Artikel top billede

Ekspert: Bredbånds-løfter er en gratis omgang

De 100 megabit-forbindelser, som videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen stiller udkantsområderne i udsigt, er ligeså latterlige, som én megabit er i dag, mener teleanalytiker Torben Rune. Læs hvorfor.

Videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsens udmelding om, at hele Danmark skal have adgang til 100 megabit bredbånds-forbindelser inden 2020 vækker forundring hos teleanalytiker Torben Rune fra virksomheden Netplan.

"Det lyder som en gratis omgang. Om 10 år vil 100 megabit lyde ligeså latterligt som én eller to megabit lyder i dag. Men det er naturligvis positivt, at der bliver sendt et signal om, at udkantsområderne skal inddrages i udviklingen," siger Torben Rune.

Derfor vurderer han, at ambitionerne om en høj højdækningsgrad er vigtigere end løfter om hurtige forbindelser langt ude i fremtiden, hvor der kan være helt andre teknologier til rådighed.

Han forklarer, at udviklingen hidtil har vist, at forbrugerne efterspørger en fordobling af båndbredden hvert år, fordi de tjenester, som bliver udbudt, bliver mere og mere krævende.

Det er blevet besluttet, at hele den danske film-kulturarv skal gøres tilgængelig på nettet, ligesom erhvervslivet i udkantsområderne efterspørger hurtigere forbindelse. Og i fremtiden forventes der desuden en større udbredelse af båndbredde-krævende telemedicin-løsninger.

Derfor er det vigtigt at få udbredt teknologien, mener Torben Rune.

"I et fremtidigt samfund vil det blive helt ualmindeligt fattigt at bo i et område uden hurtige netforbindelser. Hvis de hurtige internetforbindelser ikke bliver udbredt i udkantsområder, så vil det betyde, at vi afskærer dem fra en del af vores kulturarv," siger han.

"Hvilken auktioner?

Videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen mener, at skal stilles krav til dækningen i udkantsområderne, når der skal udbydes nye frekvenser.

Men Torben Rune formoder, at det kan være nødvendigt for ministeren at bringe de netop udbudbte 4G-licenser i spil, hvor der ikke er stilllet krav til dækningen, hvis der skal sættes skub i udrulningen.

Det skyldes, at der ifølge Torben Rune ikker er nogen aktuelle planer om at udbyde flere frekvenser.

"Mig kendt er der ingen planer om andre andre radio-frekvens-udbud eller for den sags skyld allokeret frekvenser til andre teknologier," siger han.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere