ATI dobler op: To grafikkort i pc'en

ATI er klar med en løsning, så man kan sætte to ATI-grafikkort i et bundkort og derved fordoble ydelsen i mange spil og 3D-programmer.

Indhold

Efter at Nvidia i godt et år har været den eneste grafikchip-producent på markedet med mulighed for at sammenkoble to grafikkort for mere ydelse, er konkurrenten ATI nu også klar med sin løsning, som har fået navnet CrossFire.

Teknologien kræver først og fremmest, at man benytter sig af PCI Express-baserede grafikkort fra ATI, og derudover skal man også have fat i et bundkort med chipsættet Radeon Xpress 200 CrossFire Edition.

I forbindelse med grafikkortene er der et par ting, man skal være opmærksom på.

For det første skal man have fat i et Crossfire Edition grafikkort. Der kommer en CrossFire-udgave af både Radeon X800 og Radeon X850.

Derudover skal man bruge et almindeligt Radeon X800 eller Radeon X850 - modellen skal svare til Crossfire-grafikkortet. Hvilken udgave - XT, PE, XL og så videre - er uden betydning.

CrossFire-udgaven og det almindelige grafikkort behøver i øvrigt ikke at være fra samme producent.

Crossfire-udgaven adskiller sig fra de almindelige modeller på to områder. For det første har grafikkortet et specielt stik, som bruges til at sende informationer mellem de to grafikkort, og for det andet sidder der en lille chip på Crossfire-kortet, som sørger for at samle informationerne til ét billede og sende det til skærmen.

Selv om stikket bagpå mest af alt minder om noget fra de gode gamle Voodoo-dage, så vil det ikke gå ud over billedkvaliteten, da signalet sendes til CrossFire-kortet digitalt, inden det samles til ét billede og sendes til skærmen.
De to grafikkort kan arbejde sammen om at skabe det endelige billede på flere måder.

Den første hedder Alternate Frame Rendering og går ud på, at grafikkortene skiftes til at udregne hver sit billede. Denne metode virker både under OpenGL og Direct3D.

Det gør den anden metode også. Den kaldes for Scissor, og her udregner hvert grafikkort halvdelen af billedet.

Endelig er der en teknologi, som ATI kalder for SuperTiling, der går ud på at dele skærmbilledet op i en række små firkanter. Derefter skiftes de to grafikkort til at udregne grafikken i de små firkanter.

Af de tre forskellige metoder skulle Alternate Frame Rendering efter sigende være den, der yder bedst.

Der findes en fjerde måde, hvorpå de to grafikkort kan arbejde sammen, som dog ikke vil resultere i bedre ydelse.

Den kaldes for CrossFire Super AA mode og kan skabe flottere 3D-grafik med op til 14x antialiasing. Antialiasing bruges til at fjerne de grimme hakker i 3D-grafik, og hidtil har maksimum været på 8x antialiasing.

Fordelen ved ATI's CrossFire-løsning frem for Nvidias SLI er, at Crossfire umiddelbart virker sammen med alle spil. Med Nvidias SLI vil man i mange tilfælde selv skulle oprette profiler for sine spil for overhovedet at få dem op at køre.

Et Radeon X850 CrossFire Edition grafikkort med 256 megabyte ram kommer til at koste 549 dollar, mens lillebror Radeon X800 CrossFire Edition med samme mængde hukommelse vil få en pris på 299 dollar. Derudover kommer der også en 128 megabyte version af sidstnævnte til 249 dollar.

Både CrossFire-grafikkort og CrossFire-bundkort skulle være i butikkerne en gang i juli måned.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere