Mere plads - bedre ydelse

Den nye generation af harddiske til Serial ATA giver plads til hundredvis af gigabyte, og så er der endda fuld fart på. Vi har testet otte af markedets hurtigste harddiske.

Mere plads- bedre ydelse

Ud over en øget lagringskapacitet kan en ny harddisk også øge pc’ens ydelse. Hvis man erstatter den gamle harddisk med en ny, kan pc’ens støjniveau desuden sænkes.
Lige nu er priserne attraktive – man kan få en harddisk på 250 gigabyte for under 1.000 kroner.

Der fås selvfølgelig harddiske med mindre kapacitet, men man sparer faktisk ikke ret meget ved for eksempel at vælge 160 gigabyte i stedet for 250 gigabyte.

Jo større kapacitet, des flere megabyte per krone. Man skal også være opmærksom på, at en del af de mindste harddiske på markedet er fra en ældre diskserie.

Serial ATA II

En række producenter benytter betegnelsen “Serial ATA II” om de nyeste harddiske. Ifølge Serial ATA IO, som er organisationen bag Serial ATA standarden, kan dette være misvisende.

Problemet består blandt andet i, at en del harddiske, der betegnes som Serial ATA II, ikke opfylder alle elementerne i Serial ATA IO specifikationen til andengenerations Serial ATA.

Et eksempel kan være, at en harddisk understøtter en overførselshastighed på 3 Gbps, men ikke Native Command Queuing (NCQ) eller hot plug (tilslutning, mens computeren er tændt – bemærk i øvrigt, at dette også er noget, controlleren skal understøtte). Rent praktisk bør man tjekke, hvilke funktioner den aktuelle harddisk understøtter.

Harddiske med en eller flere Serial ATA II egenskaber er bagudkompatible med førstegenerations Serial ATA. Tabet i ydelsen vil normalt være marginalt.

NCQ

De første harddiske med Native Command Queuing (NCQ) blev lanceret for omkring et års tid siden. En enkel forklaring på NCQ er, at rækkefølgen af diskkommandoerne bliver sorteret, så effektiviteten bliver forøget, og i en del sammenhænge kan det give en noget bedre diskbeskyttelse.

Nytten ved NCQ kan øges endnu mere med introduktionen af processorer med to kerner og øget fokus på multitasking.

Alle diskene i denne test understøtter NCQ, men for at udnytte teknologien, skal bundkortet eller controlleren også gøre det. Bundkort baseret på chipsæt som for eksempel Intels 900 serie og Nvidias nForce4 understøtter NCQ.

Staggered spin up

Et element i Serial ATA II specifikationen er også tidspunktet for opstarten af disken.
I dag starter harddiskene på én gang, når man aktiverer systemet, men Serial ATA II giver mulighed for, at opstarten forsinkes en smule (staggered spin up).

Især når det drejer sig om løsninger med mange harddiske, vil en sådan opstart kunne have stor betydning. Harddiskene vil kunne startes op lidt efter, at der er tændt for systemet, eller grupper af harddiske kan aktiveres uafhængigt af hinanden.

Dette skal mindske risikoen for ujævn strøm til diskene, når der tændes for systemet. Her vil fejl kunne give for høj spænding til harddiskene, eller systemopstarten vil kunne trække så meget strøm, når alt skal startes samtidig, at spændingen til harddiskene bliver for lav.

Også i almindelige pc’er kan en sådan forsinkelse reducere faren for harddiskfejl.
En del diske understøtter staggered spin up, også selv om det ikke er nævnt i specifikationerne.

24/7

Nogle brugere har pc’en tændt døgnet rundt, og en del har også pc’erne til at arbejde døgnet rundt. Som regel går det godt, men strengt taget er standardharddiske ikke beregnet på en sådan anvendelse, som for eksempel at blive brugt til noget så enkelt som brug af fildelingsnetværk.

Det er kun få producenter, som egentlig siger noget om, hvilken belastningsgrad diskene er beregnet til – om nogle enkelte modeller siger Hitachi 333 timer om måneden. Det svarer til over 10 timer pr. dag, hvoraf en vis andel er ved aktiv brug.

Ifølge producenterne selv er Western Digital Caviar RE2 og Maxtor Maxline III modellerne bedre egnede til kontinuerlig anvendelse. Disse harddiske er også rettet mod lagringsløsninger og enklere netværkstjenester.

Prisen ligger en del over den, man må betale for standarddiske, men de kan måske være pengene værd. Der er også en længere garantitid på diskene, men ydelsen kan godt være lidt lavere.

Tjek temperaturen

Når det gælder en mere sikker drift af harddisken, har temperaturen stor betydning. Hvis temperaturen er for høj, reduceres harddiskens levetid. De fleste harddiske, som blev solgt sidste år, understøtter temperaturlæsning via S.M.A.R.T. (self monitoring analysis and reporting technology).

Der findes forskellige typer værktøjer til aflæsning af harddiskens temperatur, blandt andet gratisprogrammerne HDD Health og HDD Thermometer, som kan downloades på PC Worlds webside. På mange pc’er skal S.M.A.R.T. dog aktiveres i BIOS, før programmerne fungerer.

Via S.M.A.R.T. er det også muligt at rapportere enkelte potentielle problemer med harddisken.
Normalt opgiver hardwareproducenten en driftstemperatur på mellem 5 og 55 grader. Nogle få producenter anbefaler, at temperaturen helst ikke må overstige 50 grader.

Med kraftige computere bliver det hurtigt varmt i kabinettet, og hvis man har flere harddiske stablet oven på hinanden, kan der være behov for bedre køling. Som regel kræves der ikke ret meget, bare en smule luftcirkulation omkring diskene.

I mange kabinetter er det muligt at montere en blæser i nærheden af harddiskene. I en normal pc kan en meget langsom og stille blæser give nok cirkulation.

Enkel overførsel

Hvis man opgraderer pc’en med en ny harddisk, er den nye disk sandsynligvis hurtigere end den gamle systemharddisk. Producenterne af harddiske tilbyder ofte hjælpeprogrammer, som kan bruges til at flytte data fra en gammel systemharddisk til den nye.

Disse programmer kan også bruges til partitionering af disken.
Har man en mistanke om, at der er problemer med harddisken, er det muligt at hente diagnosticeringsværktøjer på producenternes websteder.

Enkelte producenter er også leveringsdygtige i værktøjer til at foretage indstillinger, som lagres på harddisken. Det kan for eksempel være indstillinger, hvor man kan vælge et lavere støjniveau eller et reduceret strømforbrug på bekostning af ydelsen.

Til nogle anvendelsesområder er ydelsen ikke det primære – her kan man vælge at prioritere lavere strømforbrug/varmeudvikling og ikke mindst lavere støjniveau.

RAID

Utroligt mange bundkort giver i dag mulighed for en RAID opsætning af harddiskene (Redundant Array of Independent/inexpensive Disks). Hvis du ikke allerede har understøttelse af RAID, koster de mest enkle controllere ikke mere end 3 400 kroner.

For de fleste vil et RAID niveau på 0 og 1 være relevant, også selv om løsninger som 0+1/10 og 5 understøttes af en del løsninger. RAID 0 er en løsning, hvor man bruger to eller flere harddiske til at øge ydelsen – dette sker ved, at dataene spredes mellem diskene.

Med RAID 0 er man imidlertid relativt udsat ved harddisknedbrud – skulle en af harddiskene i opsætningen blive ødelagt, vil dataene fra de andre også blive ubrugelige.

Hvis man gerne vil sikre sig mod tab af data i tilfælde af, at en harddisk går i stykker, kan RAID 1 være en mulighed, fordi løsningen sørger for, at det samme indhold bliver lagret på to harddiske.

Husk, at en sådan løsning kun sikrer mod fysiske fejl – hvis pc’en for eksempel rammes af virus, som sletter data, vil data på begge diske forsvinde. Eftersom de samme data lagres på begge diske, kan man kun udnytte halvdelen af den samlede harddiskkapacitet.

RAID 0+1/10 er løsninger, som kombinerer RAID 0 og RAID 1 – altså en forbedring af ydelsen, samtidig med at man forbedrer fejltolerancen. Løsningen kræver imidlertid, at der anvendes fire identiske harddiske.

Hitachi Deskstar 7K500

Hitachi Deskstar 7K500 er den første 500 GB harddisk på markedet. Der er selvfølgelig andre, der også har lanceret 500 GB harddiske, men de var ikke klar til levering, da testen skulle afvikles. 7K500 har på nuværende tidspunkt været i handelen i et stykke tid, og den fås kun med en kapacitet på 500 gigabyte.

Deskstar 7K500 understøtter en overførselshastighed på 3 Gbps, NCQ og har 16 MB cache (8 MB på parallel ATA versionen). Disken understøtter også staggered spin up, hvilket vil sige, at der er en lille forsinkelse, fra pc’en bliver tændt, til disken starter – dette er for at undgå klumper i strømmen fra strømforsyningen.

Søgehastigheden er angivet til ca. 12,7 millisekund (ms).
For at få en kapacitet på 500 gigabyte benytter Hitachi hele fem plader. Dette giver visse ulemper med hensyn til støjniveau og varmeudvikling. 500 GB harddiske lanceret af Seagate og Maxtor benytter færre plader, fordi hver plade har højere kapacitet.

Ydelsesmæssigt gør 7K500 det meget godt. I vores test er det kun Samsung harddisken, som gennemsnitligt gør det bedre. Hitachi disken har blandt andet testens laveste adgangstid (målt til 12,75 ms) og gør det rigtig godt i test, som simulerer praktisk anvendelse.

Når det gælder større sekventielle handlinger, lader disken noget tilbage at ønske, men alt i alt er 7K500 en utrolig hurtig harddisk.

Sammenlignet med de andre diske i testen er støjniveauet relativt højt, og disken er også blandt dem, der vibrerer mest. Årsagen til dette er sandsynligvis antallet af plader, som benyttes for at opnå den høje kapacitet. Disken vil imidlertid støje mindre end to 250 gigabyte diske.

Hitachi Deskstar T7K250

Hitachi Deskstar T7K250 er en videreudvikling af 7K250 serien, som Hitachi har haft på markedet i et stykke tid. I lighed med 7K500 understøttes også her en overførselshastighed på 3 Gbps, NCQ og staggered spin up.

Adgangstiden ligger på 12,7 ms, størrelsen på cachen er 8 MB, og harddisken leveres med en kapacitet på 160 eller 250 GB – sidstnævnte er den, vi har testet. Disken fås også i en parallel ATA version.

Rent ydelsesmæssigt må disken betegnes som god. I lighed med Deskstar 7K500 målte vi adgangstiden til 12,75 ms, hvilket er testens hurtigste.
Disken gør det specielt godt ved operationer, som simulerer praktisk anvendelse, for eksempel via PCMark05.

Når det gælder større sekventielle læse og skrivehandlinger, er ydelsen ikke lige så god som ved mange af de andre diske i testen. Typisk får man mest ud af diskens utrolig gode adgangstid ved operationer, hvor man læser og skriver mange forskellige steder på harddisken.

Med hensyn til støjniveau er Deskstar T7K250 den bedste i testen – dog er der et lille minus på grund af vibrationer. Samlet set er disken dog langt efter Samsungs P120. Alligevel kan Deskstar T7K250 være et rigtig godt valg.

Maxtor DiamondMax 10

Maxtor DiamondMax 10 var først på markedet med understøttelse af NCQ og 16 MB cache. Den testede model er på 300 GB og har en 16 MB cache – der findes imidlertid også modeller med en 8 MB cache.

Vi testede også en 200 GB model med en 8 MB cache op imod 300 GB modellen med 16 MB cache, og på enkelte områder er der relativt stor forskel i ydelsen. Adgangstiden er angivet til ca. 13,2 ms, men vi målte den til cirka 15,2 ms både for 200 og 300 GB modellen.

Selv med 300 GB modellen, som har en cache på 16 MB, må Maxtor nu se sig slået af de nye diske fra Samsung, Hitachi og Western Digital. Maxtor DiamondMax 10 giver imidlertid en bedre ydelse end Seagate Barracuda 7200.8. Diskens ydelse er ikke længere blandt de allerbedste, men den er alligevel ikke dårlig.

Støjniveauet er omkring middel, men vibrationsniveauet er det laveste i testen sammen med Maxtor MaxLine III. Samlet set er Maxtor DiamondMax 10 stadig et fornuftigt valg.

Maxtor har lanceret sin DiamondMax 11 serie, som dog endnu ikke er kommet på markedet. Serien byder blandt andet på højere kapacitet og understøttelse af en overførselshastighed på 3 Gbps, og vi regner med, at den kommer til at erstatte DiamondMax 10 serien.

Maxtor MaxLine III

Maxtor MaxLine III er baseret på samme konstruktion som Maxtor DiamondMax 10, men er egentlig rettet mod løsninger, som kræver en harddisk, der er beregnet til kontinuerlig drift – for eksempel maskiner, som kører hele tiden, lagringsløsninger og mindre netværkstjenester.

Maxtor MaxLine III fås med en kapacitet på 250 og 300 GB, NCQ understøttelse, staggered spin up og en 16 MB cache. Adgangstiden er angivet til ca. 13,5 ms.
Sammenlignet med DiamondMax 10 er ydelsen noget dårligere.

Hvis man har behov for høj driftstid og ønsker ekstra sikring mod hardisknedbrud, kan Maxtor MaxLine III være en mulighed, men man kommer til at betale for det, og man får en noget svagere ydelse.

Vi målte adgangstiden til cirka 15,2 ms, hvilket er for meget. Med hensyn til støjniveau ligger disken midt i feltet, men i lighed med DiamondMax 10 er vibrationsniveauet lavt.

En konkurrent til denne harddisk vil ellers kunne være Caviar RE2 fra Western Digital. Den var endnu ikke kommet på markedet, da testen blev afviklet, men spørgsmålet er, om ikke Caviar RE2 kan være et bedre valg.

Samsung Spinpoint P120

Samsung Spinpoint leveres med en kapacitet på op til 250 GB. Ifølge Samsung er efterspørgslen på større harddiske begrænset, og derfor fås Spinpoint ikke med højere kapacitet. Skal man konkurrere om at levere de største diske, kræver det desuden større investeringer i forskning og udvikling.

Vi har gode erfaringer med den forrige generation af harddiske fra Samsung, Spinpoint P80 – prisen og støjniveauet var lavt, og ydelsen var som udgangspunkt god, men Samsung røg lidt bag af dansen, efterhånden som de andre aktører på området lancerede nye modeller. Det er der rådet bod på nu.

Rent ydelsesmæssigt må det siges, at Samsung Spinpoint P120 overraskede os positivt. Adgangstiden er i orden, omend ikke helt oppe at ringe. Testen af ydelsen viser til gengæld, at Spinpoint P120 er testens hurtigste harddisk og ligger foran Hitachi Deskstar 7K500.

Funktionsmæssigt understøtter disken en overførselshastighed på 3 Gbps, staggered spin up og NCQ. Diskens cache er på 8 MB.
Samsung angiver en driftstemperatur på 0 60 grader, mens de fleste andre angiver 0 55 grader.

Disken bliver ikke varmere end de fleste andre diske i testen, men Samsung mener åbenbart, at disken skal kunne tåle højere temperaturer end konkurrenternes.
Med hensyn til støjniveauet er resultaterne relativt gode, og vibrationsniveauet er over middel på den gode side.

Har man ikke behov for højere kapacitet end 250 GB, vil Samsung Spinpoint P120 være et udmærket valg. Det potentiale, som Samsung viser her, får os til at håbe på, at der også snart kommer endnu større modeller på markedet.

Seagate Barracuda 7200.8

Seagate Barracuda 7200.8 er strengt taget ikke Seagates nyeste model. Seagate har lanceret 7200.9, men disse harddiske var endnu ikke klar til at komme på markedet. 7200.8 modellen vil sandsynligvis være på markedet et godt stykke tid endnu.

Seagate Barracuda fås med en kapacitet på op til 400 GB, og det er 400 GB varianten, Seagate sendte til vores test. Den fås også med 200, 250 og 300 GB. Disken understøtter NCQ, men ikke en overførselshastighed på 3 Gbps. Adgangstiden er angivet til ca. 12,2 ms.

Rent ydelsesmæssigt er det kun Maxtor MaxLine III, som ligger dårligere i vores test end Seagate disken. Vi målte adgangstiden til 15,8 ms, og også i flere andre test er Seagate disken svagere.

Støjniveauet har længe været et stærkt kort for Seagate. Vibrationen fra disken er dog ganske kraftig, omend ikke så kraftig som fra Hitachis Deskstar 7K500. Vi har testet 400 GB modellen, og modellen med 250 GB vil formentlig have et endnu lavere støjniveau, fordi disken har en plade mindre, og der er færre læse/skrivehoveder.

Et argument for at vælge Barracuda 7200.8 kunne være kapaciteten på 400 GB – men der er flere producenter, som også kan levere denne kapacitet. Generelt virker det ikke, som om Barracuda 7200.8 kan konkurrere i denne sammenhæng.

Western Digital Caviar SE WD3200JD

Western Digitals “Caviar SE” serien har været på markedet i flere år. For denne series vedkommende er det værd at lægge mærke til, at der efterhånden findes flere typer forskellige diske, som har samme kapacitet.
De to sidste bogstaver i modelnavnet angiver imidlertid, hvilken variant af disken, det drejer sig om.

Det kan være nyttigt at holde sig for øje, når der er tale om diske med forskellig størrelse. Mens der sjældent er forskelle i ydelsen på diske i samme serie, men med forskellig kapacitet, kan to Caviar SE diske være nok så forskellige, i hvert fald så længe de to sidste bogstaver i produktnavnet ikke er de samme.

WD3200JD understøtter NCQ, men ikke en overførselshastighed på 3 Gbps – noget som strengt taget ikke behøver at betyde ret meget i praksis. Disken har en 8 MB cache, og adgangstiden er angivet til ca. 13,1 ms. I praksis ligger ydelsen midt i feltet i forhold til de øvrige diske i testen.

Adgangstiden blev målt til at være bedre end specifikationerne, og generelt er tallene gode. Med hensyn til støjniveau ligger disken en lille smule bedre end Western Digitals WD2500KS, som vi også har med i testen. Når der ikke læses eller skrives, har Western Digital et noget højere støjniveau end de andre.

Vibrationsmæssigt virker disken til at være i orden.
Overordnet set er Caviar SE WD3200JD en god harddisk, og den ville være kommet højere op, hvis støjniveauet havde været lidt lavere på enkelte områder. Alligevel kan disken være et godt valg.

Western Digital Caviar SE16 WD2500KS

Caviar SE16 markedsføres som Western Digitals hurtigste standarddiskserie. I lighed med Caviar SE WD3200JD disken understøtter WD2500KS NCQ. Desuden er der en cache på 16 MB og understøttelse af en overførselshastighed på 3 Gbps.

Adgangstiden er angivet til 13,1 ms, og for at komme op på en kapacitet på 250 GB benytter også WD2500KS tre plader.
Ydelsesmæssigt er disken god, og den slås kun af Hitachi Deskstar 7K500 og Samsung Spinpoint P120.

Noget overraskende oplevede vi i vores test, at WD2500KS ikke var specielt hurtigere end Western Digitals forrige 250 GB model, WD2500JD – en model, som bl.a. har en langsommere Serial ATA grænseflade, mindre cache og mangler understøttelse af NCQ.

Vi kan imidlertid se, at WD2500KS er noget bedre på grund af simuleringen af programanvendelse, men når det gælder ydelsen på større læse og skrivehandlinger er den gået lidt, omend ikke meget, ned.

Et andet element er også, at harddisken er køligere og mere rolig.
I lighed med Caviar SE WD3200JD taber Caviar SE16 WD2500KS en del på støjniveauet. Ydelsen taget i betragtning er disken ikke noget dårligt valg.

Sådan testede vi

Harddiskene er testet i en pc med et Abit AN8 SLI bundkort baseret på Nvidias nForce4 SLI chipsæt. Dette bundkort understøtter Serial ATA teknologier som overførselshastighed på 3 Gbps og Native Command Queuing.

Pc’en var derudover forsynet med Athlon 64 3800+ processor og 512 megabyte PC3200 DDR SDRAM. En Maxtor DiamondMax 9 80 GB Serial ATA harddisk blev benyttet som systemdisk. Styresystemet var Windows XP Pro med Service Pack 2.

Ud over programmerne til test af harddiskenes ydelse har vi anvendt scripts, som udfører en del handlinger, for eksempel filkopiering, udpakning af pakkede filer med videre. Derudover anvendte vi testprogrammer som SimpliSoftware HD Tach 3 RW, Veritest Winbench 99 2.0, Futuremark PCMark05 Pro og X bit Labs FC Test.

Programmerne udfører en kombination af syntetiske test og simulering af praktisk anvendelse.
Med hensyn til støjen foretog vi både subjektive og objektive målinger.

Da forskellige frekvensområder opfattes forskelligt af øret, men ikke af støjmåleren, har vi desuden foretaget en “høremåling”. Vibrationen fra diskene kan også medføre støj, og dis
se vibrationer testede vi subjektivt ved at røre ved diskene.

Produktfakta: Hitachi Deskstar T7K500

Webadresse: www.hitachigst.com

Modelbetegnelse: HDS725050KLA360
Garantitid: 3 år
Pris med moms: 2.650
Kapacitet testet model (GB): 500
Andre kapaciteter (GB ):

Specifikationer
Bufferstørrelse (MB): 16
NCQ støtte: Ja
Staggered Spin Up: Ja
3 Gbps: Ja
Oplyst tilgangstid (ms): 12,7

Ydelse
PCMark05 Pro: 6.201
HD Tach 3 RW:
Tilgangstid (ms): 12,7
Gennemsnitlig læsehastighed
(MB/s): 51,1
Gennemsnitlig skrivehastighed
(MB/s): 49,7

RAR test
Kompression (sek.): 361
Dekompression (sek.): 29

Kopiscript
Små filer: 67
Store filer: 566
Medium filer: 175
Winbench 99 2.0
Tilgangstid (ms): 12,8
High End Diskmark (kB/sek): 52600
Business Diskmark (kB/sek): 23900

Vurdering
Ydelse (vægt 50): 45
Specifikationer/funktionalitet (vægt 15): 13
Støj/vibrationer (vægt 25: 15
Pris/egenskaber (vægt 10): 7

Samlet vurdering: 80

Produktfakta: Hitachi Deskstar T7K250

Webadresse: www.hitachigst.com

Modelbetegnelse: HDT722525DLA380
Garantitid: 3 år
Pris med moms: 1.025
Kapacitet testet model (GB): 250
Andre kapaciteter (GB ): 160

Specifikationer
Bufferstørrelse (MB): 8
NCQ støtte: Ja
Staggered Spin Up: Ja
3 Gbps: Ja
Oplyst tilgangstid (ms): 12,7

Ydelse
PCMark05 Pro: 5.834
HD Tach 3 RW:
Tilgangstid (ms): 12,8
Gennemsnitlig læsehastighed
(MB/s): 55,3
Gennemsnitlig skrivehastighed
(MB/s): 52,1

RAR test
Kompression (sek.): 360
Dekompression (sek.): 31

Kopiscript
Små filer: 70
Store filer: 623
Medium filer: 191
Winbench 99 2.0
Tilgangstid (ms): 12,7
High End Diskmark (kB/sek): 40900
Business Diskmark (kB/sek): 21900

Vurdering
Ydelse (vægt 50): 42
Specifikationer/funktionalitet (vægt 15): 12
Støj/vibrationer (vægt 25: 22
Pris/egenskaber (vægt 10): 8

Samlet vurdering: 84

Produktfakta: Maxtor DiamondMax 10

Webadresse: www.maxtor.com

Modelbetegnelse: 6B300S0
Garantitid: 3 år
Pris med moms: 1.125
Kapacitet testet model (GB): 300
Andre kapaciteter (GB ): 200, 250

Specifikationer
Bufferstørrelse (MB): 16
NCQ støtte: Ja
Staggered Spin Up: Ikke opgivet
3 Gbps: Nej
Oplyst tilgangstid (ms): 13,2

Ydelse
PCMark05 Pro: 5.713
HD Tach 3 RW:
Tilgangstid (ms): 16,2
Gennemsnitlig læsehastighed
(MB/s): 54
Gennemsnitlig skrivehastighed
(MB/s): 52,3

RAR test
Kompression (sek.): 358
Dekompression (sek.): 31

Kopiscript
Små filer: 62
Store filer: 822
Medium filer: 183
Winbench 99 2.0
Tilgangstid (ms): 14,1
High End Diskmark (kB/sek): 51100
Business Diskmark (kB/sek): 22500

Vurdering
Ydelse (vægt 50): 42
Specifikationer/funktionalitet (vægt 15): 10
Støj/vibrationer (vægt 25: 21
Pris/egenskaber (vægt 10): 7

Samlet vurdering: 80

Produktfakta: Maxtor Maxline lll

Webadresse: www.maxtor.com

Modelbetegnelse: 7B250S0
Garantitid: 5 år
Pris med moms: 950
Kapacitet testet model (GB): 250
Andre kapaciteter (GB ): 300

Specifikationer
Bufferstørrelse (MB): 16
NCQ støtte: Ja
Staggered Spin Up: Ja
3 Gbps: Nej
Oplyst tilgangstid (ms): 13,5

Ydelse
PCMark05 Pro: 4.346
HD Tach 3 RW:
Tilgangstid (ms): 15,9
Gennemsnitlig læsehastighed
(MB/s): 48,2
Gennemsnitlig skrivehastighed
(MB/s): 46,7

RAR test
Kompression (sek.): 361
Dekompression (sek.): 36

Kopiscript
Små filer: 60
Store filer: 554
Medium filer: 197
Winbench 99 2.0
Tilgangstid (ms): 14,4
High End Diskmark (kB/sek): 37300
Business Diskmark (kB/sek): 17800

Vurdering
Ydelse (vægt 50): 37
Specifikationer/funktionalitet (vægt 15): 13
Støj/vibrationer (vægt 25: 20
Pris/egenskaber (vægt 10): 6

Samlet vurdering: 76

Produktfakta: Samsung SpinPoint P120

Webadresse: www.samsunghdd.com

Modelbetegnelse: SP2504C
Garantitid: 3 år
Pris med moms: 1.025
Kapacitet testet model (GB): 250
Andre kapaciteter (GB ): 200

Specifikationer
Bufferstørrelse (MB): 8
NCQ støtte: Ja
Staggered Spin Up: Ja
3 Gbps: Nej
Oplyst tilgangstid (ms): 13,2

Ydelse
PCMark05 Pro: 5.527
HD Tach 3 RW:
Tilgangstid (ms): 13,9
Gennemsnitlig læsehastighed
(MB/s): 60,4
Gennemsnitlig skrivehastighed
(MB/s): 58

RAR test
Kompression (sek.): 360
Dekompression (sek.): 29

Kopiscript
Små filer: 52
Store filer: 577
Medium filer: 183
Winbench 99 2.0
Tilgangstid (ms): 14,2
High End Diskmark (kB/sek): 52600
Business Diskmark (kB/sek): 21500

Vurdering
Ydelse (vægt 50): 46
Specifikationer/funktionalitet (vægt 15): 12
Støj/vibrationer (vægt 25: 20
Pris/egenskaber (vægt 10): 8

Samlet vurdering: 86

Produktfakta: Seagate Barracuda 7200.8

Webadresse: www.seagate.com

Modelbetegnelse: ST3400832AS
Garantitid: 5 år
Pris med moms: 2.050
Kapacitet testet model (GB): 400
Andre kapaciteter (GB ): 200, 259, 300

Specifikationer
Bufferstørrelse (MB): 8
NCQ støtte: Ja
Staggered Spin Up: ikke opgivet
3 Gbps: Nej
Oplyst tilgangstid (ms): 12,2

Ydelse
PCMark05 Pro: 5.536
HD Tach 3 RW:
Tilgangstid (ms): 16
Gennemsnitlig læsehastighed
(MB/s): 59,4
Gennemsnitlig skrivehastighed
(MB/s): 55

RAR test
Kompression (sek.): 359
Dekompression (sek.): 36

Kopiscript
Små filer: 68
Store filer: 685
Medium filer: 181
Winbench 99 2.0
Tilgangstid (ms): 15,6
High End Diskmark (kB/sek): 43200
Business Diskmark (kB/sek): 21400

Vurdering
Ydelse (vægt 50): 38
Specifikationer/funktionalitet (vægt 15): 11
Støj/vibrationer (vægt 25: 17
Pris/egenskaber (vægt 10): 6

Samlet vurdering: 72

Produktfakta: Western Digital Caviar SE16 WD2500KS

Webadresse: www.wdc.com

Modelbetegnelse: WD250KS
Garantitid: 3 år
Pris med moms: 1.000
Kapacitet testet model (GB): 250
Andre kapaciteter (GB ): 400

Specifikationer
Bufferstørrelse (MB): 16
NCQ støtte: Ja
Staggered Spin Up: ikke opgivet
3 Gbps: Ja
Oplyst tilgangstid (ms): 13,1

Ydelse
PCMark05 Pro: 5.833
HD Tach 3 RW:
Tilgangstid (ms): 13,4
Gennemsnitlig læsehastighed
(MB/s): 53
Gennemsnitlig skrivehastighed
(MB/s): 51

RAR test
Kompression (sek.): 361
Dekompression (sek.): 32

Kopiscript
Små filer: 52
Store filer: 581
Medium filer: 170
Winbench 99 2.0
Tilgangstid (ms): 13,7
High End Diskmark (kB/sek): 57900
Business Diskmark (kB/sek): 25000

Vurdering
Ydelse (vægt 50): 44
Specifikationer/funktionalitet (vægt 15): 12
Støj/vibrationer (vægt 25: 17
Pris/egenskaber (vægt 10): 8

Samlet vurdering: 81

Produktfakta: Western Digital Caviar SE16 WD3200JD

Webadresse: www.wdc.com

Modelbetegnelse: WD3200JD
Garantitid: 3 år
Pris med moms: 1.325
Kapacitet testet model (GB): 320
Andre kapaciteter (GB ): 250, 300

Specifikationer
Bufferstørrelse (MB): 8
NCQ støtte: Ja
Staggered Spin Up: ikke opgivet
3 Gbps: Nej
Oplyst tilgangstid (ms): 13,1

Ydelse
PCMark05 Pro: 5.567
HD Tach 3 RW:
Tilgangstid (ms): 13,1
Gennemsnitlig læsehastighed
(MB/s): 57,1
Gennemsnitlig skrivehastighed
(MB/s): 55

RAR test
Kompression (sek.): 361
Dekompression (sek.): 35

Kopiscript
Små filer: 54
Store filer: 667
Medium filer: 194
Winbench 99 2.0
Tilgangstid (ms): 12,6
High End Diskmark (kB/sek): 45100
Business Diskmark (kB/sek): 21500

Vurdering
Ydelse (vægt 50): 43
Specifikationer/funktionalitet (vægt 15): 12
Støj/vibrationer (vægt 25: 19
Pris/egenskaber (vægt 10): 8

Samlet vurdering: 82

Vores valg

Forskellene mellem flere af harddiskene i testen er små – både når det gælder pris, ydelse og støjniveau. Desuden kan vi konstatere, at en hel del af den nye teknik rent ydelsesmæssigt ikke behøver at have den store betydning i praksis.

Når det gælder testens hurtigste harddisk, blev vi overrasket. At Hitachi Deskstar 7K500 var hurtig, kom ikke som en overraskelse, men den måtte se sig slået af Samsungs Spinpoint P120. Ydelsesmæssigt kan Western Digitals nye Caviar SE16 fremhæves.

Den eneste harddisk, som direkte skuffer en smule på ydelsen, er Seagates Barracuda 7200.8. Ganske vist er Maxtor MaxLine III langsommere, men det er en anden type harddisk.

Øverst på sejrsskammelen står Hitachi Deskstar T7K250 og Samsung Spinpoint P120. Samsung giver en bedre ydelse, men Hitachi har et lavere støjniveau – dog er vibrationsniveauet noget højere. Forskellen er alt i alt relativt lille, men Samsung får titlen som Bedst i test på grund af ydelsen, mens Hitachi bliver Godt køb.

P ATA versus S ATA

I testen har vi koncentreret os om Serial ATA harddiske, men de fleste af diskene fås også i parallel ATA versioner. Vi modtog både en Serial ATA og en parallel ATA version af Western Digital WD3200, og vi har sammenlignet ydelsen fra de to harddiske.

Spørgsmålet er så, hvor meget den lavere overførselshastighed mellem disk og controller samt den manglende understøttelse af NCQ i parallel ATA versionen betyder.

I PCMark05, som blandt andet udfører en del handlingsmønstre baseret på faktiske opgaver, blev forskellen alt i alt på cirka seks procent.
Med hensyn til pakning af filer med RAR anvendte Serial ATA versionen et sekund mindre på opgaven, og hele handlingen tog cirka seks minutter. Også med hensyn til udpakning, som tog cirka et halvt minut, var forskellen blot et sekund.

I andre test var der heller ikke nogen særlige forskelle, som er værd at nævne. Hvis man har en ældre computer uden understøttelse af Serial ATA, er der efter vores mening ikke den store grund til at købe en Serial ATA controller.

Vi kan ikke sige, at forskellen mellem Serial ATA og parallel ATA versionerne fra forskellige typer diske altid vil være så lille, men generelt er det vores erfaring, at der ikke er tale om de store forskelle.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere