KPMG scorer 43 mio. på militært IT-koks

Mens økonomien sejler i forsvarets rekorddyre IT-projekt DeMars, ruller millionerne i en lind strøm ned i lommerne på projektets rådgiver KPMG. De massive problemer ventes at give selskabet massive merindtægter. Statsrevisorernes formand kalder KPMGs dobbeltrolle for uheldig.

En voldsom stigning i udgifterne til forsvarets eksterne rådgivningsfirma, det internationale IT- og konsulenthus KPMG, truer med at sprænge udgiftsrammen til det storstilede IT-projekt DeMars.

Ifølge det senest reviderede budget vil KPMG, der er hovedrådgiver på DeMars-projektet, ende op med at have tjent 77 millioner kroner på rådgivning og problemløsning omkring det komplicerede IT-system, når systemet er helt klar i 2004.

Merudgift på 43 millioner

Det oprindelige budget til eksterne konsulentydelser var ifølge kontorchef Laila Reenberg fra Forsvarsministeriet sat til 22,5 millioner kroner, hvilket giver en budgetoverskridelse på lidt over 54 millioner kroner.

- En del af udgiftsstigningen opvejes af, at forsvaret internt ikke har brugt så mange penge fra IT-kontoen som budgetteret, så den reelle merudgift på eksterne konsulentydelser er på 43 millioner kroner, siger Laila Reenberg.

Ifølge hende har der ikke været andre eksterne konsulenter end KPMG koblet på projektet, og hele merudgiften kommer altså verdenskoncernen med 1400 ansatte i Danmark til gavn.

Formanden for Folketingets statsrevisorer, Peder Larsen (SF), var ikke klar over, at KPMG både fungerer som rådgiver og leverandør af konsulentydelser til DeMars-projektet.

Uheldig sammenblanding

- Det er ikke alt for heldigt med sådan et sammenfald, men det er en gammel diskussion. Man bør adskille rådgiverfunktionen fra leverandørfunktionen, med mindre der ikke er andre end KPMG til at løse opgaven, siger han.

Kontorchef Laila Reenberg mener ikke, at KPMG kan klandres for forkert rådgivning, selvom der har været massive budgetoverskridelser, og heller ikke selvom selskabet selv har tjent styrtende med penge på efterfølgende bistand.

- Vi har ingen grund til at kritisere KPMG. Hvis vi mente det, ville vi komme efter dem, siger hun.

Overskridelserne af budgettet for eksterne konsulentydelser er kun en del af en samlet budgetoverskridelse på i værste fald op mod 238 millioner kroner, viser et notat fra Rigsrevisionen.

DeMars blev oprindeligt budgetteret til at koste skatteyderne 703 millioner kroner. Derudover var der afsat 170 millioner kroner af forsvarets interne ressourcer på opgaven, men siden har store forsinkelser og personaleflugt fra forsvarets IT-stab kostet millioner af kroner i ekstraregninger.

Personaleflugt fra forsvaret

Ifølge notatet fra Rigsrevisionen flygtede 25 procent af de ansatte i projektgruppen bag DeMars i 2000 til jobs i det private erhvervsliv. Den store udskiftning i personale fandt sted, selvom forsvaret indførte et ekstra IT-tillæg til de mest kompetente medarbejdere.

Selvom Rigsrevisionen konstaterer, at budgetterne er sprængt med adskillige millioner kroner på flere områder, udtrykkes der dog også tilfredshed med styringen af projektet. Forsvarskommandoen har ifølge Rigsrevisionen taget ?tilfredsstillende initiativer til imødegåelse af risici, ligesom der er god fokus på fremtidige problemområder, så der kan skrides ind i tide med korrigerende foranstaltninger?.

Formanden for Folketingets Statsrevisorer, Peder Larsen (SF), mener dog stadigvæk, at der er grund til alvorlig bekymring, og han har derfor sammen med de øvrige statsrevisorer sendt notatet videre til Folketingets Finansudvalg, som så må tage affære, hvis man mener, at der er grund til det.

Bekymring

- Naturligvis er det bekymrende, når man tænker på Amanda, hvor udgifterne blev væsentligt højere end budgetteret. Men om problemerne med DeMars skyldes, at budgetterne var sat for lavt fra begyndelsen eller manglende IT-kompetence, ved jeg ikke, siger Peder Larsen.

Ifølge kontorchef Laila Reenberg fra Forsvarsministeriet er der højst tale om budgetoverskridelser for i alt 86 millioner kroner i forhold til de oprindelige planer. Det giver Peder Larsen dog ikke meget for.

- De snakker, gør de. Men de må vise, om de kan regne eller ej og stoppe med al den floromvundne snak, der formodentlig bare dækker over bortforklaringer. Vi vil godt se et ordentligt regnestykke og ikke en hel masse lyrik, siger formanden for Folketingets statsrevisorer.

Det var tirsdag eftermiddag ikke muligt at træffe KPMGs landechef Finn L. Meyer for en kommentar til selskabets dobbeltrolle og de store budgetoverskridelser.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere