Dansk e-learningmarked i opbrud

To af de førende e-learningsvirksomheder på det danske marked, svenske M2S Danmark og norske Edutorium, er krakket i stilhed med få dages mellemrum. Til gengæld melder danske IMS Learning om stigende form og tro på fremtiden. En IDC analyse forudser at markedet vil vokse kraftigt de kommende år.

Der er vendt op og ned på listen over e-learning leverandører i Danmark de seneste uger. To af de absolutte topspillere på det danske marked, svenske M2S Danmark og norske Edutorium, har i begyndelsen af februar i stilhed indgivet konkursbegæring til skifteretten i København med mindre end en uges mellemrum.

M2S Danmarks svenske moderselskab opgav allerede i efteråret at drive forretningen videre, og 1. februar blev det danske selskab taget under konkursbehandling af skifteretten.

Millionkrav

Ifølge det københavnske advokatfirma Hector & Stokkendal, der er kurator i boet, er der sendt opsigelser ud til otte medarbejdere. Selskabet havde 20 ansatte i 2000. En række kreditorer har rejst krav mod M2S Danmark for 4,5 millioner kroner, men der er pt. ikke nogen aktiver.

M2S Danmark lå med et bruttoresultat (resultatet før udgifter til personale, salg og administration er trukket fra) på 14,3 millioner kroner nummer et på Computerworlds seneste Top 100 liste over e-learningleverandører i Danmark. Selskabet havde i 2000 en omsætning i Danmark på 24 millioner kroner, hvilket var en lille tilbagegang i forhold til året før.

Det ligeledes krakkede Edutorium lå nummer tre på Computerworlds seneste Top 100. Selskabet, der blev taget under konkursbehandling 6. februar, havde 14 ansatte i Danmark i 2000, hvor det blev stiftet med den børsnoterede norske Merkantildata-koncern som hovedaktionær.

Edutoriums omsætning de første seks måneder nåede op på 35,3 millioner kroner, og bruttoresultatet udgjorde 9 millioner.

Optimisme hos IMS

Den hidtidige nummer to på det danske e-learningmarked, danske IMS Learning med 34 ansatte, melder til gengæld om positive fremtidsudsigter.

Direktør Søren Sander oplyser, at IMS Danmark havde en omsætningsfremgang på 30 procent til godt 17 millioner kroner sidste år og forventer trods krisen at komme ud med et lille overskud på nogle hundrede tusinde kroner i det regnskab, der offentliggøres i april.

Selvom det umiddelbart ikke lyder af meget, er Søren Sander dog tilfreds nok:

- Det er lidt mindre, end vi havde regnet med, men det holder budgettet. Jeg tror, at vi er de eneste overhovedet, der har tjent penge i forhold til resten af branchen, siger han.

Han vurderer, at det samlede danske e-learningmarked det næste års tid vil vokse med 25-50 procent til mellem 250 og 300 millioner kroner. Et tal, der ligger en del under vurderingen fra analysefirmaet IDC, der forudser at markedet vil runde to milliarder kroner i 2005. Alene i Danmark.

Hård konkurrence

Branchen er i Danmark præget af en række mindre firmaer, hvoraf mange kun lige akkurat når at snuse til de nye teknologiske muligheder, før de må dreje nøglen om igen.

Selvom konkurrencen er hård, og konkurrenterne lukker på stribe, føler Søren Sander dog, at IMS Learning står godt rustet til at klare sig i fremtiden. Selskabet har efterhånden opbygget en solid portefølje af kunder og råder over en stab af højtkvalificerede ansatte.

En solid kapitalindsprøjtning på ti millioner kroner sidste år luner også godt i kassen, og der er investeret massivt i udviklingsaktiviteter og et nyt datterselskab i USA med tre ansatte.

- Om et år er der to virksomheder tilbage, som markedet har udpeget som de store vindere, og der er det vores mål at være blandt de to. Vi skal sidde på mindst ti procent af det danske marked for e-learning og være en dominerende spiller fremover, siger Søren Sander.

Et brændende guldæg

Han peger på, at selskabets amerikanske datterselskab sidste år vandt en stor millionordre hos flygiganten Boeing. Også et elektronisk brandkursus til sygehuse, som er udviklet i samarbejde med Tryg Danmark og Københavns Brandvæsen, er der store forventninger til.

- Der findes ikke noget tilsvarende i udlandet, så vi forventer, at der er et stort potentiale i det her. Vi tror på, at det kan blive et guldæg for os, siger Søren Sander.

- Om tre år når vi ud til en million brugere, og der er ingen tvivl om, at det nok skal smitte af på bundlinien, siger han.

IMS Learning har eksisteret siden 1994. Foruden Søren Sander selv består aktionærkredsen blandt andet af Lars Bruhns Internet Ventures Scandinavia.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere