Projektledelse er i høj kurs

Projektledelse er det emne, som IT-medarbejderen interesserer sig mest for. Det viser en undersøgelse fra kursusudbyderen Niveau, der hvert år undersøger, hvilke emner, der optager IT-ansatte.

Projektledelse er tidens hotteste emne blandt IT-folk. I hvert fald blandt de 1.700 af slagsen, som har deltaget i kursusudbyderen Niveaus IT Tendensundersøgelse 2002.

Se listen over de mest og de mindst populære nederst i artiklen.


Projektledelse er gennem årene rykket støt og roligt op gennem placeringerne på top 20 over de emner, som optager IT-folket. I år indtager disciplinen for første gang førstepladsen.

Henrik Engelund, der er administrerende direktør i Niveau, mener, at det skyldes en stigende professionalisme i branchen. Der skal være 100 procent styr på projekterne.

? For fem år siden kunne du godt argumentere igennem, når du lavede et projekt til et par millioner, at det kom til at koste en halv million mere. Sådan er det ikke længere. I dag forventer alle, at det skal være i orden. Der er ikke nogen, der gider høre på dårlige undskyldninger om, at det er nyt, og det har vi ikke prøvet før, siger han.



En yderligere forklaring på, at projektledelse er i fokus, er ifølge Henrik Engelund, at disciplinen er blevet bredere. Flere medarbejdere er under forskellige former blevet projektledere.



? Det er en tendens, der slår i gennem i alle typer virksomheder ? lidt en megatrend i branchen. Vi ser en transformation fra linieprægede, traditionelle, hierarkiske organisationer til mere løstkoblede projektorganisationer, siger han.



Ledelse og IT skal hænge sammen

På andenpladsen over hotte IT-emner ligger kobling mellem IT-strategi og forretningsstrategi. Det, mener Henrik Engelund, hænger sammen med et opgør med 90?ernes fremgangsmåde, hvor man lavede forretningsstrategi et sted i huset og IT-strategi et andet sted. I dag skal strategierne tilpasses hinanden og hænge sammen.



? Det er ikke længere unaturligt, at man sidder og diskuterer internetstrategier på et direktionsmøde, men hvis man går ti år tilbage, var der ikke nogen, der snakkede om servere eller infrastruktur. Forretningsledelsen er blevet betydelig bedre til at forstå IT og stille krav til resultater, siger Henrik Engelund, der omvendt også mener, at IT-cheferne i dag fokuserer mere på forretningen.



Internet mindre interessant

Interessen for internet er faldet. Sidste års topscorer på listen hed ?Internettet generelt?, den kategori ligger i år på 10. pladsen.



Til gengæld er der kommet mere fokus på internetsikkerhed, som indtager listens tredjeplads. Henrik Engelund mener, at sikkerhed bliver højt prioriteret, fordi internettet efterhånden gennemsyrer alt, og vi er blevet mere sårbare.



? Der er også en bagside af internet-medaljen, og det er især lederne, der har trukket sikkerhed op på listen. Altså dem, der i sidste ende er ansvarlige for, at hjemmesiden fungerer og ikke går ned, fordi nogen har været inde og hacke systemerne, siger han.



Listen over de mindst populære emner følger ifølge Henrik Engelund mønsteret fra tidligere år. Trends og buzzwords, som har været blæst op, havner efter en tid på denne liste. Og de kommer aldrig op igen.



? Der er et skisma mellem den marketingdrevede del af IT-branchen og den medarbejder- og projektledelsesdrevede. Buzzwords bliver som regel opfundet med sigte på den forretningsmæssige ledelse, men de fanger ikke nødvendigvis IT-folkene, siger han.



Niveau, der er en del af DIEU Gruppen (Dansk International Efteruddannelse), leverer kurser og konsultentydelser til IT-virksomheder. For at afdække tendenserne og finde ud af hvilke produkter, man skal satse på, undersøger virksomheden hvert år, hvilke emner der optager IT-folket. IT Tendensundersøgelsen 2002 er den syvende i rækken.
















































































































Toppen: De højest prioriterede områder at tilegne sig mere viden indenfor
Placering Emne Score (5 er maksimum)
1 Projektledelse 3,86
2 Kobling mellem IT-strategi og forretningsstrategi 3,83
3 Internet og sikkerhed 3,81
4 Ledelse af forandringer 3,78
5 Generel personlig udvikling 3,78
6 Kvalitet generelt 3,72
7 Strategi generelt 3,65
8 Ledelse generelt 3,64
9 Kravspecifikation og -styring 3,63
10 Internettet generelt 3,61
11 Risikovurdering og -styring 3,56
12 Teambuilding 3,54
13 Ledelse af medarbejdere 3,50
14 Coaching 3,39
15 Knowledge management 3,39
16 web-udvikling 3,38
17 Test af IT-løsninger 3,37
18 Estimering 3,34
19 Projektopgaver 3,25
20 Organisatorisk læring 3,30















































































































Bunden: De lavest prioriterede områder at tilegne sig mere viden indenfor
Placering Emne Score (5 er maksimum)
1 IPMA Certificering 2,17
2 PMI certificering 2,18
3 Call Center Management 2,37
4 Salgsledelse 2,43
5 E-government 2,44
6 Adrætte metoder 2,45
7 Extreme programming 2,51
8 Outsourcing 2,52
9 Modenhedsmodeller 2,54
10 Certificering (projektledelse) 2,56
11 Internet og E-jura 2,58
12 Rekruttering 2,59
13 Projektsalg 2,64
14 Psykologien i salgsarbejdet 2,65
15 Test-modenhedsmodeller 2,68
16 Component based Development 2,69
17 Virtuelle organisationer 2,79
18 Datamining 2,84
19 Digital forvaltning 2,89
20 Business intelligence 2,92


Denne artikel er fra Computerworld IT Job




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere