Computerworld News Service: Den tidligere topchef for SAP, Léo Apotheker, er ikke meget for at tale om sin tidligere arbejdsplads, som han forlod pludselig i februar, da danske Jim Hagemann Snabe overtog ledelsen af selskabet. Det kan du læse mere om her.
Apotheker havde en nogert ujævn tur på topposten i SAP. Turen blev præget af nedadgående salgskurver - ikke mindst påvirket af finanskrisen - ligesom han forårsagede noget, der lignede et kunde-oprør, da han hævede licens-priserne. Det kan du læse mere om her.
Han er nu afløst af danske Jim Hagemann Snabe og amerikanske Bill McDermott, der deler topposten i selskabet mellem sig.
Samarbejdsnetværk er fremtiden
I et interview med Computerworld News Service vil Leo Apotheker imidlertid gerne tale om fremtiden - især ideen om samarbejds-netværk - 'agile business networks' - samt hans seneste karrieretræk, hvor han er indtrådt som bestyrelsesmedlem for GT Nexus, der leverer systemer til supply chain management.
"Den næste store ting bliver ikke så meget at optimere processerne i et selskab, som at optimere selskabets struktur, og det kan alene gøres på samarbejdsplatforme," siger Leo Apotheker.
GT Nexus står bag en cloud-baseret portal, hvor brugerne interagerer og deler informationer med kunder og partner i deres supply chain.
Op mod 40.000 medarbejdere fra 15.000 selskaber anvender netværket og hundredevis af selskaber har bundet deres backend-systemer op mod det, oplyser GT Nexus.
"Der er ikke noget, der er mere samarbejdende end supply chain. Da jeg kiggede mig omkring, poppede GT Nexus op på radarskærmen masser af gange, og jeg sagde straks ja, da selskabet spurgte, om jeg ville være med," siger Leo Apotheker.
Derfor er de klassiske it-systemer nødt til at ændre sig
Han mener, at GT Nexus er bundet op på en større trend.
"SAP - og faktisk alle de øvrige store software-selskaber - bygger på en softwaremodel efter klient-server modellen, som fokuserer på at optimere en virksomhed," siger han.
Han peger på, at internettet er blodet i globaliseringen og den globale handel.
"Og det betyder, at de klassiske it-systemer også er nødt til at ændre sig," siger han.
Som eksempel fremhæver han det nylige islandske vulkanudbrud, der brat bremsede stort set al flytrafik i Europa.
Alternative løsninger
Med bedre business-to-business samarbejdsværktøjer ville transportselskaberne have været i stand til bedre at kunne finde alternative transportmuligheder for de mange strandede rejsende, mener han.
Hans vision består ikke at en total reboot af de eksisterende software-koncepter til virksomheder, mener analytiker China Martens fra analysehuset 451 Group.
I stedet handler det mere om, at man skal kigge på de allerede eksisterende løsninger og tænke over, hvordan man tilføjer samarbejdsfunktioner, mener hun.
Det er fortsat usikkert, om Leo Apotheker vil forsøge at få sine ideer realiseret ved at påtage sig lederrollen i et it-selskab.
"SAP er ikke et særligt hierakisk selskab, og han passer godt ind sådan et sted. Man kommer ikke til at se ham i en opstarts-virksomhed," siger China Martens.
Hun påpeger samtidig, at Leo Apotheker kunne være interessant for amerikanske selskaber, der gerne vil ind i Europa.
Selv vil Leo Apotheker ikke sige, om han er i gang med at lede efter et nye topjob på CEO-niveau. Sker det, er det sandsynligt, at han ikke vil dele top-jobbet med nogen, men at han derimod vil have det hele for sig selv.
"Generelt virker modellem med en del CEO-post godt i overgangsfaser. Men når de er ovre, foretrækker selskaber normalt en struktur med én CEO. Men selvfølgelig er der også undtagelser," siger Leo Apotheker selv.