Film i miniformat
Små harddiske på ikke mere end en tomme sniger sig ind i flere og flere produkter. JVC har allerede tidligere forhandlet et par videokameraer, hvor det digitale videobånd har måttet vige pladsen for disse miniatureharddiske.
Det nyeste produkt i Everio serien er GZ MC500, som er en fiks lille sag på 400 gram.
GZ MC500 ser dyr ud, og havde det haft stik til at tilslutte en rigtig mikrofon og andet sejt udstyr, ville det sagtens kunne gøre sig i selskab med andet uhyggeligt dyrt tv udstyr. Alligevel giver kameraet utvivlsomt et rigtig godt indtryk.
Den sorte plastik føles god og stabil, og så længe den tynde pop op blitz holder sig nede, giver den kameraet et professionelt indtryk.
Kameraet er så at sige opdelt i to dele, hvor den ene del med skærm og linse kan drejes i forhold til resten af kameraet. Skærmdelen kan drejes 45 grader op eller ned.
Det gør kameraet nemmere at anvende, når optagesituationen er lidt vanskelig. Vi undrer os dog over, hvorfor stativmonteringen sidder der, hvor den gør. Som den fungerer nu, er det umuligt at dreje skærmen, når kameraet er monteret på et stativ.
Det tog os et stykke tid at finde et greb, som vi var tilfredse med. Men da vi først fandt det, viste det sig, at kameraet er nemt at håndtere, og knapper og kontrolpanel er godt placeret.
Vil du hurtigt være klar til at filme, er det en fordel, at du lader kameraet være tændt, eftersom det bruger ca. 10 sekunder på at starte.
Det tærer selvfølgelig på batteriet, hvis kameraet altid er tændt. Det lykkes for os at filme knapt 50 minutters film, inden batteriet måtte kaste håndklædet i ringen.
Når kameraet er i gang, er det rigtig nemt at filme. Zoomen på 10x (8x til stillbilleder) er hurtig, men autofokus er derimod alt for langsom.
Den manuelle fokusering er nem at anvende takket være LCD displayet på 1,8", som giver en god kvalitet.
Filmene gemmes enten på miniharddiske af Microdrive typen (Compactflash type II) eller på SD kort. Der medfølger et Microdrive på fire gigabyte, hvilket giver cirka en times film i højeste opløsning.
Filmene gemmes i MPEG 2 formatet med en bit hastighed på 8,8 Mbit/sek. Dette kan sammenlignes med en dvd, som ligger mellem 4 9,8 Mb/sek.
Billedkvaliteten er god. 3CCD teknikken gør sit, og kameraet præsterer klart bedre end tidligere modeller i Everio serien.
MC500 findes også i en model ved navn X5, som i stedet for harddisk anvender traditionelle DV bånd og dermed også en anden og lavere komprimering end MPEG 2. Forskellen mellem modellernes billedkvalitet er dog meget lille. Ved visning på et tv kan kvalitetsforskellen knapt ses, men undersøger vi billedet nærmere på en højopløselig skærm, viser der sig en del forskelle.
Men MC500 har helt enkelt en meget høj kvalitet, dog kunne vi godt ønske os mere skarphed på billederne.
Kameraets lydoptagelse fungerer godt. Uden DV bånd slipper vi for den summende baggrundslyd fra kameraets mekaniske dele. Desværre er kameraet meget følsomt over for stød og lignende, og der opfanges en hel del lyd på filmen fra hånden, som holder kameraet.
JVC MC500 kan også tage stillbilleder med en opløsning på hele 2.560 x 1.920 pixels. Det er mere end mange DV kameraer kan klare, og billedkvaliteten er klart bedre end konkurrenternes. Billederne bliver dog ikke rigtig gode, og almindelige stillbilledkameraer i den billige ende af skalaen tager stadigvæk bedre billeder.
Kameraets hukommelsesmedie kan nemt tømmes direkte fra kameraet eller ved hjælp af en kortlæser. Filmene gemmes som .mod filer, som vi nemt kan afspille i en medieafspiller med video codec. Når vi forsøger at åbne filerne i for eksempel Adobe Premiere Elements, fungerer det derimod overhovedet ikke.
Hvis vi vil redigere, er vi tvunget til at bruge JVC’s egen software.
JVC MC500 er et udmærket kamera. Vi kan godt lide konceptet med harddisk i stedet for bånd. Prisen på cirka 12.000 kroner er dog lidt i overkanten. I denne prisklasse findes der mange gode DV kameraer med et stort potentiale.