Betaling med plastickort skal være nemmere. I hvert fald hvis det står til Sonofon og det danske selskab Point Transaction Systems, der netop har lanceret en mobil GSM-baseret betalingsterminal. Den trådløse terminal tjekker plastickortets gyldighed, dækningen på kortet og transaktionen registreres i banken med det samme.
I første omgang satser de to selskaber på restaurationsbranchen, og de har netop prøvekørt den nye terminal på Café Victor i det indre København. Under prøvekørslen slap café-gæsterne for at se tjeneren luske af med plastickortet til den terminal, der normalt står bag baren. I stedet bliver transaktionerne gennemført på stedet, og det tiltaler mange kunder, der normalt er usikre ved aflevere deres kreditkort til andre. For restauratøren gælder det om at spare tid og unødvendige vandreture frem og tilbage i restaurationen.
Til pizzabude og låsesmede
Men de to selskaber bag den mobile betalingsterminal tror på et langt større marked, for eksempel blandt taxachauffører, vognmænd, cykelbude, låsesmede og andre mobile erhvervsdrivende.
- Vi vil gerne nå ud til en gruppe erhvervsdrivende, der ikke tidligere har kunnet modtage betalinger online, men samtidig forventer vi, at en stor del af de betalingssteder, der i dag accepter betaling af kort i stationære terminaler, vil skifte til trådløse terminaler i løbet af de næste tre år, siger Gerner Nielsen, der er administrerende direktør i Point Transaction System.
Han regner med at sælge 1000 terminaler i år og 5000-6000 i løbet af de næste tre år.
Hurtigere overførsel
Ifølge Gerner Nielsen arbejder den mobile terminal hurtigere end den faste. En typisk betaling via den nye terminal vil i gennemsnit vare fjorten sekunder, men den kan vare helt ned til 3 sekunder. Til sammenligning ligger den gennemsnitlige transaktionstid på den faste terminal på 35 sekunder.
Men så er den mobile terminal også dyrere end den faste. Prisen på 7495 kroner er næsten dobbelt så meget som de 4000 kroner, som de erhvervsdrivende betaler for en fast terminal.
Point Transaction Systems har valgt at producere den nye betalingsterminal i samarbejde med Sonofon.
- Vi har haft kontakt med både Tele Danmark, Sonofon og Debitel, men Sonofon var det eneste selskab, der viste en seriøs interesse for projektet.
Sonofon skal have 400 kroner for at oprette en forbindelse, 192 kroner i kvartalsafgift, 20 øre for et opkald plus den gældende samtaleafgift. Men transaktionerne er så korte, at der ikke ligger de store formuer og venter på Sonofon. I hvert fald ikke så længe der kun er 1000 terminaler på markedet.
Foruden Sonofon er PBS involveret i tilblivelsen af den mobile terminal.