Telia åbner et servicecenter på Bornholm med én sælger og én tekniker. Det sker fordi selskabet har haft held til at slå TDC af banen som eneleverandør af telefoni til de offentlige myndigheder på øen. Samtidig giver Telias tilstedeværelse på Bornholm det lokale erhvervsliv mulighed for at forsøge at forhandle prisen ned, når den næste telefonregning dumper ind af døren.
Bornholms Amt, Rønne og Nexø Kommune vurderer, at de kan spare op til 30 procent på telefonien. Samtidig omfatter aftalen lån af 500 mobiltelefoner og fuld integration mellem mobil- og fastnettelefoner. Det eneste Telia endnu ikke kan klare er bredbåndsopkoblinger, der stadig er i hænderne på TDC.
- Der var kamp om kontrakten, og prisen var en vigtig faktor. Men da TDC hørte fra Bornholm, at de var ved at skifte teleleverandør, har vi hørt, at TDC også sendte et tilbud om en ny aftale. Men vi vandt altså til sidst, siger pressechef i Telia A/S Robert Neimanas.
Mentale barrierer
Noget af det sværeste ved at bryde monopolet var ifølge Robert Neimanas at ændre bornholmernes mentalitet.
- De skulle overbevises om, at det kan lade sig gøre. I lang tid har de været vant til kontakten med de lokale TDC servicemedarbejdere. Vi skulle overbevise dem om, at det kan gøres anderledes. Blandt andet derfor åbner vi også et kontor på øen med en sælger og en tekniker til at servicere vores kunder, siger Robert Neimanas.
Kontrakten forpligter Telia til at udbygge mobildækningen på Bornholm ved lufthavnen og på strækningen Balka ? Dueodde.
- Det er klart, at Telia har investeret meget i at få opgaven, og om det er en god forretning, ved jeg ikke. Men det er en vigtig forretning, hvor vi får en mulighed for at vise, hvad vi kan som totalleverandør inden for det offentlige, som er et led i vores fremtidige strategi, siger Robert Neimanas.
Det har ikke været muligt for Computerworld Online at finde ud af hvor meget de tre kunder tilsammen forbruger af telefoni om året. Men i Nexø Kommune oplyser Lars Berthelsen fra sin påskeferie i Jylland, at kommunen rundt regnet hidtil har haft et teleforbrug på 1,6 millioner kroner om året.
Aftalen er foreløbig indgået med amtet og to ud af de 5 bornholmske kommuner, men den videreføres til at omfatte hele Bornholms Regionskommune efter kommune sammenlægningen ved næste årsskifte.