Artikel top billede

Politikere forkaster bredbåndsmål for år 2020

En række af Folketingets partier - inklusiv regeringens støtteparti, Dansk Folkeparti - mener, at videnskabsministerens bredbåndsmål ligger for langt ude i fremtiden.

Tidligere videnskabsminister Helge Sanders (V)Højhastighedskomite anbefalede, at 80 procent af danskerne skulle have 50 megabit bredbånd allerede i 2013.

Den deadline har videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen (K) nu skubbet syv år ud i fremtiden til 2020.

Men den nye tidsfrist vækker ikke lutter begejstring på Christiansborg, selvom videnskabsministeren på samme tid skruer op for bredbåndets hastighed og udbredelse, så 100 procent af danskerne får adgang til 100 megabit.

Radikale skifter holdning

De Radikales it-ordfører Morten Østergaard udtalte sig på lanceringsdagen positivt om forslaget i Morgenavisen Jyllands-Posten.

Men nu er han vendt på en tallerken, efter han er blevet klar over, at det nye udspil betyder, at regeringen også giver dødsstødet til Højhastighedskomiteens anbefalinger.

"Jeg oplevede udspillet som en offensiv udmelding, hvor ministeren vil gå videre end Højhastighedskomiteen. Men nu forstår jeg, at det modsatte er tilfældet. Jeg forventede, at Højhastighedskomiteens anbefaling vil fungere som en milepæl på vejen hen mod målet i 2020. I mine øjne svækker det troværdigheden i ministerens udspil, når hun flytter deadlinen så markant," siger han.

Videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen har selv forklaret den lange deadline med, at den er nødvendig af hensyn til teleindustrien.

Men den forklaring køber den radikale ordfører ikke.

"Teleindustrien var jo netop repræsenteret i Højhastighedskomiteen, som anbefalede en målsætning, der hedder 2013," siger Morten Østergaard.

Derfor mener Morten Østergaard, at regeringen bør indsætte en række delmål frem mod 2020. Og et af delmålene bør være Højhastighedskomiteens målsætning om en dækning på 80 procent 2013.

Heller ikke regeringens støtteparti Dansk Folkeparti, der sidder på de afgørende mandater, er begejstret for den nye deadline.

DF vil presse regeringen

Dansk Folkepartis it-ordfører, Mikkel Dencker, har forståelse for, at det kan være nødvendigt med en deadline på mere end tre år, hvis der skal rulles bredbånd ud til hele landet.

Men en tidsfrist på 10 år uden delmål er i overkanten, mener han.

"Jeg mener bestemt, at det er et punkt, der kan rettes op på. Dansk Folkeparti ser gerne, at processen bliver speedet op, og derfor vil vi forsøge at påvirke regeringen i den retning," siger Mikkel Dencker.

Han understreger dog, at det er glædeligt, at ministeren nu ønsker, at landets udkantsområder også får adgang til super-hurtigt bredbånd.

Det viser ifølge Mikkel Dencker, at ministeren har lyttet til den kritik, der tidligere er blevet fremsat af Folketingets it-ordførere.

S: Minister skal slå ud med armene
Luxembourg er ifølge Videnskabsministeret det eneste EU-land, der har målsætninger om bredbåndshastigheder, der overstiger de danske planer om 100 megabit.

Men alligevel mener Socialdemokraterne, at det er en uambitiøs målsætning.

Partiets it-ordfører Yildiz Akdogan tvivler på, at 100 megabit vil være en særligt imponerende hastighed om ti år, hvor der må formodes at være sket en kraftig teknologisk udvikling.

"Jeg synes, at ministeren skal slå lidt mere ud med armene. Jeg er skuffet over, at planen kun har ambitioner for download-hastigheden og ikke for upload-hastigheden. Og når vi taler 10 år ude i fremtiden, så vil det være mere ambitiøst med et mål på én gigabit, som det er tilfældet i Luxembourg," siger Yildzi Akdogang.

Hun afviser, at der er tale om overbudspolitik fra Socialdemokraternes side.

"Jeg mener bare, at det er vigtigt med nogle ambitiøse målsætninger. Ikke mindst når ministeren selv har slået sig op på, at hun vil satse på forskning, innovation og viden," siger Yildiz Akdogan.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere