I en ny EU-undersøgelse af it-udviklingen inden for den europæiske unions grænser, ligger Danmark helt i top sammen med lande som Finland, England og store dele af Tyskland.
Vores nærmeste nabo mod øst, Sverige, er derimod hægtet af superligaen og bliver karakteriseret som et land med over middel it-færdigheder, ligesom det også er tilfældet i store dele af EU's østblok.
Som grundlag for kompetencerne har EU blandt andet målt på hyppigheden af it-brugen, tilgængelighed af internettet i flere EU-regioner og it-brugen i uddannelsessystemerne.
Rapporten påpeger i den henseende, at tilgængelighed er et stort problem i flere EU-områder, og unionen har derfor øremærket en milliard euro til at få rullet bredbånd ud til fjerne egne.
Netop tilgængeligheden kan være årsagen til, at "kun" 69 procent af alle EU-borgerne benytter internettet. Det tal ligger på 68 procent i USA, mens det i rapporten bliver fremhævet, at eksempelvis 81 procent af koreanerne over tre år har været på nettet i de seneste tre måneder.
Ministeren løfter pegefingeren
Den danske videnskabsminister, Charlotte Sahl-Madsen (K), var ikke overraskende glad for resultaterne i rapporten set i lyset af, at hun i sidste måned måtte forsvare 40 procent af danskernes svigtende it-kompetencer i et samråd med oppositionen.
"Det er bestemt tilfredsstillende, at vi danskere klarer os godt på it-færdigheder, sammenlignet med de øvrige EU-lande. Det er jo med til at nuancere billedet af, at danskerne nærmest skulle være funktionelle it-analfabeter," skriver hun i en mail til Computerworld
Sammen med det store smil hæver ministeren dog pegefingeren for at sikre den fremadrettede indsats med at styrke it-kompetencerne her til lands.
"Regeringen ønsker bedre borgerservice på nettet. Og vi har en klar ambition om, at øget anvendelse af de digitale muligheder, som både kan styrke den offentlige sektor og skabe vækst og nye arbejdspladser i Danmark. Derfor skal vi fortsat styrke danskernes it-kompetencer, også selv om vi ifølge denne undersøgelse klarer os godt i en europæisk sammenhæng," lyder det fra Charlotte Sahl-Madsen.