Artikel top billede

Sidste år måtte Netop Solutions' administrerende direktør, Kurt Bager, fortælle en stor del af virksomhedens medarbejdere, at deres job skulle besættes af billig østeuropæisk arbejdskraft. Foto: Mikael Rieck (Foto: Mikael Rieck freelance)

Sådan forsøger Netop Solutions at overleve

Den børsnoterede software-virksomhed Netop Solutions har haft livstruende underskud gennem to år. Læs her, hvordan virksomhedens direktør forsøger at vende skuden.

"Det er et spørgsmål om virksomhedens overlevelse."

Omtrent sådan lød beskeden fra den børsnoterede danske softwarevirksomhed Netop Solutions' administrerende direktør, Kurt Bager, da han sidste år via en video-transmission forklarede virksomhedens globale arbejdsstyrke, at al softwareudvikling skulle flytte til Rumænien.

I Danmark har Netop Solutions, der tidligere var kendt under navnet Danware, gennem det seneste år reduceret antallet af medarbejdere fra 80 til 28.

Og i den schweizistiske afdeling, hvor der tidligere var 30 ansatte, sidder der nu kun fire medarbejdere.

Netop Solutions har også en række mindre afdelinger i blandt andet Tyskland, USA og Storbritanien. På verdensplan har virksomheden taget afsked med i alt 90 ansatte gennem det seneste år.

Software-udviklere til 10.000

Til gengæld er der i dag cirka 60 ansatte i Netop Solutions' datterselskab i den rumænske hovedstad Bukarest, hvor Kurt Bager fortæller, at en softwareudvikler tjener omkring 10-12.000 kroner. Det er mindre end en tredjedel af, hvad en dansk softwareudvikler tjener.

Netop Solutions har desuden gennemført en lønreduktion, der betyder, at de menige medarbejdere går fem procent ned i løn, de ledende medarbejdere får reduceret løn med 7,5 procent og direktionen går 10 procent ned i løn.

De drastiske tiltag har været nødvendige, fordi virksomheden de sidste to år har præsenteret gigantiske underskud.

Netop Solutions kom ud af 2008 med et underskud på 48,7 millioner kroner, mens virksomheden for knap to måneder siden har præsenteret et regnskab for 2009, der viser et minus på 82,5 millioner kroner efter skat.

Jobudflytningen og lønnedgangen har bidraget til en samlet reduktion af omkostningerne på næsten 50 procent, oplyser Kurt Bager.

Indsatsen afspejler sig i Netops regnskab for første kvartal i 2010, hvor den primære drift viser et lille overskud på 0,8 millioner, mens den tilsvarende periode sidste år gav et minus på 16,6 millioner.

"Det har mildt sagt ikke været nogen nem periode, men jeg føler, at vi indtil videre er kommet godt igennem den. Jeg vil dog ikke stå her og række armene i vejret, før vi kan fremvise en trend med flere gode resultater i træk," siger Kurt Bager.

Direktør: De fyrede forstod alvoren

Selvom det var en hård besked, som Kurt Bager måtte levere til sine ansatte, så føler han, at der har været en relativ stor forståelse for situationen blandt de fyrede medarbejdere.

"Folk kan selvfølgelig have svært ved forstå, at det netop er dem, som det skal gå udover. Men de har jo også set vores regnskaber og forstår, at det er en nødvendighed for firmaet. Det har jo ikke været et spørgsmål om at høste mere profit, men et spørgsmål om virksomhedens overlevelse," siger han.

Hele vejen igennem processen har Netop Solution arbejdet målrettet med den interne kommunikation for at sikre, at medarbejderne hele tiden har været informeret om situationen i virksomheden.

Det er sket gennem interne nyhedsbreve og web-tv, hvor medarbejderne løbende er blevet orienteret om den økonomiske situation og baggrunden for forandringerne.

Derfor har Netop Solutions i omstillingsperioden også arbejdet tæt sammen med et kommunikationsbureau om den interne kommunikation.

Små kulturelle forskelle

Når de mange job netop er blevet flyttet til Rumænien, skyldes det ifølge Kurt Bager, at det rumænske lønniveau befinder sig på nogenlunde samme niveau, som de fleste andre populære outsourcing-lande.

Men Rumænien adskiller sig fra eksempelvis Indien ved, at afstanden er mindre - både fysisk og kulturelt, mener Kurt Bager.

"Det kan være svært at sidde i Indien og forholde sig til, hvordan en løsning til Gentofte Kommune skal skrues sammen. Men kulturen og samfundet i Rumænien er noget tættere på det, som vi kender fra Danmark. Vores erfaring er, at de unge rumænere, der kommer direkte fra universitetet, har stor vestlig forståelse," fortæller Netop-direktøren.

Han forklarer, at de rumænske udviklere er gode til at komme med kreative indspark i udviklingsprocessen, og derfor mener han heller ikke, at udflytningen er gået ud over virksomhedens innovative evner.

Netop Solutions har ifølge Kurt Bager også været fokuseret på, at omstruktureringerne ikke skal gå ud over det, som han kalder for salgskapaciteten. Derfor har Netop bestræbt sig på at undgå alt for drastisiske nedskæringer i salgsorganisationen.

Han mener, at det er forklaringen på, at nedskæringerne ikke har sat sig mærkbare spor på virksomhedens omsætning, hvor Netop Solutions i år forventer en omsætning på 85 millioner kroner.

Det er nogenlunde samme niveau, som gennem de sidste regnskabsår.

Virksomheden har dog over en længere årrække oplevet en væsentlig nedgang i omsætningen. I 2007 gik luften ud af salget, og Netop - dengang Danware - måtte nedjustere forventningerne til årets omsætning fra 130-135 millioner til 85 millioner.

I dag har Netop Solutions valgt en strategi, hvor der nu satses på færre markeder. Netop Solutions skal især fokusere på de store væsentlige markeder i USA, Vesteuropa og Norden.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere