I oktober 2006 købte søgeselskabet Google videotjenesten Youtube for 9,8 milliarder kroner, og fik i marts 2007 et sagsanlæg på seks milliarder kroner på halsen for overtrædelsen af ophavsretten.
Det var mediegiganten Viacom, der blandt andet står bag musikkanalen MTV og filmstudierne Paramount og DreamWorks, der kørte det tunge juridiske skyts i stilling for at undgå, at selskabets produktioner havnede på den gratis videotjeneste.
Efter år og måneder med bitre beskyldninger fra begge lejre trækker Google nu det længste strå i retten, da dommer Louis Stanton valgte at dømme til Googles fordel.
Det skriver Cnet.
Jubel hos søgefolket
Dommeren henviste i sin afgørelse til safe harbor-princippet den amerikanske ophavsretslov, Digital Millenium Copyright Act (DMCA).
Safe harbor-princippet går kort sagt ud på, at en online-udbyder kan holdes skadefri, hvis tjenesten følger en række retningslinjer for, hvordan den reagerer på beskeder om overtrædelse af ophavsretsloven.
I Google-lejren er der naturligvis jubel over sejren i retssalen, og selskabet fremhæver på sin blog, at afgørelsen fulgte allerede etableret juridisk konsensus.
"Online-services som YouTube er beskyttet, når de arbejder sammen med rettighedshaverne for at hjælpe dem med at styre deres rettigheder på nettet," skriver Google på sin blog.
Søgegiganten kalder sejren for "vigtig" for de godt to milliarder brugere af internettet.
Viacom kæmper videre
Afgørelsen faldt i en US District-retssal, hvilket giver Viacom muligheden for at afprøve sagen ved den amerikanske Højesteret.
Og mediegiganten har da også tænkt sig at kæmpe videre ad rettens vej for at få Google og Youtube ned med nakken og pengene i postkassen.
"Vi tror, at denne dom ved den lavere retsinstans er grundlæggende forkert og i strid med tonen i Digital Millennium Copyright Act. Vi agter at forsøge at få disse spørgsmål besvaret i den amerikanske appelret så hurtigt som muligt," lød det fra Viacom efter nederlaget.