Finansloven: 625 millioner til IT, forskning og internet

Regeringen har i sit forslag til finansloven afsat anslået 625 millioner kroner til IT og internetaktiviteter. Pengene, der for størstepartens vedkommende stammer fra UMTS-auktionen, skal blandt andet gå til forskning, internetaktiviteter og en hjemme-pc ordning.

Regeringens forslag til finansloven 2002, som blev offentliggjort tirsdag eftermiddag i Statsministeriet, tildeler anslået 625 millioner kroner til IT-sektoren. 300 millioner af kronerne stammer fra indtægterne fra UMTS-auktionerne sidste år.

Det ligner en opprioritering i forhold til det finanslovsforslag Venstre fremlagde i august sidste år, hvor der blot var afsat 525 millioner kroner til IT. Men indeholdt i beløbet er også penge til offentlige internetprojekter så som Danmark på Nettet og etableringen af en offentlig auktionshal på internet.

Til sammenligning var Nyrup-regeringen parat til at dele en milliard kroner mellem nye initiativer indenfor IT, forskning, regionalpolitisk udvikling, erhvervsskolerne og de svageste grupper i samfundet.

UMTS-penge sidder over

Største IT-post på statens budget for 2002 er på 400 millioner kroner til at gennemføre nye initiativer vedrørende forskning og IT.

Det gælder blandt andet styrkelse af en særlig indsats på det teknisk videnskabelige område, nanoteknologi, regionale IT-initiativer samt digital forvaltning.

Herudover får en IT-faglig enhed 11 millioner kroner til at understøtte udviklingen af den digitale forvaltning gennem projekter og støtte til IT-rådene.

Regeringen sætter 100 millioner kroner af til en moderniseret hjemme-pc ordning i år. De følgende år vil den post stige til 165 millioner kroner årligt.

Center for IT-forskning truet
Et af Venstres højest prioriterede IT-valgløfter før Folketingsvalget 20. november sidste år var, at man ville videreføre Center for IT-forskning (CIT). Det dengang højt besungne center får 3,1 millioner kroner på dette års finanslov. Derefter bliver pengekassen smækket i.

Forskningens Højhastighedsnet er med en bevilling på 44,7 millioner kroner en af de tungeste IT-poster på finansloven.

Af andre mindre poster kan nævnes Danmark på Nettet, der får 10,2 millioner kroner, og Teknologirådet, der får 10,5 millioner kroner - en besparelse på 3,2 millioner kroner. Der er afsat 6,1 millioner kroner til digitalt Bornholm og 4 millioner kroner til IT-politisk opfølgning. Et mindre beløb reserveres til at etablere en offentlig internet-auktionshal.

I forsøget på at lette virksomhedernes administrative opgaver vil Økonomi- og Erhvervsministeriet afsætte 20 millioner kroner om året de næste fire år til digitale forvaltningsløsninger. Formålet er at reducere virksomhedernes indberetningskrav.

Endelig spenderer Finansministeriet 10 millioner kroner til datafrikøb, der skal gøre det lettere for private virksomheder at købe informationer af det offentlige. Dette er et af de tiltag, der fremgik af regeringens pakke til erhvervslivet, der blev offentliggjort i sidste uge.

Størstedelen af regeringens forslag til statens budget for 2002 er på forhånd sikret et flertal i Folketinget via Dansk Folkeparti. På enkelte områder bliver der dog sandsynligvis tale om delforlig med oppositionen.

Finansloven kan hentes på Økonomistyrelsens hjemmeside




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
BI Excellence Day 2025

Kom og få indsigt i, hvordan du kan arbejde målrettet og struktureret med BI, så din virksomhed bliver i stand til at tage hurtige og datadrevne beslutninger, der understøtter din virksomheds strategi. Netværk og del erfaringer med ligesindede og mød eksperter, der kan give viden om de nyeste tendenser, og hvordan du gør brug af disse uden at gå på kompromis med compliance.

30. april 2025 | Læs mere


Cyber Briefing: Geopolitik og cloud

Private vs. public cloud - hybride løsninger der sikrer kritiske data. Overvejer din organisation at vende de amerikanske cloud-giganter i ryggen set i lyset af den geopolitiske situation? Vi dykker ned i en dugfrisk rapport og diskuterer mulighederne for en "Plan B".

05. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

06. maj 2025 | Læs mere