Oppositionen skoser hjemme-pc ordningen

Regeringens forslag til en ny hjemme-pc ordning kommer ikke til at øge udbredelsen af IT, men vil udelukkende tilgodese dem, der i forvejen har en computer, mener oppositionen.

En tynd kop te, altmodisch og unødvendig. Sådan lyder den umiddelbare reaktion fra oppositionens IT-politiske ordførere på Fogh-regerings nyrestaurerede hjemme-pc ordning.

Det gælder blandt andet IT-ordfører for de radikale, Morten Helveg Petersen, der hellere så, at de 165 millioner kroner, staten årligt vil tabe på ordningen, blev brugt til noget andet.

- Alle undersøgelser peger på, at Danmark er et af de lande, der har den største udbredelse af pc?er i verden. Hvis vi skal udvikle os til at være verdens førende IT-nation, var det bedre at bruge pengene på indhold på nettet, digitalisering af kulturarven og udvikling af undervisningsmaterialer, siger Morten Helveg Petersen.

Statsminister Anders Fogh Rasmussen var ellers fuld af lovord, da han præsenterede lovforslaget på onsdagens pressemøde i Statsministeriet.

- Det er et såre simpelt og enkelt forståeligt forslag, der i al sin enkelhed vil udbrede brugen af computere, adgangen til internet, og dermed er der en god investering i, at gøre Danmark til en fremtrædende IT-nation, sagde statsministeren.

Socialdemokratiets IT-ordfører Thomas Adelskov forstår ikke den konklusion. Han mener, at alt for mange persongrupper i samfundet bliver forbigået med den nye ordning.

- Hvad med de arbejdsløse, efterlønsmodtagere, pensionister og studerende? Alle dem som i dag
er uden for arbejdsmarkedet eller ikke arbejder med pc i hverdagen får ikke glæde af ordningen, siger han.

Til manden på gulvet
Finanspolitisk og tidligere IT-politisk ordfører for Venstre, Kristian Jensen, afviser kritikken med henvisning til den tidligere hjemme-pc ordning.

- Dette er en ordning for manden på gulvet. Både den tidligere ordning og sagkundskaben i Danmark taler for, at en hjemme-pc ordning giver et løft i IT-udbredelsen, så der kommer flere computere ud i hjemmene, siger han.

- Det er rigtigt, at dele af samfundet ikke er omfattet af ordningen, men ved at bruge penge på aktivering og IT-kurser for arbejdsløse, får de jo også mulighed for at komme ind på arbejdsmarkedet og få en hjemme-pc, siger Kristian Jensen.

Men den tankegang går jo direkte mod Venstres udmeldinger om at spare på offentlige midler, mener SF?s IT-politiske ordfører, Anne Grete Holmsgaard.

- Det giver ikke mening at bruge pengene to gange for en regering, der er i gang med en stor besparelsesrunde, siger hun.

- Forslaget er simpelthen spild af penge og et udtryk for meget gammeldags tænkning. Der er i forvejen masser af pc?er i de danske virksomheder og de danske hjem. Det eneste vi får ud af ordningen er, at priserne på computere bliver presset mindre, siger hun.

Anne Grete Holmsgaard så hellere, at man brugte de mange millioner på efteruddannelse og uddannelsessystemet som helhed.

Kristian Jensen påpeger imidlertid, at regeringen prioriterer uddannelse højt.

- For de studerendes vedkommende vil vi give dem mulighed for at bruge IT på alle uddannelser. Desuden opprioriterer vi IT i undervisningen i forhold til den tidligere regering, siger Kristian Jensen.

Lovforslaget om den nye hjemme-pc ordning er under 1.-behandling i Folketinget. Regeringspartierne Venstre og de konservative er med støtte fra Dansk Folkeparti sikret et flertal.

Du kan læse lovforslaget i sin fulde længde her.

Andre relevante informationer fra skatteministeriet om hjemme-pc ordningen:
Regneeksempel
Baggrundsnotat1
Baggrundsnotat2




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere