Terroraktionen i USA den 11. september gjorde os alle opmærksomme på, hvor sårbare vi er. Både mennesker og virksomheder.
I USA havde IBM omkring 200 kunder i de to nærmeste boligblokke rundt om World Trade Center.
Det gav sved på panden hos IBM?s Emergency Operation Center, der har til opgave at skaffe kontorer, skriveborde, computere, netværk og telefoner til virksomheder, der er blevet ramt af en katastrofe.
Lav en vurdering
Men selv om hverken terror eller naturkatastrofer er en alvorlig risiko i Danmark, hvor størstedelen af de øjeblikkelige ulykker er almindelig brand, bør vi også her overveje risikoen og eventuelt lave en beredskabsplan.
? Man bør i det mindste overveje at lave en vurdering af risici, mener direktør i Dansk Industri, Kim Graagaard.
Ingen konkrete trusler
Advarslen faldt til en række virksomhedsledere, der var mødt op til sikkerhedskonference hos IBM.
Selv om Politiets Efterretnings Tjeneste (PET) understregede, at Danmark ikke er terrormål, bør man overveje risiko og beredskab.
? Vi har ingen konkrete trusler mod Danmark, hverken i eller uden for Danmark. Men billedet ændrer sig hele tiden og meget hurtigt, sagde Lynge Brøndum Larsen fra PET.
IT er blevet en livsnerve
Netop afhængigheden af IT og internet gør samfundet og virksomhederne sårbare.
? For ti år siden var der kun nogle få virksomheder og institutioner, der var afhængige af IT-drift, siger Kim Graugaard.
? Men det er jo ganske anderledes i dag, hvor mange baserer virksomheden på internet og e-handel, siger Kim Graugaard.
IBM?s direktør Carl-Christian Ægidius pegede på en trend, hvor virksomhederne går fra at reagere hurtigt på katastrofer til i stedet at forberede sig på muligheden.
? Vi bør arbejde for at sætte hastigheden endnu mere op, så flere går fra reaktiv til præventiv sikkerhed, argumenterede Carl-Christian Ægidius.
Han pegede på det amerikanske finansmarked, der erkender sin egen sårbarhed og derfor havde planerne parat og hurtigt var oppe at køre igen efter angrebet mod World Trade Center den 11. september.