Artikel top billede

Sådan undgår du at falde i den dyre licens-fælde

Flere store softwarekunder er blevet mødt af gigantiske licenskrav fra deres leverandører. Men hvordan undgår du at falde i licensfælden?

Læs også: Ni gode råd før du får besøg af licensinspektionen.

It-direktør: Her er din tjekliste i licensjunglen.

Det er sket for Coop, Vejdirektoratet, SAS og en lang række andre virksomheder, der pludselig er blevet mødt af licenskrav på op til tre-cifrede millionbeløb fra deres leverandører.

Men kan du også falde i den svimlende dyre licens-fælde?

Ja, for licensreglerne er uhyre komplekse, lyder svaret fra en række eksperter, som Computerworld har talt med.

Derfor er det nødvendigt, at du er på forkant med udviklingen og sikrer, at du ikke bliver taget med bukserne nede, når din leverandør pludselig banker på døren til en af de frygtede licensinspektioner.

Det var netop sådan en licensinspektion, der betød, at Coop blev mødt med et tre-cifret millionkrav fra en international software-leverandør.

"Det er naturligvis ikke helt så let, som det lyder, når jeg siger, at du skal være på forkant med udviklingen. Men faktum er, at mange virksomheder bare ikke har tilstrækkeligt styr på, hvor mange licenser de har," siger Herbert Nathan, der er partner i konsulentvirksomheden Herbert Nathan & Co., som er en uvildig konsulent-virksomhed, der rådgiver virksomheder i forbindelse med anskaffelse og implementering af økonomisystemer.

Han understreger dog, at den mest effektive opskrift er, at du hele tiden har fokus på, at du har det rette antal licenser.

"Men som hovedregel vil jeg altid anbefale, at du selv kontakter din leverandør, hvis du har på fornemmelsen, at dine licensudgifter er i underkanten. Det er altid en bedre situation end, hvis leverandøren kommer til dig," siger han.

Herbert Nathan oplyser til gengæld, at du næppe kan gøre noget ved det, hvis der er blevet færre ansatte i virksomheden, og du derfor pludselig står med for mange licenser.

En licens er ikke bare en licens

Den internationale software-gigant Oracle har tidligere afvist, at virksomhedens licensregler er komplicerede.

Det er dog ikke en vurdering, der bliver delt af Herbert Nathan.

"Det kan være ganske kompliceret. En licens er ikke bare en licens," siger han og forklarer, at SAP eksempelvis har tre forskellige licenskategorier - en let, en middeltung og en tung licens.

Den lette licens er måske tilstrækkelig for en, der blot laver få og helt simple opdateringer i systemet, mens en tung licens eksempelvis er til brugeren, der sidder i ordre-afdelingen og har systemet som sit primære arbejdsredskab, forklarer Herbert Nathan.

Det skal du eksempelvis være opmærksom på, hvis medarbejdere skifter afdeling, eller hvis der bliver ændret i balancen mellem antallet af ansatte i de forskellige afdelinger.

Desuden gør Herbert Nathan opmærksom på, at mange kunder overser, at software-leverandørerne ind imellem ændrer på deres licensbetingelse, når der opdateres til en nyere software-version.

Læs også: Ni gode råd før du får besøg af licensinspektionen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere