Underholdning med pc’en i centrum

Indhold, der rykker og kan flyttes fra dims til dims, trækker pc-verdenen i nye retninger. Consumer Electronics Show 2006 bød på tæt konkurrence om både indhold og form blandt hardware- og softwareproducenter.

Underholdning med pc’en i centrum

LAS VEGAS - 2006 tegner til et rigtig stort pc-år på alle fronter. Men det bliver samtidig året, hvor pc’en, som vi kender den, ændrer form og bliver bredt ud til flere og mere specifikke arbejdsopgaver bestemt af skærmens indhold.

På den store amerikanske forbrugermesse CES bød branchens store aktører med Microsoft og Intel i spidsen på masser af nye navne og teknikker, som vi kan nå at vænne os til, før ingeniører, marketingfolk og partnere får styr på begreberne, og de ny produkter gjort klar til lancering efter planen i andet halvår.

Microsoft pensionerer sidst på året den efter pc-målestok gamle XP til fordel for Windows Vista, der blandt andet får følgeskab af en mere overskuelig Media Player 11. Også næste Office-pakke, der foreløbig går under navnet Office 12, kommer på banen i sidste halvdel af 2006. Næste generation Xbox med tilnavnet 360 er dukket op og vil for alvor rulle ud i år efter introduktionen i december sidste år.

Windows Vista Beta 2

I Windows Vista vil alle programvinduers rammer være gennemsigtige, så brugeren får fornemmelsen af dybde og kan se, hvad der sker under neden. Det bliver også lettere at skifte mellem vinduerne. For eksempel vil man kunne få et preview af de programmer, der kører – inklusive levende video – blot ved at føre musen ned til skærmens taskbar eller ved brug af Alt+Tab. Med den ny Flip 3D-funktion bliver de åbne vinduer vist i 3D, så man med piletaster eller mus lynhurtigt kan bladre frem til det ønskede vindue.

Windows Side Show er navnet på en ny facilitet i Windows Vista, der bliver nært forbundet med hardwaren i den bærbare. Via en lille LCD-skærm på siden eller bagsiden af den bærbares primære skærm bliver der adgang til data (eller musik eller små spil), helt uden behov for at fyre op under selve pc’en.

Det er også muligt, at den lille LCD-skærm bliver aftagelig, så den kan medtages som en form for mini-PDA, dog med den begrænsning, at man ikke kan indtaste data. En sådan prototype, netop spyttet ud fra Asus’ samlebånd, blev flygtigt luftet i Windows Vista-teltet uden for Convention Center af en repræsentant for Microsoft under messen.

Det var dog ikke muligt at få nærmere information herom fra hverken Microsoft eller Asus.

Core Duo afløser Pentium

Intel har efter mange år med Pentium valgt nyt navn til sin næste generation processorer – Core Duo hedder dyret, der sættes i flertallet af pc’er fremover.

Til bærbare leverer Intel Core Duo pakket i det integrerede chipsæt Centrino Duo, mens der til hjemmets stationære maskine kommer en anden ny pakke på banen, kaldet Intel Viiv (udtales vejv som i det engelske live). Hele 20 nye processorer smider Intel på markedet allerede i januar måned.

Mere indhold og teknik

I klasse med Microsoft og Intels udspil luftede Sony sin kommende Playstation 3-generation uden dog at lade de besøgende røre ved den eller se den i køreklar funktion. I stedet brugte Sony CES til at lancere sin e-reader med ekstremt læsevenlig e-ink-skærm for det amerikanske marked.

Udover nyhederne fra Microsoft, Intel og Sony var der der nye muligheder for gratis internet-telefoni og et hav af små mobile video- og/eller MP3-afspillere på CES-messen.

Desuden kunne man se alverdens storskærme til digitale (tv-)signaler i skarpeste 1080p-format fremført under eget varemærke af næsten enhver skærmproducent med koreanske Samsung og LG i spidsen skarpt forfulgt af japanske Panasonic, Toshiba med mange flere.
Mindst lige så spændende som de mange stykker ny teknik er imidlertid det indhold, som de enkelte aktører planlægger at servere gennem samarbejdsaftaler med mediemoguler, tv-kanaler, filmstudier og kunstnere.

Som Steve Jobs og det fra CES helt fraværende Apple allerede har vist med iPod, ligger vejen til brugernes hjerte åben for den, der forstår at kombinere hip teknik med nem adgang til hot indhold.

Apple var ikke først til at håndtere mp3-musik eller video; men iPods succes har stort set skabt det marked for betalt (musik-)indhold, som alle øvrige konkurrenter nu med stor styrke halser efter.

Urge og Media Player 11

Dagen før messens åbning lancerede Bill Gates sammen med Van Toffler, chef for MTV Networks et nyt samarbejde kaldet Urge (www.urge.com).

Den kommende platform, der udvikles eksklusivt til Windows Media Player, vil ved starten – en dato kan ikke oplyses – tilbyde to millioner sange plus adgang til over hundrede radiostationer i cd-kvalitet, en videndatabase om sange og tekster plus interaktion med hundredvis af musikere og kig på deres playlister.

Urge giver også de kommende abonnenter mulighed for at lave egne lister. Brugerne vil i det hele taget komme til at præge udviklingen på Urge, understregede Toffler. Søgning med Media Player 11 sker overskueligt via album, kunstner, album, genre, årstal eller lytterscore.

Google Video, Local og Pack

Googles Larry Page havde hentet skuespilleren Robin Williams i rollen som digital og meget morsom “simultan-tolk” under sit indlæg for at lancere Googles første betalings-tjeneste.

Ligesom Urge ligger tjenesten dog adskillige måneder ude i fremtiden og venter på en afklaring af rettighedsspørgsmål i flere lande. På sigt bliver video.google.com stedet, hvor du kan hente og købe tv fra blandt andre CBS og sportskanalen NBA TV, 24 timer efter at programmet har været sendt. Prisen lyder på to dollar per udsendelse.

Et andet interessant indhold er geografisk information på nettet. Her tilbyder Google med Google Local (local.google.com) et Krak-lignende overblik over område (foreløbig det amerikanske), hvor det neutrale vejkort kan skiftes ud med et detaljeret satellit-kort, kendt fra Google Earth. Microsoft viste en tilsvarende beta-løsning på sin stand under local.live.com.

Pack er et nyt udspil fra Google, hvor en stribe gratis-software til Windows-pc’en, eksempelvis Firefox, Norton Antivirus og Adobe Reader, kan downloades og let installeres.

Yahoo! Go

Med Yahoo! Go vil al information om for eksempel kontaktpersoner kunne samles på nettet og opdateres via mobil, tv eller pc. Slut med at huske, hvilken dims, du g(l)emte nummeret på - alle data er tilgængelige uanset skærm. Yahoo! Go består af fire komponenter, to til pc’en, en til dagligstuen og en til mobiltelefonen:

Yahoo! Go Desktop giver med hjælp fra widgets (widgets.yahoo.com) skærmadgang til data fra nettet uden om pc’ens browser.

Yahoo! Go Dashboard er et ekstra “instrumentbræt”, der giver overblik over skrivebordet.

Yahoo! Go Mobile er opstået ved et samarbejde med i første række Nokia og Motorola og giver adgang til Yahoo via en mobil med særlig Yahoo-software. Også fotos gemt på photos.yahoo.com vil kunne vises i lille størrelse på mobilen.

Yahoo! Go TV, der er udviklet i samarbejde med videotjenesten TiVo, giver adgang til at se indhold fra tv via Yahoo og TiVo.

Yahoo-chef Terry Semel nævnte i sin tale, at 400 millioner unikke brugere – ud af nettets godt 1 milliard brugere – hver måned besøger Yahoo, herunder tjenesterne Search, Messenger, Music, Local, Mail, 360, Mobile, News, Games, Photo og Connect.

Digitale rettigheder og PlayStation 3

Sonys øverste chef Sir Howard Stringer hentede holdet bag den kommende (Sony) DaVinci-film, inklusive hovedrolleindehaver Tom Hanks, på scenen for at tale om nødvendigheden af at få styr på de digitale rettigheder.

– Indhold og teknik er “er et umage par”, men de to parter må arbejde på at forstå hinanden; i dag kræver brugerne selv at kunne hente indhold hjem fra nettet i stedet for at blive fodret af med en strøm fra Hollywood, sagde Stringer.

Sonys PlayStation 3 er et muligt centrum for familiens underholdning med indbygget Blu-ray disk og brug af bredbånd; men udover en demofilm med flot flyvende grafik viste Sony intet nyt om PS3 på messen.

Sony sidder centralt, når det gælder spørgsmålet om ophavsret, og Stringers udsagn bliver af branchen opfattet som et gennembrud i det ellers temmelig fastlåste rettighedsspørgsmål, der længe har blokeret for mere spændende indhold.

Hjemmebanen og Viiv kridtet op

Mens PS3 stadig er på vej, er Microsoft klar med Xbox 360, hvilket Bill Gates under sin tale demonstrerede ved at udfordre CEO Steve Ballmer til duel i en klassisk boksematch med spillet Fight Night Round 3 fra EA Sports.
Gates understregede også det store skift i tv-tilbud, hvor almindelig kanal-kig i de kommende år vil blive suppleret med en lang række brugervalg til sofaen på første række.

Udover de gode muligheder for at håndtere indhold med Xbox 360 satser Gates på, at Microsofts dagligstue-software, Windows Media Center bliver det foretrukne sofasystem til styring af stuens storskærm med film og video fra såvel næste generations dvd-afspiller som indhold fra nettet. Med foreløbig “kun” 6,5 millioner brugere, heraf 5 millioner nye i 2005, må Media Center dog stadig ses som et nicheprodukt.

Til at levere tv har Microsoft i USA indgået aftale med firmaet DirecTv, mens den foretrukne partner i Europa bliver BskyB.

Intels ny platform, Viiv, der har Media Center som basis, kan blive den komponent, der skaber grundlag for erobring af dagligstuens tv-skærm. Intel samarbejder med blandt andet med NBC Sports, AOL og DirecTV om levering af indhold til platformen. Også ClickStar, der kommer til at tilbyde download af film via bredbånd, indgik i Intel-chef Paul Otellinis tale.

Blu-ray eller HD DVD

Både HP og Dell gjorde et stort num mer ud af pc’er til sofa-kigning baseret på Microsoft Windows Media Server og Viiv.

Mens HP red på to HD-heste og både fremviste en HD DVD-disk i en HP DV5000-notebook og en Blu-ray i et dagligstuemøbel, valgte Michael Dell side til fordel for Blu-ray, som han anbefalede i et indlæg under Sony-chefen Howard Stringers hovedtale.

Bedømt på markedsføring og erklæret opbakning bag de nye produkter baseret på henholdsvis Toshibas HD DVD og den konkurrerende Blu-ray, har sidstnævnte et stort forspring – skønt marketing jo kun er én side af sagen.
Pris- og tidsmæssigt har HD DVD et forspring med forventet levering af første udgave til marts i år til en pris, der ligger væsentligt under de 1.000 dollar, Samsung forventer at forlange for sin første Blu-ray-afspiller, der efter planen skulle ramme markedet til april.

Megaskærme med 1080p eller mindre

Det amerikanske tv-landskab er ved at droppe de analoge signaler. Sandsynligvis med udgangen af 2008 (oprindeligt planlagt til 2006) vil al tv-transmission i Guds eget land ske digitalt. Ved valg af skærm til håndtering af de ny signaler er det ikke nok at skelne mellem plasma, LCD og for- og baggrundsprojektor. Mindst lige så vigtig er den opnåelige opløsning i billedet.

Det analoge billede vises typisk med 480i eller ringere opløsning. Det lille i står for interlaced, hvilket indebærer, at kun hver anden af skærmens 480 linjer opdateres samtidig.

480p skærme opdateres progressivt, så alle 480 linier udskiftes samtidig. 480p er den typiske opløsning på dagens dvd-film.

780p er mindste opløsning til fremvisning af HDTV. Her har billedet 780 linjer, der alle opdateres samtidig.
1080i er foreløbig det højeste input-signal, man kan opnå med de kommende Blu-ray- og HD DVD-afspillere. 1080p repræsenterer indtil videre den bedste storskærmsteknologi, og med en sådan skærm – der i en rum tid ikke vil kunne fodres med 1080p-input – må skærmkøberen nok være nogenlunde sikker på ikke at blive overhalet indenom af bedre tv-signaler foreløbig.

Noget af det flotteste HDTV, man kunne opleve på CES udover de næsten ubetalelige1080p plasma- eller LCD-skærme i halvanden til 2,5 meters diameter, var Epsons Powerlite Pro Cinema 800 projektor med 720p opløsning. Til en væsentlig lavere pris får man her (i et lysdæmpet lokale) et billede blæst på væggen, der i størrelse slår de langt dyrere plasma- og LCD-skærme.

Pc-fri Skype-telefon

Netgear-stifter og CEO Patrick Lo brugte CES til at lancere Netgears kommende Skype-telefon, der kan gå på nettet og telefonere gratis via Skype helt uden om pc’en.

Under demonstrationen ringede Patrick Lo Skype-medstifter Niklas Zennström op i London. På typisk demovis nåede forbindelsen dog ikke helt tydeligt ud til tilhørerne, dog nok mest på grund af feed-back opstået ved at sende samtalen forstærket over højttalerne.

Brugeren af den ny trådløse telefon skal blot indtaste Skype-brugernavn og password for at få adgang til sin liste over kontaktpersoner, der også kan omfatte telefoner koblet på almindelig telefoni via SkypeOut.

Selve enheden vejer 90 gram, måler 11 x 2 cm og byder på 3 timers taletid og op til 50 timers standby. Der er opkobling til 802-11b/g net og mulighed for 128-bit kryptering. Netgear kommer også med en router specielt optimeret til Skype.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere