Dansk og europæisk lovgivning tillader ikke patenter på software og forretningsmodeller, men ifølge SSLUG (Skåne Sjælland Linux User Group) har det ikke forhindret Det Europæiske Patentkontor i at udstede cirka 20.000 af dem. Blandt eksemplerne nævner gruppen patenter på e-handelsbetaling med brug af Dankort.
Ifølge det nu foreliggende direktivforslag fra EU-Kommissionen vil software fremover kunne patenteres, hvis det er nyt og har ?opfindelseshøjde?. Forretningsmetoder patenteres ved at udforme dem som software.
Ifølge forslaget skal nye idéer indebære en eller anden grad af teknologisk nyskabelse, men SSLUG kritiserer, at direktivet ikke definerer nærmere, hvad dette betyder.
Patenter truer open source
Anne Østergaard fra SSLUG mener, at der ikke findes nogen videnskabelig rapport, der viser, at softwarepatenter har en gavnlig virkning på samfundet eller den samlede softwareudvikling. Til gengæld, fremhæver hun, er der engelske og tyske undersøgelser, der viser, at softwarepatenters effekt som metode for vidensdeling er minimal, hvis den findes. Derimod har open source bevist, siger hun, at det er en effektiv metode til at sikre innovation og vidensdeling.
- Grunden til, at vi i SSLUG har involveret os så kraftigt i debatten om softwarepatenter, skyldes, at softwarepatenter allerede nu er en af de største trusler mod open source udvikling, siger Anne Østergaard.
SSLUG går ind for at fremme friheden til at innovere og videreudvikle den software, der allerede findes. Gruppen går ind for åbne standarder og åben kildekode, og den har til formål at fremme brugen af open source-styresystemet Linux.
Relevante links:
*SSLUG høringssvar om EU's software patent-direktiv
*Introduktion og baggrundsmateriale om softwarepatenter
Rapporter:
"Patent protection of computer programmes" (PDF-fil)
"Micro- and Macroeconomic Implications of the Patentability of Software Innovations." (PDF-fil)