Indhold
I går annoncerede Apples topchef Steve Jobs på Apples udviklerkonference i San Francisco at der ville komme Mac-computere baseret på Intel-processorer allerede næste år.
Det skyldes, at IBM, der ellers har leveret PowerPC-processorer til Apple, ikke har være i stand til at opfylde løfterne om 3 gigahertz-processorer, og at der samtidigigt har været problemer med varmeafgivelsen for PowerPC-processorerne, som bygger på 90 nanometer teknologi.
Apple har ikke været i stand til at komme med bærbare computere, som anvender den nyeste generation af PowerPC-processorer, simpelthen fordi IBM ikke har kunnet fabrikere en version af processoren til bærbare.
Og Apples topmodeller kaldet PowerMac er plaget af støjproblemer, da de varmende PowerPC-processorer kræver meget køling.
Apple satser kraftig på anvendelsen af computere til digitale medier, men her har IBM's problemer med at presse nok ydeevne ud af deres Power-processorer bremset Apples muligheder for at bygge systemer, der er kraftige nok.
Flere analytikere fra blandt andet chip-bladet Microprocessor Report peger på, at IBM formodentlig er ikke er specielt interesseret i at vedligeholde en speciel fabrikation af Power-processorer, når der er større penge at tjene ved at fabrikere processorer til spillekonsoller.
Her bygger IBM processorer både til Microsofts Xbox 360 og Sony Playstation 3.
Men fremkomsten af en Apple Intel-baseret Mac betyder ikke, at Apple vil bygge pc'er. Og det kommer heller ikke til at betyde, at en vilkårlig pc vil kunne køre Apples styresystem og applikationer.
Rent designmæssigt er en pc og en Mac nemlig så forskellige fra hinanden, at det ikke vil kunne lade sig gøre. Designet af systemkortet er bare en af forskellene. Håndtering af ydre enheder er en anden.
Hvor Linux og Windows tilpasser sig hardwaren, er det omvendte tilfældet for Mac OS X, hvor Apple har total kontrol over hardwaredesignet.
Det vil Apple blive ved med at have, men nu har Apple fordelen af at kunne hente billige dele fra pc-verdenen.
Alle meldinger fra Apple indikerer, at brugere af de kommende Intel-systemer vil få sammen oplevelse som før. Apple fortæller nemlig, at man i skjul har udviklet Mac OS X både på Intel og PowerPC-platforme, og derfor allerede nu kan garantere at styresystemet og applikationer vil køre videre.
De første Apple-Intel systemer vil have en teknologi kaldet Rosetta, som tillader at gamle applikationer kan køre på de nye systemer.
Det sker ved en såkaldt binær oversættelse, hvilket er en teknologi, hvor selve programkoden oversættes mellem PowerPC- og Intel-format når programmet startes.
Der er endnu ingen indikationer fra softwareleverandører, som kun leverer til Apples systemer, om planer for applikationer til de nye systemer.
Microsoft og Adobe er dog allerede ude med meldinger om, at de vil komme med konverterede versioner af deres software.