Artikel top billede

Kombatanterne fra Writers Fight Night, Mogens Nørgaard og Henrik Zangenberg, kan også give hinanden gode råd.

Afskaf alle procedurer, så bliver alle glade

Klumme: Konsulenter bør altid foreslå det stik modsatte af det, som folk gør i forvejen. Så lad være med at læse denne klumme.

Min ven og medbagsideskribent Henrik Zangenberg er klogere end jeg. Jeg går rundt og er offer for alskens mærkelige regler og love og regulativer og processer og procedurer og forordninger - han formulerer dem.

Sidste år brugte staten fem milliarder kroner på management-rådgivning. Og så er der kommunerne og regionerne ...

Henrik fik ikke meget af den monsterkage. Men det skal han have nu!

Og jeg har opskriften. Når man som konsulent bliver spurgt af kunderne, hvad de skal gøre, så skal man altid foreslå det stik modsatte af det, de gør.

Hvis man konkluderer, at det er godt, som det er, at deres folk gør et super stykke arbejde, og at de bare skal køre videre - så takker de venligt og betaler. Og bestiller et andet firma til at lave en endnu bedre undersøgelse.

Diskurs Begynd: Hovedparten af de fem milliarder er blevet brugt på luder-rapporter, hvor konsulenterne meddeles konklusion og budget ved første møde.

Lille budget: Metode dansk stil i folkeskolen. Rapporten henviser til anekdotisk og almen viden samt brede og anerkendte tommelfingerregler.

Mellemstort budget: Vi er på gymnasieniveau. Nu er der råd til en spørgeskemaundersøgelse, hvor råmaterialet bagefter - uvist af hvilken grund - aldrig er til rådighed til nærmere granskning. Men der er en god, bred, analyseret og summeret konklusion med tilhørende grafik.

Stort budget: Her vil man ofte se undersøgelser på tværs af flere regioner eller endog lande, referencebesøg i Kina og Transsylvanien og andre inspirerende steder, og så videre. Nu med adskillige bilag. Kan minde om et afgangsprojekt fra en handelshøjskole.

Diskurs Slut: Henrik skal foreslå staten at gøre det stik modsatte af det, den har gjort, i de sidste 10 år, hvor der er indført processer og procedurer og love og regler som aldrig før.

Han skal slå på det menneskelige og etiske!

Citat fra Weekendavisen:
"Hvis man viser mistillid, og det gør man gennem kontrol og regler, vil mennesker ofte slå deres eget moralske kompas fra. Det klassiske eksempel er Zygmunt Baumans analyse af Holocaust.

Forudsætningen for Holocaust var, at man var i stand til at suspendere den naturlige etiske impuls hos mange mennesker. Bauman undersøgte de mekanismer, hvormed man gjorde det. En af de ting, han peger på, er bureaukratiet; Holocaust-apparatet var som et stort, bureaukratisk system. Det ideelle bureaukrati stræber efter at nå derhen, hvor der er procedurer for alt, således at den enkelte bureaukrat kan slå sin egen dømmekraft fra og give sig hen til reglerne.

Bauman viser, hvordan det her system kan køre fuldkommen af sporet. Jeg mener, at man i mange sammenhænge kan se, at den her bureaukratisering af alt producerer ligegyldighed i folk, eller den gør, at de slår deres egen dømmekraft fra."

Det er det, vi alle ser i det store, offentlige system i disse år efter 10 års vanvidsvækst (VVV). Løsningen er at gøre det stik modsatte, hvis Henrik skal køre forbi McKinsey: Afskaf procedurer.

Så det store tip til Henrik et al (kan også bruges i private bikse) er simpelt: Kig efter steder, hvor der er processer og procedurer på plads og i brug. Dér kan der spares de fleste penge (jo flere procedurer, jo større besparelser), samtidig med at man kan fyre over halvdelen af medarbejderne og dermed nedbringe antallet af HELT nødvendige teambuildingkurser, interne møder og intranet-pjat til et niveau, hvor det bliver muligt igen at få tid til at servicere kunder og blive glad.

Henrik - jeg kan se din første milliard!
Til gengæld må du gerne forklare, hvordan jeg kan blive milliardær.

Mogens Nørgaard er administrerende direktør i Miracle.

Computerworlds klummer er ikke nødvendigvis udtryk for Computerworlds holdninger, men er alene udtryk for skribentens holdninger.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de it-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

06. november 2024 | Læs mere


Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de it-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

12. november 2024 | Læs mere


Fremtidens digitale kraftværk: Tag styringen med dit ERP-system

I dag ligger moderne ERP-platforme i skyen og opdateres adskillige gange årligt. Samtidig får man nærmest pr. automatik adgang til en omfattende portefølje af integrationer, add-ons, 3. partsmoduler, BI og avancerede funktioner til AI/ML-understøttelse af forretningsprocesser. På denne dag går vi derfor i dybden med, hvad det betyder for din virksomhed. Uanset om I har migreret til en cloudbaseret platform eller planlægger at gøre det indenfor en overskuelig fremtid.

13. november 2024 | Læs mere