Gartner Group har gennemført en undersøgelse, der beviser, hvad vi alle har vidst i årevis. Nemlig at virksomheder spilder milliarder på unødvendige IT-indkøb. Ifølge Gartner Group er 20 procent af en samlet investering på 23 billioner kroner i 2001 totalt spildt.
Spildet skyldes ifølge Gartner Group, at virksomhederne køber mere kapacitet, flere applikationer og flere softwarelicencer, end de har brug. Helt nøjagtigt for 4,2 billioner kroner.
Men artiklen i Computerworld Online går meget let hen over den kendsgerning, at en stor del af de 4,2 billioner kroner ikke er gået i rendestenen men i lommerne på IT-leverandører og konsulenter, der har en ekstrem god forretning ud af at rådgive virksomhederne til at investere i unødvendig overkapacitet.
Jeg synes, at den pågældende undersøgelse er pinlig for alle os udbydere af hardware, software og services, og jeg stiller det berettigede spørgsmål, om vi er særligt gode til at tage vores ansvar som eksperter og rådgivere alvorligt.
En overkapacitet og en fejlinvestering på 20 procent af det samlede indkøb beviser jo, at der er noget fundamentalt galt i branchen, og det bekræfter med al ønskelig tydelighed, at mange udbydere stadig tænker i den nærmeste dollar snarere end i at opbygge langvarige kunderelationer, hvor kundens tarv er i højsædet.
Større forsigtighed
Gartner Group har naturligvis helt ret i, at tallene i sammenhæng med det nuværende klima vil medføre en større forsigtighed samt flytte større markedsandele til outsourcing, hvor virksomhederne kun får ? og betaler for - den kapacitet, de anvender.
Men der er desværre også grund til at hejse et advarselsflag på dette område.
At skifte til en outsourcing-model kræver, at virksomheden er klædt på til at kunne bedømme egne behov og serviceniveauet hos de forskellige udbydere.
Lad os prøve at se nærmere på et område, som jeg kender godt, nemlig serverhosting og co-location.
Hostingmarkedet har set en veritabel priskrig, og det er i dag muligt at få hosted sine data til en brøkdel af forrige års pris. Det er derfor fristende at købe hostingydelser på prisen alene, men det har vist sig at være en rigtig dårlig forretning for mange virksomheder, fordi de ikke har haft den nødvendige viden om udbyderne og deres eget behov.
Det er nemlig de færreste virksomheder, hvis behov er ren hosting. De fleste har brug for tillægsydelser som overvågning, drift og adgang til særlige tjenester. Områder, hvor den billigste udbyder på hostingydelsen som regel er et meget dyrt og ofte utilstrækkeligt valg.
Rådgiverrollen
Gennemsnitligt har virksomheden brug for relaterede ydelser i et omfang, der svarer til tre gange hostingordren. Det har i det forløbne år kostet mange virksomheder dyrt at købe ene og alene på den billige grundydelse.
For mig hænger denne situation også sammen med rådgiverrollen.
IT-branchen har en historisk tradition for, at leverandøren også er rådgiveren, og de såkaldte selvstændige rådgivere er ofte bundet op i samarbejdsaftaler med udvalgte leverandører.
Det er meget svært at undgå, at rådgivning bliver partisk, og de fleste professionelle indkøbere har da også vænnet sig til at acceptere og leve med, at rådgiveren i meget høj grad også er sælger. Men at der er tale om et så stort ekstra salg vil nok chokere de fleste.
Gartners tal er kommet sent, men forhåbentlig ikke for sent på banen. De vil utvivlsomt medføre større omtanke og mere kontrollerede indkøb. Men det kræver mere markedsviden og kvalificeret og upartisk rådgivning.
Det er mit håb, at de også vil føre til, at IT-rådgiverne sætter kundens reelle behov i centrum og begynder at agere derefter.
Tina Lerche er administrerende direktør i Wingercom, der bl.a. udbyder serverhosting.