En økonomisk øretæve på mellem 30 og 40 millioner kroner blev resultatet, fordi de tre sygehuse i Københavns Amt mistede grebet om økonomien efter indførelse af nye edb-systemer.
Skaden skete, da Herlev, Glostrup og Gentofte sygehuse i foråret indførte et nyt lønsystem, et nyt økonomisystem og et nyt system til patientregistrering ? på samme tid. De tre systemer kommer fra tre forskellige leverandører.
Siden årsskiftet har sygehusene udbetalt alt for meget overarbejde og det har ikke været muligt at kræve penge ind fra andre amter, for patienter der har været i behandling i Københavns Amt.
? Vi vil gøre alt, hvad vi kan for at forhindre, at patienterne ikke mærker vores problemer. Men på kort sigt er vi nødt til at bremse helt op for udgifterne, og det kan jo mærkes, siger sygehusdirektør, Karl Gaub, fra Glostrup Sygehus.
Det betyder fuldt stop for nyansættelser og ingen udbetaling af overarbejde. - der skal afspadseres i stedet for. Også i de kommende år skal livremmen holdes i det inderste hul på de tre københavnske sygehuse.
Overilet at indføre tre systemer
Det nye patientregistreringssystem fra Kommunedata skulle indføres inden årsskiftet, fordi det gamle ikke var år 2000 sikkert. Men Københavns Amts sygehusledelse valgte at indføre lønsystemet fra Silkeborg Datacentral og økonomisystemet fra Maconomy i samme åndedrag. Blandt andet for at slippe på at spekulere på, om de gamle løn- og økonomisystemer nu var årtusindsikre.
? Set i bakspejlet skulle vi aldrig have indført tre nye systemer på samme tid. Det var overilet. Men det er vores ansvar. Produkterne, vi har købt, er der ikke noget i vejen med, fortæller Karl Gaub.
Problemerne er blevet så store, fordi personalet ikke hurtigt nok blev uddannet i de nye systemer, så en mængde overarbejde blev ved en fejl udbetalt i stedet for at afspadsere, og udgifterne for udenamts patienter kunne ikke gøres op. Men betalingsmodulet i patientregistreringssystemet er nu på plads, så der igen kan kræves penge for patienter fra andre amter, der kommer i behandling i København.
Selv om de tre sygehuse tilsammen har en omsætning på fire milliarder kroner om året, er budgetterne så stramme, at underskuddet giver problemer flere år frem i tiden. Sygehusdirektør for Københavns Amt, Peter Orebo Hansen bekræfter, at indførelsen af nye systemer har givet de tre sygehuse en ordentlig økonomisk øretæve.
? Vi burde have sat flere ressourcer af til uddannelse af personalet og det er vi nu i færd med, fortæller Peter Orebo Hansen.