Artikel top billede

Verden tippede, men væltede ikke, da Apotekerforeningens bygning brændte. It-chefen var nemlig godt forberedt. Foto: Torben Klint

It-chefen reddede alt, da virksomheden gik op i røg

Forberedelse er alt, når ens virksomhed pludselig brænder. Det oplevede Apotekerforeningens CIO, Niels Braae på nærmeste hold, da en brand ødelagde hans arbejdsplads.

Hvor klar er man egentlig, hvis ens virksomhed står i flammer?

It-chef Niels Braae oplevede i begyndelsen af maj brandens kaos, da Dehns Palæ i den fredede ejendom i Bredgade i København, pludselig stod i lys lue. Her holdt Apotekerforeningens 70 ansatte til, men bygningen er nu helt og aldeles ødelagt af branden.

At det for Niels Braaes vedkommende ikke udviklede sig til et mareridt, hvor han skulle løbe rundt med en pulverslukker i den ene hånd og redde serverne med den anden, skyldes, at han var særdeles godt forberedt.

Han har nemlig for længst lavet sin egen lille version af cloud computing.

"Jeg havde naturligvis ikke forudset, at det hele ville brænde af. Men jeg har heldigvis foretaget nogle gode valg gennem tiden og flyttet hele serverplatformen til separate lokationer, lidt væk fra resten af huset, i en tilstødende bygning, som ikke blev berørt af flammerne. En lille lokal sky."

Niels Braae indførte remote backup for fem år siden, og selvom alle Apotekerforeningens produktionsdata ligger på samme adresse, er der back up ud af huset til to andre steder.

"Dermed kan vi genskabe det hele fra et hvilket som helst sted, bare vi har noget at køre tingene på."

Ingen rysten på hænderne

Så alt imens flammerne åd foreningens 15 tons store papirarkiv, og brandslukningens kaskader af vand ødelagde resten, rystede Niels Braa ikke på hænderne over frygten for at miste data. De var sikret.

Den sikkerhed skyldes ikke mindst, at hele it-setup er virtualiseret.

"En virtuel maskine er jo ligeglad med, hvilken hardware, den bliver lagt på. Så skal man ikke til at skaffe præcis de samme servere igen, men bare en eller anden server, etablere et ESX-miljø, og så rulle de virtuelle servere tilbage på den. Vi havde simpelthen bare et effektivt katastrofeberedskab, der dog heldigvis ikke blev testet for alvor," siger Niels Braae.

Der blev reddet meget lidt fungerende it-isenkram ud af det brændende hus. Mange af Apotekerforeningens 70 ansatte har bærbare pc'er, De er nu i stand til at arbejde hjemmefra, indtil der bliver fundet en ny adresse i København.

Årsagen til branden skyldes formentlig en el-fejl i ventilationen i et trappetårn i bygningen, men det er hverken be- eller afkræftet af nogen myndighed.

Hvem har et køleanlæg?

Branden brød ud tirsdag morgen den 4. maj, og allerede onsdag aften var det hele oppe at køre 100 procent igen, fortæller Niels Braae.

Processen med at genetablere it-funktionerne blev noget forsinket af, at der var fare for, at det gamle hus ville styrte sammen.

"Men fra jeg fik lov til at gå ind i huset, gik der otte timer til, at vi var i fuld drift igen," siger Niels Braae.

Hans største problem var at få strøm og køl. El-tavlen var smeltet og køleanlægget var sodet til, så han skulle skaffe et nyt køleanlæg. Det var sværere end det lige lyder.

"At få et køleanlæg med få timers varsel, var svært. Du kan altid skaffe en aircondition på hjul, som du skal hælde vand i, men skal det være mere permanent, tager det lidt tid."

De 6.000 ansatte i apotekerne landet over er desuden afhængig af deres lønsystem, som Apotekerforeningen hoster, så også af den grund, hastede det med at få systemerne op at køre igen.

"Det har været spændende, selvom baggrunden er tragisk. Jeg har ikke rendt rundt som en flue i en flaske, men har haft styr på situationen. Vores hus er ødelagt, det smukke gamle hus er væk. Men it-mæssigt er det en kolossalt spændende udfordring, og selvom beredskabet har været eminent, er der stadig plads til små forbedringer," siger Niels Braae.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere