Politiet vil nu sætte fokus på svindelsager på nettet. Det handler om de sager, hvor folk snyder hinanden på auktions- og handelssider.
Samtlige politikredse i Danmark oplever en stigning i antallet af sager, hvor en køber har sendt penge til en sælger, uden at få den vare, der var lovet.
Typiske sager er handler med telefoner eller spil-konsoller, hvor der forudbetales for dele eller hele købet. Når pengene er faldet, sendes varen så ikke som aftalt.
DR's TV Avisen kunne fornylig berette om flere tilfælde, hvor personerne bag anmeldelserne både har givet politiet adresser, kontonumre eller telefonnumre på de personer, der har svindlet, men uden at politiet har foretaget sig noget.
Ingen politiinteresse
Hos handlessiden Gul og Gratis kender man udmærket problemet. Her har man nemlig gennemsnitligt en sag om ugen.
Richard Wraae, der er chef for digitale medier hos Fynske Medier fortæller, at man ganske nemt kan forsyne politiet med de nødvendige oplysninger til opklaring af disse svindelsager, men at politiet ikke henvender sig om sagerne.
Hos dba.dk kan man ligeledes nikke genkendende til, at nogle af brugerne har svært ved at overholde reglerne.
"Gennem det sidste år har vi haft to til tre svindelsager om ugen," fortæller Simon Karsø, der er kommunikationskonsulent i dba.dk, til Computerworld.
"Vi får også en del henvendelser fra politiet, men det svinger fra politikreds til politikreds, og de kommer typisk periodevis."
Også hos dba.dk hjælper man gerne til med oplysninger, så sagerne kan blive opklaret.
"Vi stiller gerne informationer til rådighed for politiet. Vi har meget stor interesse i at komme problemet til livs," siger Simon Karsø.
Specialenhed på sagerne
Politiet erkender problemet med at få afviklet sagerne og med sagsbunker, der har hobet sig op. De bunker skal nu væk, lyder det fra etaten.
Derfor vælger politiet en ny strategi for at lægge en dæmper på problemet.
Den består blandt andet i, at man flytter sagerne fra de enkelte politistationer til nogle specialafdeling på en hovedstation.
"Der er kommet en rundskrivelse til alle kredsene om, at man skal have større fokus på disse svindelsager," fortæller Niels-Otto Fisker, der er kommunikationsrådgiver i politiet.
"Der kan dog være forskel på, hvordan man takler sagerne fra kreds til kreds," siger han.
Den større opmærksomhed fra politiets side skyldes, at mange sager falder under politiets rader på grund af beløbsstørrelsen i den enkelte sag.
"Typisk drejer det sig om mange små sager, men ofte bliver de udført i stort omfang," siger Niels-Otto Fisker.
"Nogle kriminelle spekulerer netop i at holde det nede på de mindre beløb for at undgå politiets opmærksomhed, men det bliver der strammet op på nu," siger han.