Kun få nyuddannede fra de danske universiteter vælger at kaste sig ud i en karriere som selvstændig, når de har færdiggjort deres uddannelse.
Men på IT-Universitetet (ITU) er de studerende meget mere iværkstætter-ivrige end på landets øvrige universiteter.
Det viser en ny undersøgelse fra Copenhagen Business School (CBS).
Ifølge undersøgelsen er andelen af studerende fra ITU, der vælger at blive selvstændige, mere end dobbelt så stor som på andre universiter.
På ITU er 2,4 procent af kandidaterne selvstændige et år efter, at de har færdiggjort deres uddannelse, mens gennemsnittet for landets andre universiteter er på 1,1 procent.
Og det er helt logisk, at netop de studerende på ITU er særlig glade for iværksætter-vejen, mener Steffen Korsgaard, der underviser i entrepreneurship ved Handelshøjskolen i Århus og netop har færdiggjort en ph.d. om emnet.
"It-kompetencer kan relativt nemt omsættes til service og projekter, derfor overrasker det mig slet ikke, at der er flere iværksættere blandt de nyuddannede på ITU," siger han.
Glem ikke teorien
På IT-Universitetet lægger man især vægt på, at de studerende ikke drukner i teori. Der skal være
balance i forholdet mellem teori og de mere praktisk anvendelige projekter.
Og netop det er en væsentlig del af forklaringen på de studerendes iværksætterlyst, mener Steffen Korsgaard.
Han understreger dog, at de studerende fortsat har brug for en solid teoretisk ballast.
Og det er ITU's rektor, Mads Tofte, helt enig i. Han mener også, at balancengangen mellem teori og de praktisk anvendelige projekter er nødvendig for at anspore de studerendes iværksætter-lyst.
"It er en videnskabelig disciplin, men vi arbejder også bevidst med at skabe en iværksætter-kultur, hvor det handler om at få de studerende til at reflektere over, hvordan de udnytte deres teoretiske færdigheder til at konstruere de ting, der er behov for i samfundet," siger Mads Tofte.
Han mener også, at folk, der vælger it-branchen som deres levevej, i forvejen er mere tilbøjelige til at starte som iværksættere. Både fordi der sammenlignet med eksempelvis medicinalindustrien er relativt lave omkostninger forbundet med at starte op, men også fordi afstanden mellem teorien og det praktiske er kort.
"Jeg tror, at folk netop vælger it-retningen, fordi de har nogle abstrakte og teoretiske evner, som de gerne vil omsætte til nogle helt konkrete løsninger," siger han.
Eget væksthus
Lige siden IT-Universitetet blev etableret har det været meningen, at universitet ikke bare skulle levere kandidater til den danske it-fødekæde, men også skulle danne grobund for nystartede danske it-virksomheder.
"Universitetet blev jo netop skabt med det formål, at Danmark skulle være bedre til at skabe værdi med it," forklarer Mads Tofte.
Derfor skiller IT-Universitet sig ud ved at huse sit helt eget væksthus ved navn 5te. Selvom væksthuset ikke er ejet af universitetet, har det lige siden etableringen været tænkt som en integreret del af uddannelsesstedet.
Og ifølge Mads Tofte spiller væksthuset en vigtig rolle i universitetets iværksætter-bestræbelser, fordi de studerende hele tiden har en række rollemodeller, som de kan spejle sig i.
ITU kan gøre endnu mere
Lau Korsgaard er iværksætter og har selv tidligere haft sin gang på ITU.
Han blev for to år siden færdig på universitetets spillinje og driver i dag spilvirksomheden Copenhagen Game Production sammen med fire andre studiekammerater.
Virksomheden tog sit udspring på ITU, og Lau Korsgaard fremhæver også de mange praktiske projekter som en del af forklaringen på, at de studerende fra ITU er mere tilbøjelige til at blive selvstændige.
Han oplever, at mange studerende går og drømmer om en dag at blive selvstændige, og ofte mangler de kun et lille skub for at komme i gang. Og det skub kan IT-Universitetet godt blive endnu bedre til at give, mener han.
"Jeg mener godt, at ITU kunne være endnu mere støttende overfor de selvstændige studerende i den tidligere fase. Det er eksempelvis meget dyrt at leje sig i ind i væksthuset 5te, derfor vil det være en ekstrem stor hjælp, hvis det var muligt at lave en ordning, hvor de studerende kunne få et kontor til en særlig fordelagtig husleje i starten," siger Lau Korsgaard.
Hans egen virksomhed har netop fravalgt ITU's væksthus på grund af huslejen og har i stedet lejet sig ind i et kontorfællesskab i centrum af København.