ISDN-fælden klapper

Mindre virksomheder mister overblikket og bliver snydt til at købe for dyrt ind, når de skifter omstillingsanlæg til telefoni.

Af Magnus Bredsdorff

Mange af landets mindre virksomheder bliver fanget i en fælde, når de vælger deres nye omstillingsanlæg. De køber langt flere ISDN-linier, end de reelt har brug for, og det koster dyrt, advarer telerådgiveren Leif Olesen fra Brønderslev. Advarslen kommer, efter Tele Danmark i april sidste år omlagde sine priser. Mens konsekvenserne af prisændringen er ganske kendt på privatmarkedet - dyrere abonnement og billigere samtaler - så er det ikke lige så enkelt på erhvervsmarkedet.
Det drejer sig om, hvilke ISDN-forbindelser virksomheder eller afdelinger med mellem fem og 50 medarbejdere skal vælge. Med den tidligere prisstruktur var valget relativt enkelt. Fik virksomhederne brug for ti eller flere almindelige ISDN2-forbindelser, så kunne det bedre betale sig for dem at vælge en ISDN30 fra Tele Danmark.

Overpris på 132 procent

Så simpelt er regnestykket ikke længere. Det skyldes flere forhold. For det første koster ISDN30 nu det samme i hele landet, mens der stadig er forskel på abonnementsprisen for ISDN2 mellem landsdelene. For det andet er direkte numre til medarbejderne i mange tilfælde langt dyrere at oprette og abonnere på med ISDN30 end med et antal ISDN2-forbindelser.
Leif Olesen har et eksempel på en kunde i Vendsyssel, der ikke ønsker at stå frem. Kunden skulle udskifte sit gamle omstillingsanlæg med et moderne, ISDN-baseret og havde behov for mellem 12 og 14 bylinier og 20-25 direkte numre.

Kunden købte en ISDN30 og abonnement på 100 direkte numre efter samtaler med leverandøren af omstillingsanlægget. Desværre forelå der intet på skrift. Så ville kunden sikkert have prøvet at få erstatning.
En nærmere beregning viser nemlig, at kunden kunne have fået dækket sit behov med syv ISDN-2 og 30 direkte numre. Det ville i løbet af fem år koste 81.000 kroner plus udgifterne til samtalerne. For ISDN30-løsningen betalte kunden 178.000 kroner. Dertil kom, at kunden var nødt til at skifte telefonnummer med ISDN. Det havde ikke været nødvendigt med ISDN2-linier.

Bruger flere penge

Det er ikke ligetil at skifte tilbage til ISDN2, i hvert fald ikke økonomisk. Til gengæld kan kunden skifte til ISDN Flex. Det er et produkt, der giver mulighed for at installere en ISDN30, men som ikke nødvendigvis har 30 kanaler. I stedet tager Tele Danmark et gebyr, hver gang antallet af kanaler skal ændres. Ved at skifte til ISDN Flex kan kunden fra Vendsyssel nøjes med en overpris på 34.000 kroner over de fem år.
– Næsten alle har problemer med at vælge ISDN-linier. De fleste gange er det en kombination af dårlig rådgivning enten fra Tele Danmark eller en anden leverandør, og at kunden ikke er klædt på til købet, mener Leif Olesen.
– Liberaliseringen har kostet i overskuelighed, og det betyder, at mange bruger flere penge på telefoni nu end tidligere, tilføjer han.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
itm8 A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
BI Excellence Day 2025

Kom og få indsigt i, hvordan du kan arbejde målrettet og struktureret med BI, så din virksomhed bliver i stand til at tage hurtige og datadrevne beslutninger, der understøtter din virksomheds strategi. Netværk og del erfaringer med ligesindede og mød eksperter, der kan give viden om de nyeste tendenser, og hvordan du gør brug af disse uden at gå på kompromis med compliance.

30. april 2025 | Læs mere


Cyber Briefing: Geopolitik og cloud

Private vs. public cloud - hybride løsninger der sikrer kritiske data. Overvejer din organisation at vende de amerikanske cloud-giganter i ryggen set i lyset af den geopolitiske situation? Vi dykker ned i en dugfrisk rapport og diskuterer mulighederne for en "Plan B".

05. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

06. maj 2025 | Læs mere