Leve HDV revolutionen, leve Sony

Verdens første HDV videokamera med tre billedchips leverer billeder i biografkvalitet. Det er intet mindre end en medierevolution, som Sony søsætter med dette videokamera, der er et filmkamera i forklædning.

45.000 er dyrt for et videokamera beregnet til almindelige forbrugere. Men 45.000 er latterligt billigt for et filmkamera. Og Sony HDR FX1 er et videokamera, der leverer video i filmkvalitet.

Det betyder, at dette kamera vil revolutionere det semiprofessionelle marked, hvor Sony hidtil har sloges med Panasonic, JVC og Canon. De er alle sendt til tælling med Sonys nye kamera.

Det skyldes alt sammen, at HDR FX1 er et HDV kamera, der optager med en opløsning på 1.920x1.080 billedpunkter. HDV står for High Definition Video og indeholder to billedopløsninger: 1.280x720 og 1.920x1.080, hvor den laveste opløsning er progressiv, mens den højeste er interlaced. Det er den, Sony anvender.

Begge opløsninger giver rigelig god kvalitet til at fylde selv de største biograflærreder uden problemer.

Der er professionelle HD formater med bedre farvegengivelse end de 24 bit, som HDV tilbyder. Men her koster det billigste kamera 20 gange mere end dette nye vidunder fra Sony. Efterspørgslen fra film og reklameverdenen har da også været massiv – Sony forventer at sælge mere end 10.000 enheder i Europa i løbet af de næste fire måneder.

Der kommer en professionel udgave af HDR FX1 først i 2005, som lægger ekstra egenskaber til det forvejen imponerende videokamera: Bedre lyd, bedre billedjustering og mulighed for at blande amerikanske og europæiske videostandarder. Disse egenskaber vil lægge omkring 15 procent til prisen.

HDR FX1 optager både almindelig DV video (SD) og HDV. Det sker via tre chips med en opløsning hver på 1.12 megapixel. Kameraet kan optage alt i HD og om ønsket nedskalere til SD, når videoen afspilles.

Det giver mulighed for at optage med fuld opløsning og redigere på bestående udstyr, og det er en fordel.

Der er nemlig meget få redigeringssystemer på markedet i dag, der er i stand til at redigere HDV. Alle fabrikanter af videoredigeringsprogrammer har dog annonceret understøttelse af formatet, hvorfor det kun er et spørgsmål om tid, før HDV kan redigeres på samme vis, som SD kan i dag.

Kameraet har et 12x zoomobjektiv med en spændvidde på 32,5mm til 390mm i 16:9. Det er et rigtig godt zoom område, Sony har fundet, idet man slipper for den ellers obligatoriske vidvinkeladapter.

Desuden tegner optikken skarpt. Det giver billederne fra 16:9 sensorerne en krystal klarhed, der er helt uset i dette markedssegment.

Sættes kameraet til en HD kompatibel fladskærm, har tilskuernes reaktioner normalt karakter af små dunk, når kæberne rammer gulvet. Så godt er billedet. Ingen tvivl om, at konkurrenterne Canon og Panasonic leverer gode billeder, men de er bare ikke HD.

Rent funktionsmæssigt har kameraet fuld manuel indstilling af blænde, lukkertid, hvidbalance, kontrast med mere.
Mange af disse funktioner er programmerbare, sådan at kombinationer af disse indstillinger kan lagres i kameraet og aktiveres ved et tryk på en af de tre brugerdefinerbare knapper.

Man kan for eksempel have en dagslysindstilling og en kunstlysindstilling programmeret, så man kan overlade det til kameraets programstyring at styre skiftet mellem funktionerne.

Dermed kan man panorere fra en optagelse ud af et vindue til et nærbillede i stearinlys, og lade kameraets automatiske kameraassistent rette alle indstillinger til, mens der panoreres. Muligheder som denne ses normalt kun på langt dyrere kameraer.

Der er ingen tvivl – dette er et revolutionerende produkt, og det til en pris der er 5.000 kroner lavere end Canons XL2. Er man på jagt efter et videokamera i sværvægtsklassen, må valget falde på HDR FX1.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere