning kommer fra Microsoft. Her er det ergonomiske i centrum. Det er todelt med en pukkel i midten og taster, som er større ind mod midten end længere ude på siderne.

Der er tydelige ligheder med Microsofts Laser Desktop 6000, men den ergonomiske variant er mere vredet rundt, hvilket betyder, at fingrene kan holdes mere lige, når du skriver.

Dette, kombineret med at tastaturet har en god støtte til håndledene, betyder, at det er rigtig dejligt at arbejde med. Under alle omstændigheder har vi lært at håndtere et design, som er anderledes.

Selve tastaturet har også en del at byde på. Ud over de sædvanlige ekstraknapper finder vi en sjov zoom-knap midt på tastaturet.

Der er også knapper til at navigere frem og tilbage på en hjemmeside. Det numeriske tastatur har et par ekstraknapper øverst, derudover er der en knap, som aktiverer en lommeregner.

Saitek Gaming Keyboard

Karakter: 4 ud af 6
Opgivet pris med moms 500 kr.

Vil du have et tastatur med blå baggrundsbelysning, er der ikke mange alternativer. Ud over dette kender vi kun til G15 fra Logitech. Saitek-tastaturet er fuldstændigt nørdet og skideflot!

Lysstyrken kan indstilles til tre forskellige niveauer afhængigt af de omgivende lysforhold. Selve tastatur-indretningen er i øvrigt udformet meget traditionelt.

Der er kun fire ekstraknapper, og de kan anvendes til indstilling af lydstyrke og til justering af lysforholdene. Det føles rigtig godt at have et traditionelt tastatur under fingrene med normale, reelle taster.

Kvaliteten af tastaturet er meget høj, og store dele af tastaturet er fremstillet i børstet aluminium. Den indbyggede håndledsstøtte er skånsom for armene. Ud over det almindelige tastatur, som tilsluttes med USB, fandt vi også et lille spilletastatur i æsken.

Det består af ni nummerknapper samt to små knapper, som sammen med den medfølgende software muliggør 27 forskellige programmerbare spilkommandoer.

Det ekstra tastatur tilsluttes noget uventet ved hjælp af en netværksledning, og det er desuden en smule skuffende, at spilletastaturet mangler funktionen til justering af lysforhold, som er rigtig god.

Logitech G15

Karakter: 4 ud af 6
Opgivet pris med moms 629 kr.

Også Logitech har i sit produktudvalg et tastatur med indbygget blå belysning. Lyset er noget mere diskret end belysningen i Saiteks Gaming Keyboard, eftersom det kun er selve symbolerne og bogstaverne, som er oplyste på varianten fra Logitech.

Der er dog flere ligheder med tastaturet fra Saitek; også G15 er et udpræget spiltastatur. Saiteks separate spilletastatur mangler her, i steder er der til venstre på tastaturet 18 ekstraknapper, som er beregnet til kommandoer i spil.

Ud over disse knapper er der et sæt medieknapper til start af afspilninger og til at spole frem og tilbage i mediefiler. Det mest iøjefaldende er imidlertid det i denne sammenhæng ganske store display, som vippes op fra tastaturfladen og kan vise oplysninger direkte fra det spil, som er i gang.

En dejlig finesse er, at Logitech har gemt to USB-porte på tastaturet, som det er oplagt at bruge til mindre tilbehør! Knapperne på tastaturet er af den traditionelle type med en ganske lang tastegang.

Med håndledsstøtte føles tastaturet godt under fingrene, men vi havde dog gerne set, at det havde været mere støjsvagt.

Microsoft Wireless Desktop 5000

Karakter: 3 ud af 6
Opgivet pris med moms 749 kr.

Lighederne med Laser Desktop 6000 er slående, og vores sats på, at det drejer sig om samme pakke blot i ny indpakning, kan nok ikke få de helt store odds hos bookmakerne.

Tastaturet ligner meget, bortset fra farven. Forklaringerne til en del af ekstraknapperne er også anderledes, på dette tastatur har man med knapperne tydeligvis sat fokus på fotos.

Vi fandt også et andet softwareudvalg i æsken, blandt andet medfølger Microsoft Digital Image 2006. Selv om musen minder om den i Laser-pakken, føles denne noget dårligere i hånden.

Scroll-hjulet er trægt, og det føles, som om vi skal scrolle, til armen er ved at falde af, før der sker noget. Installationen går i øvrigt helt smertefrit. Modtageren udgøres præcis som i Laser-pakken af en grå kasse, hvor vi finder dioder, der for eksempel angiver, om caps lock er trykket ned.

Denne løsning er ikke helt gennemtænkt, eftersom modtageren ofte er noget, du gerne vil have gemt af vejen hurtigst muligt.

Logitech G7 Laser Cordless

Karakter: 3 ud af 6
Opgivet pris med moms 899 kr.

Logitech G7 Laser Cordless er en fyldig mus med en relativt høj vægt, hvilket betyder, den er smidig og behagelig at anvende, det gælder først og fremmest på musemåtten, men også direkte på skrivebordet.

I æsken finder vi ud over en modtager i form af en USB-nøgle også en batterilader. Musen drives af et lithium-ion-batteri, og Logitech er så flinke, at de smider to batterier med i pakken.

Ifølge emballagen skal et batteri holde i 10 timer, før det skal genoplades. Laderen sluttes til USB-porten. Hvis du vil, kan du derudover fastgøre modtageren på laderen i stedet for direkte i USB-porten. Smart, synes vi.

Til gengæld er modtagelsen dårlig, uanset hvor vi anbringer modtageren. Musen hænger en gang imellem noget i det, hvis vi flytter den hurtigt. Men når alt fungerer, som det skal, glider den rigtig godt ved hjælp af laserteknologien.

På musen er der fem knapper samt et scroll-hjul. Udformningen er ergonomisk, hvilket gør, at musen passer bedst til højre hånd.

Logitech MX610 ­Laser Cordless Mouse

Karakter: 4 ud af 6
Opgivet pris med moms 499 kr.

Logitech er nu kommet med endnu en lasermus, så der er ingen tvivl om, at denne teknologi er fremtiden. Musen ligner Logitech G7 Laser Cordless en del, selv om Logitech MX610 Laser Cordless Mouse adskiller sig på flere punkter.

De opladelige batterier og dermed også batteriladeren er væk. I stedet drives musen af to almindelige AA-batterier. En batteriindikator, som hurtigt viser, hvornår strømkilden skal skiftes, er placeret på musens overside.

MX610 har hele otte knapper samt naturligvis scroll-hjulet. Ud over de traditionelle knapper på oversiden kan du nå alle knapper med tommel- eller pegefingeren, hvis du er højrehåndet. Modtagelsen understøttes af en trådløs USB-modtager.

Aflæsningen er rigtig god, og musen er smidig og præcis. Den er udformet således, at den fungerer bedst i højre hånd. Selv om G7'en er dyrere, har MX610 en bedre ydelse. Dette er en rigtig god og smidig mus, hvis du ikke bruger venstre hånd.

Microsoft Wireless Notebook Optical Mouse 4000

Karakter: 4 ud af 6
Opgivet pris med moms 399 kr.

Selv Microsoft kan bygge mus i ministørrelse til bærbare computere. Størrelsen er sammenlignelig med Logitechs V400, hvilket betyder, at den ikke er særligt bekvem, når man skal arbejde i længere tid ad gangen.

Musen passer både til højre- og venstrehåndede, og overførslen til computeren fungerer fint og uden software. Modtageren udgøres af en lille USB-nøgle, som er enkel at koble til computeren.

Ligesom Logitechs V400 kan Microsofts mus slukke modtageren, når den ikke anvendes. Det gøres ved at fastgøre modtageren på musens underside. Det fungerer fint, men løsningen er ikke lige så fiks som Logitechs. Musen er smidig på alle de underlag, vi har testet.

Aflæsningen sker ved hjælp af optisk lys, hvilket ikke er helt overraskende, navnet taget i betragtning. Musen har et let anvendeligt scroll-hjul, og der er tre knapper. Farven er grå og sort, hvilket ikke ligefrem giver et festligt udseende, men som passer godt til jakkesættet, hvis du sidder på første klasse i Intercitytoget og klarer jobbet via computeren.

Logitech V400 Laser Cordless mouse for notebooks

Karakter: 4 ud af 6
Opgivet pris med moms 499 kr.

Navnet siger det meste om denne mus, en trådløs sag med laserteknologi, som er beregnet til at tage med på farten sammen med den bærbare computer. Installationen er præcis lige så enkel, som den skal være, der behøves ingen software.

Modtageren ligner en USB-nøgle og er nem at sætte i USB-porten. Når du ikke anvender musen, kan du opbevare nøglen i musen, der er forsynet med et hul, der passer til modtageren. En ganske lækker og pladsbesparende detalje, må man sige!

Selve musen er en lille sag, lidt vel lille efter vores mening. Det er selvfølgelig meningen, at den skal være ægte bærbar, men dens diminutive størrelse gør, at den ikke er særlig behagelig at bruge.

At anvende den igennem længere tid kan der slet ikke blive tale om. Musen er forsynet med de to traditionelle knapper, et scroll-hjul og to ekstraknapper, der for eksempel kan bruges som frem- og tilbage-knap i browseren.

Laserteknologien betyder, at bevægelserne flyder godt. Derimod er det så som så med signalmodtagelsen, hvilket gør, at musen en gang imellem stopper op og hakker lidt i det. Det er dog positivt, at musen fås i forskellige farver og kan bruges til både højre- og venstrehånd.

Historien bag QWERTY

Logikken bag vore dages tastatur kan forekomme mere eller mere obskur, men faktisk er layoutet ganske gennemtænkt. På de første skrivemaskiner, som dukkede op, var tasterne placeret i alfabetisk rækkefølge.

Udviklerne indså imidlertid ganske hurtigt, at dette ikke var en god løsning, eftersom armene til tasterne ofte filtrede sig ind i hinanden. For at råde bod på dette blev QWERTY-tastaturet skabt, og det er helt enkelt navngivet efter de fem første bogstaver i den øverste bogstavsrække.

Året var 1873, og tanken bag placeringen af tasterne var, at de almindelige bogstavkombinationer blev placeret på hver sin side af tastaturet. Udseendet gælder stadig i dag, men er ærligt talt ikke helt perfekt.

Placeringen af bogstaverne er ikke optimal, hverken når det gælder engelsk eller dansk, og det er sjældent, at man kan skrive et helt ord med samme hånd. Men vanens magt er stor – selv om der er dukket en del konkurrerende produkter op på markedet, lever QWERTY-layoutet videre.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere