Artikel top billede

Dansk it-projekt til milliarder af kroner er strandet

Et offentligt it-projekt til 2,7 milliarder kroner udskydes på ubestemt tid.

Statens sikkerhedsnet, SINE, skulle have været helt færdigt på Danmarks befrielsesdag, den 5. maj i år.

Men nu melder SINE-sektretariatet under Økonomistyrelsen, at kontrolrumsleverandøren Terma langtfra når at få sin - og projektets tredje - del af aftalen på plads.

Terma skulle ellers have leveret kontrolrumssoftware til 300 millioner kroner i det samlede SINE-projekt, der har et budget på 2,7 milliarder kroner mellem de første kontraktindgåelser i 2007 frem til 2020.

"Det vigtigste ved Terma-aftalen var at få it-udstyr, der skal kunne levere et samlet nationalt overblik i kontrolrummene. Det skal jo være sådan, at man kan sætte sig i et kontrolrum i Aabenraa og styre en aktion i København," forklarer Anne Pihl Rasmussen til Computerworld.

Hun forklarer, at minimumskravet til Terma-aftalen nu er gået fløjten.

Det er således ikke muligt at kunne se mandskab og køretøjer på webbaserede kort og samtidig være i radiokontakt med beredskabsenhederne, som det eller var meningen.

Gået til forhandlingsbordet

For to et halvt år siden var tonen helt anderledes.

"Det er besluttet at tildele ordren til Terma A/S, da de afgav det mest fordelagtige tilbud ud fra en samlet vurdering af kvalitet, leveringssikkerhed og økonomi," lød det fra vicedirektør Henrik Pinholt fra Økonomistyrelsen lige før kontraktindgåelsen i januar 2008.

Nu har SINE-projektets ansvarlige sat sig til forhandlingsbordet med Terma om en mindre levering af kontrolrumssoftwaren.

SINE-sekretariatets presseansvarlige Anne Pihl Rasmussen ønsker over for Computerworld hverken at kommentere nye konkrete Terma-leverancer, priser i den kommende aftale med Terma, eller hvorfor Terma ikke er blevet sat på porten, efter to års forsinkelse, der bremser hele det nationale sikkerhedsberedskab.

Kaos og forsinkelser undervejs

"Vi er i gang med forhandlingerne med Terma, og mere ønsker jeg ikke at sige om den sag," siger Anne Pihl Rasmussen.

Hun fortæller dog, at der kommer en noget mere skrabet løsning fra Terma i de nuværende forhandlinger, der forventes at være afsluttet om en måneds tid.

Det forsinkede SINE-projekt var blandt andet stærkt medvirkende til, at Terma kom ud af 2009 med et underskud på 25 millioner kroner, selvom selskabet havde regnet med et overskud på 60 millioner kroner.

Massiv forsinkelse i vente

På nuværende tidspunkt er projektets to andre del-områder ifølge Anne Pihl Rasmussen på plads.

Det drejer sig om selve radionettet leveret af Dansk Beredskabskommunikation (bestående af Motorola og Zenitel) til en værdi af 1,6 milliarder kroner og selve de radioer og terminaler, der skal bruges i det landsdækkende radiokommunikationssystem til det samlede beredskab.

Undervejs har projektet været ramt af både udbudskaos og massive forsinkelser på software-leverancerne og sendte tidligere videnskabsminister Helge Sander (V) i samråd.

Ifølge planen var det meningen, at hele projektet skulle være klar til tests i efteråret 2008 og derefter rullet ud i hele landet i etaper.

Der kommer til at gå år

Men det har lange udsigter nu, fordi der først skal et nyt udbud af leverancerne af komponenterne i Termas oprindelige aftale.

"Der går hurtigt et års tid. Først skal der laves en kravspecifikation og derefter kommer udbudsrunden," lyder det fra Anne Pihl Rasmussen.

Hvornår SINE er klar i sin endelige form er dog for uvist.

Og der er ikke meget hjælp at hente fra SINE-sekretariatet på spørgsmålet om, hvordan de selv synes det går.

"Vi styrer det tekniske og implementeringen. Men om det er nemt eller svært, har vi ikke nogen holdning til," svarer Anne Pihl Rasmussen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere