Artikel top billede

Arkivfoto.

It-vest: Rekordoptag på masteruddannelser i it

Fremtidens it-leder: It-lederne tager i stigende grad ønsket om mere forretningsforståelse til sig, og over halvdelen af forårets masterstuderende har valgt en specialisering i Organisation.

Forårsoptaget sætter med 189 studerende på masteruddannelsen i it endnu engang rekord. Antallet af aktive studerende på uddannelsen har været stigende siden etableringen i 2006, og selv om der er optag på uddannelsen to gange årligt, tyder alt også på et samlet rekordoptag i 2010.

"Jeg ved, at optaget overstiger 100 studerende til efteråret, da vi har nogle sællerter blandt de udbudte fagpakker. Især faget Ledelse af virksomhedsarkitektur bliver med sikkerhed overtegnet. Det er et af de fag, der i den grad binder it og forretning sammen," lyder det fra udviklingschef Jette Lundin fra It-vest, et uddannelses- og forskningssamarbejde mellem Syddansk Universitet, Aalborg Universitet og Aarhus Universitet.

Dermed er der lagt i ovnen til en markant fremgang i antallet af vestdanske masterstuderende, da det samlede optag for forår og efterår i 2009 lå på 223.

Der bliver udbudt i alt ni fagpakker fordelt på tre specialiseringer, og over halvdelen har valgt at specialiseringen i Organisation, mens Softwarekonstruktion og Interaktionsdesign & multimedier beskæftiger det resterende optag.

Organisationsdelen har været i stærk fremgang de seneste år, og Jette Lundin vurderer, at mindst 80 procent af deltagerne på specialiseringen i Organisation er beskæftiget med it-ledelse.

"Det er folk, der gerne vil bygge bro mellem it og forretningsområdet, for det er en kæmpe udfordring i dag. It-systemer er ikke noget i sig selv. Det sker først, når de bliver taget i anvendelse, og den udfordring bliver mere og mere anerkendt, som noget man skal arbejde kraftigt med," lyder begrundelsen for det populære valg af specialisering.

Samtidig pointerer hun, at den stigende outsourcing af softwareudvikling til lande som Indien og Østeuropa, er med til at cementere organisationsdelens status. Kompetencen til at få systemerne til at virke i organisationerne, samt at beslutte hvilke systemer der skal anvendes, er nemlig meget vanskelig at outsource.

Foregangsuniversitet i Europa

I en nylig EU-rapport udarbejdet af det franske ledelsesuniversitet INSEAD's eLab, bliver It-vest fremhævet som et af fem foregangsuniversiteter i planen for at forbedre Europas it-kvalifikationer gennem uddannelse.

Rapporten fremhæver eksempelvis den meget fleksible mulighed for sammensætning af fagpakker, der løbende over højst seks år kan samles til en hel masteruddannelse.

"Dels er vi gode til efter- og videreuddannelse i Danmark, men mange af fagene, hvor det handler om at få it til at fungere i organisationer, egner sig særlig godt til efteruddannelse, fordi man skal have lidt modenhed og erfaring, før man virkelig kan forstå, hvad det handler om, når man taler om it i organisatorisk sammenhæng," lyder forklaringen fra udviklingsleder Jette Lundin.

Flere af planlæggerne på uddannelsen har selv lange erhvervskarriere bag sig, og Jette Lundin har selv fungeret som it-leder i over 10 år. Den erfaring trækker hun på, når nye fag skal oprettes, og det vigtige samarbejde mellem universiteter og erhvervsliv skal etableres.

Et samarbejde der fremhæves som en anden årsag til, at de øvrige lande i Europa har svært ved at følge med, når det gælder om, at fremme forretningsforståelsen blandt it-lederne.

Læs mere om Fremtidens it-leder.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere