Lommecomputer til storskærm

Glimrende VGA lommecomputer med 3D videoaccelerator.

Det er os en absolut gåde, hvordan Dell navngiver lommecomputere. Axim X50, Axim X50 Advanced og Axim X50v har nemlig ikke andet til fælles end kabinettet. Vi har haft sidstnævnte i testcentret, og trods det beskedne “v” efter navnet, er denne model så langt den mest avancerede.

Det første skud på stammen, Axim X50, har en 416 MHz Intel XScale PXA270 processor med WMMX, skærmen er en almindelig 320x240 pixel, og så er der Bluetooth i X50.
Mellemmodellen, som Dell kalder Advanced har samme skærm, en 520 MHz version af processoren og WiFi.

Derimod er den testede X50v forsynet med VGA skærm og en 624 MHz Intel XScale PXA270 med WMMX og en Intel 2700G Marathon grafikaccelerator med 16 MB video RAM.
Det var HP, der startede bølgen med VGA skærme med iPaq Hx4700, og siden er Fujitsu Siemens kommet med den stærke Loox 720.

Dell præsenterer nu X50v, som har flere interessante og spændende egenskaber.

Grafikacceleratoren Intel 2700G giver mulighed for 3D grafik til spil og multimedier. Det ligger til dels allerede indbygget i PXA270 processoren i form af WMMX (Wireless MMX) instruktionssættet, der fungerer på samme måde som MMX instruktionerne til en Pentium processor.

WMMX vil først kunne udnyttes effektivt, når den næste generation af Windows Mobile kommer i år. Anvendelsen af PXA270 giver dog et vist håb om, at Dells X50 enheder vil kunne opgraderes til denne nye version af systemsoftwaren. Se vores nyhedssektion for yderligere detaljer.

Anvendelse af 2700G grafikacceleratoren kræver også, at softwaren anvender de rette instruktioner. For at demonstrere mulighederne i 2700G har Dell inkluderet to spil, der er ganske imponerende at kigge på.

Køber man det ekstra VGA kabel, kan man endda bruge spillene på en almindelig skærm. Det er er en egenskab, som Dell forventer brugt primært til præsentationer, men vi kan sagtens forestille os muligheden anvendt til GPS i biler, hvor man får en større LCD skærm fast monteret på instrumentbrættet.

Men der er nu ikke noget galt med X50v’s egen skærm, der er både god og lysstærk. Måske endda lidt for lysstærk. Sammenlignet med en Fujitsu Siemens Loox 720 havde X50v nemlig 40 procent kortere batterilevetid. Vi testede simpelthen ved at lade begge enheder konstant afspille samme videofil med baglyset sat til fuldt blus.

Dell er godt klar over, at enheden er batteritørstig og sælger et batteri med den dobbelte kapacitet som ekstraudstyr.

Skægt nok tilbyder Dell ikke et kamera som ekstraudstyr, hvilket ellers ville være oplagt, siden enheden ikke har et indbygget kamera. Der er heller ikke meget ekstra software med enheden. Der er en glimrende styring af WiFi funktionerne til brug ved hotspots og så de to spil. Resten er Windows Mobile 2003 Second Edition med den ene udvidelse, at medieafspilleren er opgraderet til version 10 med indbygget rettighedsstyring.

Vi oplevede enheden som hurtig og kompetent, men der mangler software, som virkelig kan udnytte hardwarens muligheder for accelereret grafik. Markedet svømmer ikke just i Intel 2700G kompatible spil, selv om Microsoft tilsyneladende har planer om at gøre Pocket PC til et mobilt spilsystem. Og Windows Media 2003 Second Edition bruger ikke WMMX.

Men Axim X50v viser, at Dell absolut mener det alvorligt med Pocket PC’er, og derfor er enheden et godt bud i VGA klassen for lommecomputere.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere