Computerworld News Service: IBM offentliggjorde i mandags med sit regnskab for første kvartal med en indtjening på 10,9 kroner per aktie fra en omsætning på 126,6 milliarder kroner.
Det udgør stigninger på henholdsvis 16 og fem procent i forhold til samme kvartal sidste år. IBM's nettoindtjening for første kvartal ligger på 14,4 milliarder kroner og er steget med 13 procent.
Salget af softwarelicenser, som er et sikkert tegn på en sund forretning, er steget med 11 procent til 27,6 milliarder kroner i første kvartal.
Visse softwarekategorier klarer sig dog bedre end andre. Omsætningen fra IBM's middleware-produkter, WebSphere, steg med 13 procent, mens salget af Tivoli-softwaren steg i vejret med 23 procent. Salget af IBM's samarbejdssoftware, Lotus, steg dog kun med en procent. Omsætningen af udviklingsværktøjerne Rational steg med syv procent.
Som et tegn på, at flere kunder kaster sig ud i storstilede projekter, i takt med at den globale recession aftager, har IBM underskrevet 13 service-kontrakter på over 550 millioner kroner stykket. Den samlede omsætning fra services steg med fire procent til 75,6 milliarder kroner.
Hardwaren halter
Men Big Blues hardware-forretning har haft blandede resultater. Omsætningen for Systems and Technology Divisionen steg med fem procent til 18,8 milliarder kroner hjulpet godt på vej af en forøgelse på 36 procent af salget fra System x. Men omsætningerne fra System z og Power-systemerne faldt begge med 17 procent.
Virksomhedens præstation i første kvartal kan delvis forklares med forbedret effektivitet, fremhævede økonomidirektør Mark Loughridge under et telefonmøde med analytikere mandag.
IBM pådrog sig udgifter for 3,1 milliarder kroner i sidste kvartal til "omjustering af arbejdsstyrken," hvilket betyder i forbindelse med fyringer. Det udgør en betragtelig stigning fra knap 1,5 milliarder kroner i samme periode sidste år. De seneste fyringer vil dog give IBM "væsentlige" besparelser i kommende kvartaler, påpeger Loughridge.
Virksomheden håber at se en forøgelse i hardwaresalget senere i år med udgivelsen af den næste System z mainframe-platform, tilføjer han.
IBM's størrelse og mål er en indikator for sundheden i it-branchen og for økonomien i det hele taget. Der er tegn på, at begge dele er i bedring, mener Loughridge.
IBM's vækst i dette kvartal var rimelig ensartet på tværs af geografiske regioner, og virksomheden oplever, at kunderne nu kaster sig ud i "forandringsprojekter," påpeger han.
"Spørgsmålet om vi er tilbage til det normale it-forbrug, kan dog kun besvares i et noget mere langsigtet perspektiv," vurderer han.
Oversat af Thomas Bøndergaard