Privat e-learning udfordrer universiteter

Internettet har vendt op og ned på det amerikanske uddannelsesmarked, hvor nye online-firmaer tager markedsandele fra de gamle universiteter. En lignende udvikling er på vej i Danmark, og de danske universiteter skal tage truslen meget seriøs, mener doktor fra Stanford University.

Det amerikanske uddannelsesmarked har gennemgået voldsomme forandringer de senere år. Internettet har betydet, at universiterne har fået konkurrence fra en lang række private udbydere med en anderledes, markedsorienteret tilgang til at sælge uddannelse.

Og konkurrencen vil kun blive hårdere i fremtiden, specielt på fleksibel undervisning til erhvervsaktive voksne. Det er den virkelighed, de gamle universiteter må se i øjnene, mener dr. Andy DiPaolo, der er direktør på Stanford Universitys Stanford Center for Professional Development, der blandt andet udbyder online-undervisning til ingeniører.

? Vi vil komme til at se flere nye foretagender. Der vil komme et stærkt pres fra nye, utraditionelle online-firmaer, og de vil tage endnu større markedsandele fra de eksisterende universiteter. Ideen om, at et universitet kontrollerer sit geografiske område, er ved at forsvinde, for allerede i dag kan du få undervisning fra hundredvis af forskellige steder. Det bliver de studerende, som værdisætter det store udbud. Deres mening vil afgøre, hvilke universiteter, der får succes, siger Andy DiPaolo.

Han var på dansk visit for nylig, da Uni-C havde samlet omkring 65 e-læring-interesserede til konferencen Taking the Campus Online.

Gratis bærbare til soldaterne

Internettet har ifølge Andy DiPaolo fundamentalt ændret den måde, universiteterne på den anden side af Atlanten opererer på.

Eksempelvis har Massachusetts Institute of Technology besluttet at gøre al deres undervisningsmateriale gratis tilgængeligt online og vil gennem de næste ti år bruge 100 millioner dollars på opgaven. Og den amerikanske hær har i januar i år offentliggjort en plan om at spendere 600 millioner dollars på at samarbejde med universiteter og e-læringsbranchen om at levere undervisning til sine soldater, som hver vil få udleveret en gratis bærbar computer for at kunne uddanne sig.

? Og hvor mange har hørt om the University of Phoenix? Det er nu det største private universitet i USA med mere end 100.000 studerende, og op mod halvdelen af dem er online-studerende. University of Phoenix startede med ingenting for 10 år siden, i dag er det landets største, fortæller Andy DiPaolo.

Adskiller online og offline undervisning

Mange amerikanske universiteter er begyndt at udskille e-læring-aktiviteter i selvstændige virksomheder med det mål at tjene penge til universitetet. Som for eksempel Cornells eCornell og George Washington Universitys GW Learning Solutions.

? De er alle nået frem til, at universiteternes traditionelle tilgang til undervisning gør det svært at få en forretning ud af det, og derfor har de udskilt online-undervisningen i selvstændige enheder, siger Andy DiPaolo.

Universiteter i USA er også begyndt at arbejde sammen om at tilbyde undervisning fra flere universiteter under et fælles mærkenavn, ligesom andre universiteter er begyndt at samarbejde med den private undervisningsindustri.

Et eksempel er online-universitetet Unext, som ifølge Andy DiPaolo gennem de sidste tre år har brugt 200 millioner dollars på at udvikle undervisningsforløb på baggrund af materiale fra eksempelvis Columbia Business School, Stanford University og University of Chicago. Uddannelserne bliver markedsført under Unext/Cardeans navn.

Men samarbejdet eksisterer også den anden vej rundt. En lang række e-læringsvirksomheder leverer ? oftest i samarbejde med fakulteterne ? indhold og design til universiteternes online-kurser.

Indflydelse på Danmark

Men hvilke udfordringer er det, de nye spillere på uddannelsesmarkedet giver de gamle universiteter? Hvad kan de, som universiteterne har svært ved?

? De er meget fleksible, de tilpasser sig hurtigt markedet. De ved, hvordan man sælger, og de er vant til at fokusere på kundens behov. Og så putter de mange penge i det her, og de bekymrer sig ikke om bureaukrati og lange planlægningshorisonter. De hyrer gode folk og fyrer dem med det samme, hvis arbejdet ikke bliver gjort godt nok, lyder Andy DiPaolos svar.

I USA tager nogle universiteter kampen op, mens andre ikke reagerer. Men uanset, hvordan man vender og drejer det, så er nye aktører på vej ind på uddannelsesmarkedet, også i Danmark.

Andy DiPaolo opfordrer derfor danske læreanstalter til at være meget opmærksomme på, hvad der rører sig.

? Denne udvikling har måske ikke for alvor ramt Danmark endnu, men mit gæt er, at nye udbydere allerede er ved at pejle sig ind på uopdyrkede markeder og lægge planer for, hvordan de skal gribe dem an, siger han og fortsætter:
? Så danske universiteter skal koncentrere sig om at finde ud af, hvilke ting de gør bedre end andre. Finde deres nicher, og fokusere på, hvad der rører sig af uopfyldte uddannelsesbehov i de danske virksomheder, råder Andy DiPaolo.

Relevante links:
E-learning i Danmark - tema på VIDAR (Voksen- og efteruddannelse i Danmark).

Andi DiPaolos velkomsttale - på sin arbejdsplads websted, Stanford Center for Professional Development.

Uni-c's præsentation af konferencen "Taking the Campus online"

University of Phoenix - USA største private universitet med 50 % online-studerende.

Massachusetts Institute of Technology , som vil gøre alt sit undervisningsmateriale gratis tilgængeligt på nettet.

eCornell - den udskilte onlinedel af Cornell University.

Onlineuniversitetet UNext

George Washinton University

Denne artikel er fra Computerworld IT Job




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere