Digital signatur fremmer forståelsen

Danskerne har nu gennem godt to år kunnet få
en digital signatur, men det er stadig småt med anvendeligheden. Der er dog små oaser i ørkenen, som viser, hvor nem kommunikationen med det offentlige kan gøres med en digital signatur.

Intro

Den digitale signatur lover en fremtid, hvor vi alle nemmere kan komme i kontakt med det offentlige og i det hele taget gøre vores hverdag lettere.

Der mangler endnu et godt stykke vej, før målet er nået, men efterhånden er der websteder, der bruger den digitale signatur rigtig godt og viser gode takter for fremtiden.

En fremtid, hvor man slipper for at tage fri fra arbejde for at stå i kø hos lægen, på skattekontoret eller i byggeforvaltningen. Vi har set på nogle af de tilbud, der findes til ejere af en digital signatur.

Hold øje med sundheden

Et af de steder, som virkelig gør noget ud af den digitale signatur, er sundhedsportalen www.sundhed.dk.

Her kan man holde øje med de personlige oplysninger, man kan finde hos det offentlige om receptpligtig medicin, læge, tilskud og meget andet. For at få fuldt udbytte af portalen, skal man give sit samtykke til, at webstedet må hente oplysninger fra andre databaser i det offentlige.

Det tager ikke mere end 2 minutter og kan klares online, og derefter er man klar til at dykke ned i sine sundhedsdata.

Her kan man blandt andet se, hvilken receptpligtig medicin, man har købt i de seneste par år, og man kan holde øje med hvilke tilskud, man har fået.

Nogle læger er sågar selv kommet på nettet, og hos dem kan man eksempelvis bede om at få fornyet en recept via portalen. Det kræver dog, at ens egen læge er tilknyttet løsningen.

Portalen indeholder desuden en bunke informationer om sundhedsvæsenet i Danmark.

Lige fra ventelister på operationer eller behandling på de forskellige sygehuse i amterne til hvilke bivirkninger man risikerer med den medicin, man tager.

Næsten uanset hvilken information man søger om sundhedsvæsenet, eller om sine egne rettigheder i et land med frit sygehusvalg, så er der gode odds for, at www.sundhed.dk har svarene.

Kommunerne endnu ikke helt med

På webstedet www.netborger.dk finder man en portal, som giver adgang til selvbetjening i de forskellige kommuner ved brug af den digitale signatur. Det er ikke lige så gennemført som www.sundhed.dk, men der er helt klart potentiale i webstedet, efterhånden som flere kommuner kommer med.

Blandt selvbetjeningstilbudene på netborger.dk er Din Ejendom. Her kan man finde oplysninger om den ejendom, man bor i: Seneste offentlige vurdering, hvordan de skattemæssige forhold er, samt hvilke matrikeloplysninger det offentlige har på ejendommen.

Derudover er der også blevet plads til en lang række andre og mere nyttige dagligdags oplysninger, som enhver kan få brug for. Man kan indberette sit vandforbrug med måleraflæsninger, søge byggetilladelse eller sågar finde ud af, hvor man kan komme af med sine gamle brugte batterier.

Man kan finde en del elektroniske blanketter, men mange af informationerne er af så generel karakter, at man i mange sager ikke kommer uden om at kontakte kommunen alligevel.

En anden irriterende detalje er, at meget af informationen ikke er tilgængelig direkte.

På en sådan portal ville det jo være oplagt, at man kunne se datoerne for, hvornår der næste gang afhentes storskrald og lignende.

Men trykker man sig ind på det relevante link, får man bare besked på kontakte sin lokale Teknisk Forvaltning. Dette på trods af, at oplysningerne faktisk var tilgængelige på kommunens eget websted og derfor burde kunne udveksles.

Som portal lever netborger.dk desværre ikke helt op til forventningerne. Det vil i mange tilfælde bedst kunne betale sig at starte på sin egen kommunes webside.

Smertefri SU-gæld

Det er sjældent en fornøjelse at skylde penge væk, men på webstedet www.studielaan.dk er det med digital signatur eller tast selv kode nemt og overskueligt at holde øje med og ændre på sit studielån.

Kort og godt er studielaan.dk et skoleeksempel på, hvor godt og nemt det kan gøres for brugeren – det er et af de bedste eksempler på, hvordan man kan udnytte den digitale signatur i fremtidens digitale Danmark.

For det første indeholder webstedet al relevant information omkring SU lånene.

Det vil sige rentesatser, gebyrer samt en FAQ med svar på de mest almindelige spørgsmål. Webstedets vigtigste funktion er dog at håndtere tilbagebetalingen af lånet, og den del er til et rent 13 tal.

Man kan regne på sit låns restgæld, ændre opkrævningsintervaller, ny ydelse eller hvornår man vil være færdig med at betale sit lån. Det fungerer som en lille simpel regnemaskine og giver øjeblikkelig et overblik over, hvad de foreslåede ændringer kommer til at betyde for lånet.

Hvordan man betaler ydelserne, har man også mulighed for selv at ændre på. Man kan tilmelde sig betalingsservice, vælge at bruge giro blanketter, netbank eller dankort.

Man kan faktisk også vælge at indfri sit lån direkte via et dankort, hvis man gerne vil betale med det samme.

Saml underskrifter på nettet

Det er dog ikke kun det offentlige, der har fundet ud af at bruge den digitale signatur. Blandt de nyeste tiltag er en webside med navnet skrivunder.nu.

Her kan man bruge sin digitale signatur til at underskrive underskriftsindsamlinger.

Det er der sådan set ikke noget nyt i, for det har internettet været brugt til i mange år. Det smarte ved en digital signatur er, at man på den måde kan undgå useriøse underskrivere, som blot forsøger at chikanere indsamlingen.

Samtidig kan man sikre, at hver person kun kan skrive under én gang. Siden er oprettet alene med det formål at give privatpersoner mulighed for at oprette underskriftsindsamlinger, og den er gratis at benytte sig af.

Langsom udrulning

Det er uden tvivl det offentlige Danmark, som er kommet længst med understøttelsen af den digitale signatur, men vi er stadig et godt stykke fra, at vi online kan klare alle vores forretninger med det offentlige.

En af årsagerne er, at udrulningen går for langsomt – målet var oprindelig 700.000 på nuværende tidspunkt, men TDC, der fungerer som signaturbank, har kun nået det halve.

Og det er for få til, at det offentlige prioriterer dette område særlig højt. På den anden side er det svært at overbevise folk om at få en digital signatur, hvis de ikke kan se, hvad de skal bruge den til. En klassisk hønen og ægget situation.

Sådan får du din egen digitale signatur

Det er gratis at få en digital signatur, og man kan tilmelde sig online på http://privat.tdc.dk/digital/, hvorefter der går et par dage, inden man er klar.

Man får nemlig en pinkode tilsendt, som skal bruges under installationen. På den måde sikrer TDC sig, at det kun er beboeren på den rette folkeregisteradresse, som kan oprette en digital signatur.

Når signaturen er installeret på pc’en, skal man kun huske et valgfrit kodeord for at kunne bruge sin digitale underskrift.

Links

Oversigt over steder du kan bruge digital signatur:
www.digitalsignatur.dk/visVirksomheder.asp?artikelId=637

Portal for sundhedsvæsenet:
www.sundhed.dk

Underskriftsindsamlinger for private:
www.skrivunder.nu

Her kan man ændre betingelserne for sine studielån:
www.studielaan.dk

Her kan man bestille en digital signatur:
http://privat.tdc.dk/digital/

Portal for kommunernes selvbetjening på nettet:
www.netborger.dk

Information om den digitale signatur:
www.digitalsignatur.dk




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere