Hver fjerde har digitalt tv

Selv om regeringen har udskudt det digitale tv-net, har danskerne taget interaktivt tv til sig via satellit og kabel. Men killer-applikationen er underholdning ? ikke internet og e-mail. Digitalt tv er ikke et alternativ til hjemme-pc'en

Sammensmeltning af medierne (såkaldt konvergens) er en by i Sibirien. Og derved bliver det. I hvert fald hvis man skal tro Modern Times Group (MTG), der med datterselskabet Viasat blandt andet står bag digitalt satellit-tv og TV 3.

Selv om MTG i tredje kvartal sidste år var oppe på at have udstyret 130.000 danske hjem med interaktivt tv ved hjælp af en digital dekoder, og selv om der er arbejdes hektisk på i en nær fremtid at tilbyde e-mail og chat på tv-skærmen, er holdningen klar:
Det handler om spil, sport, video-on-demand, underholdning, ekstra tv-kanaler og sladderstof i forbindelse med tv-programmerne.

? Det skal give forbrugerne en oplevelse, understreger Mikkel Vejlgaard, der er salgsansvarlig for interaktive medier hos MTG.

I Danmark har On Cable, Tele Danmarks kabel-tv, ikke haft den store succes med at udbrede den nu forældede Selector-boks til tv-kiggerne, så sammen med konkurrenten, Canal Digital, er Viasat stort set de eneste, der kan tilbyde danskerne interaktivt tv, fordi den nye regering indtil videre har sat en prop i planerne om at etablere et jordbaseret digitalt sendenet.

Sofakartofler i lommen

Det net, der kan give de danske public service-stationer DR og TV2 mulighed for at afprøve de digitale muligheder. Canal Digital og Viasat sender signalerne til tv og de interaktive tjenester over satellit, og responsen fra brugerne kommer via telefonnettet.

Mikkel Vejlgaard lægger ikke skjul på, at hensigten er at dække markedet for interaktivt tv, inden det digitale sendenet er på plads.

Og til forskel fra internet eksisterer der et leverandør-kundeforhold mellem Viasat og tv-kiggeren hjemme i sofaen. Og det skal udnyttes til fulde.

Nu hvor dekoderne er på plads i en række danske hjem, arbejder MTG på at få aftaler i stand med annoncører til det nye medium.

En ny tv-dekoder er en gammel computer
En settop-boks, eller en dekoder om man vil, er en enhed, der omsætter det komprimerede digitale signal til et gammeldags analogt tv-signal, som et almindeligt tv-apparat kan forstå.

Til interaktivt brug er det nødvendigt med intelligens og lagringskapacitet i enheden. Men samtidigt er det nødvendigt at holde prisen nede.

Det betyder, at settop-bokse ofte anvender ældre pc-teknologi. Den nyligt vedtagne standard for digitalt tv, Multimedia Home Platform (MHP), er baseret på Java og kræver 16 MB ram og en forholdsvis kraftig processor som en 80386?er eller større. Men det bliver for dyrt sammenlignet med de ældre standarder, der ikke har så store krav til hardwaren, vurderer MTG.

? Vi kan ikke støtte en hjemme-pc til folk, siger teknisk chef Jørgen M. Larsen med henvisning til, at MTG betaler forhandlerne en del af dekoderens pris. Til gengæld er dekoderen låst til at modtage MTG?s tv-kanaler.

? Vi kan jo lede dem direkte fra en tv-reklame over til et køb, fortæller Mikkel Vejlgaard. Han peger på, at digitalt tv kan skabe impulskøb, fordi man ikke behøver rejse sig fra sofaen, og det er ikke nødvendigt at taste sit navn og adresse ind. Det kender systemet i forvejen.

Væddemål

Dermed er interaktivt tv et ganske anderledes medie end internet, fordi borgeren har et afhængighedsforhold til MTG ? på godt og ondt. MTG bliver gatekeeper, hvad der jo ikke findes på internet.

? Vi vender internettets udvikling på hovedet. Først marketingmedie ? senere et responsmedie, forklarer teknisk chef, Jørgen M. Larsen.

Og det er andet end internet-varer, der er på hylderne i det interaktive tv.

Følger man Champions League i fodbold, tilbyder TV 3 en såkaldt sidekanal med endnu en kamp udover hovedkampen, eller eksklusive udsendelser, som boksekampen mellem Mike Tyson og Brian Nielsen.

? Men killer-applikationen tegner til at blive betting (væddemål, red.). Det ved man fra Sky Channel, vurderer Mikkel Vejlgaard.

Det er dog endnu ikke på tale, fordi det kræver godkendelse og medvirken fra staten og Dansk Tipstjeneste.
Foreløbig ser det ud til, at satellit-kanalerne har frit slag på markedet for interaktive medier. Der går endnu en måneds tid, før kulturminister Brian Mikkelsen er klar med et forslag til et nyt medieforlig. Og det har ikke været muligt at få oplyst, om forliget omfatter et jordbaseret digitalt sendenet.

Ifølge tal fra www.itvindustry.com har 26 procent af danske husstande digitalt tv over kabel eller satellit. Dermed er Danmark det næststørste interaktive tv-land i Europa efter England, hvor 37 procent har dekoder.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere