Artikel top billede

Traen-regnskab får øjenbrynene til at løfte sig

Regnskabstal fra den store dansk ESDH-leverandør Traen vækker undren og skaber forvirring om selskabets reelle tilstand.

Læs også: Traen-ejer trods regnskabs-mystik: Det ser godt ud.

Et netop aflagt regnskab fra it-virksomheden Traen vækker undren blandt regnskabskyndige, der ser flere tegn i regnskabet på, at Traen er under voldsomt pres.

Således har selskabet i regnskabet skruet voldsomt op for de luftige værdier, nemlig goodwill og de immaterielle aktiver.

Selskabet har fastsat de immaterielle aktiver til hele 134 millioner kroner mod materielle aktiver på blot 3,1 millioner kroner, mens goodwill - altså den værdi, som selskabet vurderer, at dets brand har i markedet - er blevet sat tårnhøjt til næsten 78 millioner kroner.

"Andelen af immaterielle aktiver i forhold til samlede aktiver er bemærkelsesværdig høj," siger professor Caspar Rose fra CBS.

Hertil kommer angivne gældsforpligtelser på næsten 200 millioner kroner.

Vurderet ud fra de offentliggjorte regnskabstal, er der "risiko for, at selskabet ikke kan leve op til sine kontraktlige forpligtelser fremover," vurderer professoren.

Han mener, at disse tal samlet bør vække undren hos Traens kunder og samarbejdspartnere.

Regnskabet er det første årsregnskab fra Traen, siden det dengang nødlidende selskab blev overtaget af kapitalfonden Dansk Kapitalanlæg i starten af 2009.

I de sidste seks måneder af 2009 havde selskabet en omsætning på 65 millioner kroner og et underskud på en halv million kroner.

Satser på offentlig sektor

I regnskabet erkender virksomheden, at resultaterne i en periode har været "utilfredstillende", men pointerer samtidig, at der har været "en betydelig positiv udvikling".

Og selskabet fæstner, ifølge ledelsesberetningen, sin lid til det offentlige marked.

"Særligt den offentlige sektors bestræbelser på at effektivisere arbejdsprocesser giver gode muligheder indenfor virksomhedens kernemarked," står der i beretningen.

Således forventer selskabet at fastholde samme omsætning ind i 2010.

Traen-ejer: Ingen problemer her
Traen selv afviser blankt, at selskabet skulle være i problemer.

"Vi afviser kategorisk, at Traen ikke skulle være i stand til at leve op til sine forpligtelser. Det har Traen gjort de sidste mange år, og det vil vi fortsætte med," siger managing partner Lars Dybkjær fra Dansk Kapitalanlæg, der samtidig understreger, at Traen har en robust ejer bag sig.

Du kan læse hele selskabet svar på Casper Roses kritik her.

Professor Caspar Rose har fået forelagt Traens svar på hans analyse af regnskabstallene. Og det bløder lidt op for kritikken.

"Det forklarer unægteligt noget mere om selskabets tilstand, selvom de selvfølgelig smører tykt på, hvilket vel er naturligt i den situation de står i," siger han.

Du kan læse hele selskabet svar på Casper Roses kritik her.

Har vadet i succes

Læs også: Traen-ejer trods regnskabs-mystik: Det ser godt ud.

Traen, der blandt andet leverer ESDH-systemer til det offentlige, vadede for få år siden i succes.

Selskabet lavede således hjulspind hele vejen ud af 2006 med meget pæne regnskabstal.

Og selskabet, der har haft over 200 ansatte, kaprede da også mange kommunale kunder på ESDH-fronten. Blandt andet som følge af kommunalreformen.

Men så går det pludselig rivende galt.

Et enkelt kuldsejlet projekt fik i begyndelsen af 2009 skylden for, at Traen i de to forgangne regnskabsår gik fra et overskud på 3,4 millioner kroner til et underskud på 74 millioner kroner.

"Vores økonomiske trængsler skyldes i altovervejende grad CAP-projektet," konstaterede Jakob H. Kraglund, koncerndirektør, Traen dengang.

CAP-projektet (Common Agriculture Policy) er en EU-relateret løsning, der skal administrere tilskudsordninger i landbruget. Projektet fulgte med, da Traen købte Ementor Danmark af Topnordic (nu Atea) tilbage i slutningen af 2006 for godt 50 millioner kroner.

Men udviklingen af CAP gik slet ikke som planlagt. Blandt andet overskred projektet de 60.000 estimerede udviklingstimer betydeligt.

Siden overtog kaptitalfonden Dansk Kapitalanlæg altså det nødlidende Traen selskab, der stod med et underskud på 74 millioner kroner og desperat manglede investorer.

Det kuldsejlede CAP-projekt blev bugseret tilbage til Topnordic. Projektet er nu gennemført og systemet er taget tilbage i Traen.

Læs også: Traen-ejer trods regnskabs-mystik: Det ser godt ud.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere