Lego for voksne
Eksterne harddiske er normalt ganske usexede små firkantede bokse med et praktisk formål. Lacie har imidlertid allerede tidligere vist, at de kan det der med at forene form og funktion.
F. A. Porsche udlåner sit navn både til højre og venstre, ja sågar også til Lacie. De Porsche-designede harddiske og eksterne optiske enheder er flotte, men helt uden betydning i denne sammenhæng – her handler det om den nye Brick-serie, som er noget helt andet.
Serien består af diske i "normal størrelse" og en mindre mobil variant. Vi har kigget nærmere på den store harddisk, som fås i fem forskellige varianter med 160, 250, 300, 400 og 500 GB lagerplads.
Farveglade legoklodser
Af uransagelige grunde har Lacie valgt, at 160- og 400 GB-modellen skal være hvid, 250- og 500 GB-modellen skal være røde, og 300 GB-disken skal være blå. Vi ville have foretrukket, at man kunne vælge farve uafhængigt af diskstørrelsen.
Hylsteret er fremstillet i plast og giver også et plastikagtigt indtryk. På diskenes overside er der seks små dutter, præcis som på en hvilken som helst legoklods. Det "klodsede" design gør harddiskene meget nemme at stable.
På trods af den store belastning bliver diskene ikke specielt varme. De tre største varianter har indbygget ventilator, mens der i de to små ikke er ventilator. Ved læsning og skrivning larmer blæserne noget, men generelt er de forholdsvis lydsvage. I hviletilstand er samtlige harddiske meget stille.
Den eksterne strømforsyning er relativt lille, og den bliver heller ikke særligt varm. Dette er ellers et problem, som mange lignende strømforsyninger døjer med. Ved siden af tilslutningen til strøm finder vi et almindelig USB 2.0-stik. De mobile varianter i Brick-serien fås også med Firewire 400, hvis dette ønskes.
En blandet landhandel
Det fungerer udmærket med at koble harddiskene til computeren. Som det sig hør og bør, kræves ingen drivere, så længe det operativsystem, du bruger, er nogenlunde nyt.
Da vi koblede diskene til, gik det op for os, at det er en blandet landhandel, som sidder under skallen. Disken på 250 GB er fra Maxtor, mens 160- og 300 GB-diskene er fra Seagate.
Samtlige diske er formaterede og klar til brug.
Ifølge Lacies specifikationer roterer diskene med 7.200 omdrejninger i minuttet. Dataoverførslen er på op til 34 MB per sekund, og søgetiden under skrivning ligger på under 11 millisekunder.
Hvis vi ser på resultatet fra vores testprogram, er alle tre diske mere eller mindre identiske. Når skrivningen foregår lineært, kommer hastigheden op på knapt 20,5 MB per sekund.
Adgangstiden ligger på mellem 8 og 9 millisekunder. Når vi kopierer en blanding af forskellige filer på mellem tre og 100 MB, som til sammen fylder i alt 5,4 GB, fra en s-SATA-disk til de eksterne diske, ligger overførselshastigheden på mellem 14 og 16 MB per sekund.
Indtrykket af diskene er, at de er stabile og har en god ydeevne. De ser skægge ud, hvilket øger værdien. Ganske vist er der på det seneste sket noget inden for computerens grå verden, men overordnet set er computermarkedet stadig en trist affære, når det gælder udseendet.
Lacies Brick-serie er et velkomment farveindslag i en grå computerhverdag.