Omvej kan starte ny tele-priskrig

Telegroup Scandinavia skærer 50 øre af prisen for at ringe til en mobiltelefon. Opkaldet skal en tur til udlandet for at holde prisen nede.

Af Magnus Bredsdorff

Der er stadig langt til, at tele-priserne herhjemme bliver bestemt alene ud fra omkostningerne, selv om Danmark ikke er blandt de dyreste lande at løfte røret i. Det viser det stærkeste prisudspil fra Telegroup, som nu vil forsøge at få fodfæste hos de danske virksomheder.
Telegroup, der tidligere hed Telekompagniet, har hele tiden haft lave udlandstakster. Nu følger prisen for at ringe til en mobiltelefon med ned på et niveau, hvor konkurrenterne indtil videre overhovedet ikke kan være med.
1,40 krone vil Telegroup opkræve, når kunderne ringer til en mobiltelefon. Det er 55 øre mindre end Tele Danmark og 49 øre billigere end Tele2, begge i dagtimerne. Om aftenen falder Tele Danmark og Tele2's priser til det halve, mens Telegroup fortsat kræver 1,40 krone. Men det er lige meget for erhvervslivet, der lider hårdest under de høje priser for at ringe til en mobiltelefon.

En lang rejse
Tele Danmark har hele tiden forsvaret de høje priser for at ringe til en mobiltelefon med, at hovedparten af beløbet går til mobilselskabet. De danske mobilselskaber redder sig til gengæld en meget stor del af deres indtjening, når deres kunder bliver ringet op.
De omkostninger bliver det også svært for Telegroup at lave om på i aftalerne med mobilselskaberne. Men direktør Johnny Magnussen skitserer en helt anden udvej. Samtalerne til mobiltelefonerne skal ud på en lang rejse.
– Det kan godt være, at at det er billigst for os at transportere en samtale til en mobiltelefon ved at sende den til USA eller et andet land og tilbage igen, forklarer direktøren.
Han skynder sig dog at understrege, at han dermed ikke siger, at samtalerne rent faktisk kommer til at foregå sådan.

Anderledes for opkald fra udlandet
Selv om det i første omgang virker vanvittigt at sende opkald fra Danmark til danske mobiltelefoner på en omvej over Atlanten, så er der en vis logik i det. Aftalerne om, hvordan teleselskaberne afregner for et opkald til en dansk mobiltelefon, afhænger af, om opkaldet kommer fra Danmark eller udlandet.
En dansker betaler en heftig overpris i forhold til at ringe til en telefon på fastnettet. En udlænding betaler derimod samme pris, uanset om han ringer til en mobiltelefon eller en fastnettelefon i Danmark.
De priser, kunderne betaler for at ringe til en mobiltelefon, har således ikke meget med omkostningerne at gøre. Samtidig er spørgsmålet, hvordan Telegroup kan tillade sig at tage omkring to kroner i minuttet for et opkald til USA, hvis et opkald til en dansk mobiltelefon, der bliver sendt både til USA og hjem igen, koster 1,40 krone.
- Det skal ses i sammenhæng med prisstrukturen inden for telebranchen på internationalt plan, er Johnny Magnussens kryptiske svar. Det svar vidner om, at prisstruktur og omkostninger ikke følges ad.
Retfærdigvis skal det tilføjes, at Tele Danmark tager 3,90 kroner i minuttet for at ringe til USA i dagtimerne.
Normalt kan teleselskaberne godt finde ud af at taksere dobbelt, når et opkald bliver sendt både frem og tilbage mellem to lande. Det er for eksempel tilfældet, når to danske mobiltelefoner ringer til hinanden i på et udenlandsk net. Opkaldet er en tur hjemme om Danmark at vænne. Samlet regning til de to kunder, hvis de befinder sig i Frankrig og ringer i dagtimerne: omkring 14 kroner i minuttet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
BI Excellence Day 2025

Kom og få indsigt i, hvordan du kan arbejde målrettet og struktureret med BI, så din virksomhed bliver i stand til at tage hurtige og datadrevne beslutninger, der understøtter din virksomheds strategi. Netværk og del erfaringer med ligesindede og mød eksperter, der kan give viden om de nyeste tendenser, og hvordan du gør brug af disse uden at gå på kompromis med compliance.

30. april 2025 | Læs mere


Cyber Briefing: Geopolitik og cloud

Private vs. public cloud - hybride løsninger der sikrer kritiske data. Overvejer din organisation at vende de amerikanske cloud-giganter i ryggen set i lyset af den geopolitiske situation? Vi dykker ned i en dugfrisk rapport og diskuterer mulighederne for en "Plan B".

05. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

06. maj 2025 | Læs mere