Artikel top billede

Poul Juul, der er landsformand for Forenede Danske Antenneanlæg, er utilfreds med, at elselskaberne får lov til at fortsætte deres fiberinvesteringer. Foto: FDA.

Antenne-boss: Elsektorens fibernet er en skandale

Landsformanden for Forenede Danske Antenneanlæg retter hård kritik imod elselskaberne, som ifølge ham brænder danskernes penge af på fiber. Elbranchen afviser anklagerne.

De 15 elselskaber, der har allieret sig i et fiberselskab med arbejdstitlen Company X, får nu landsformanden for Forenede Danske Antenneanlæg (FDA), Poul Juul, til at rette en voldsom kritik af elselskabernes fiberprojekt. Senest har elselskaberne i marts skudt over 100 millioner kroner i Company X.

"Det er en skandale, når elselskaberne netop har varslet, at de vil bruge yderligere 100 millioner kroner fra deres åbenbart bundløse pengekasse til en ny satsning på mere fiber til forbrugerne."

Kritikken fremgår af FDA's medlemsblad, FDA Orientering, samt en følgeseddel til bladet. Ifølge Poul Juul er det spild af penge at grave fiber ned i områder, hvor antenneforeningernes kabelnet allerede nu kan levere 100 megabit til forbrugerne.

"Det er langt mere, end en privat husstand overhovedet kan bruge," skriver han og følger senere op:

"Derfor ligger elselskabernes forretningsmodel på tv- og bredbåndsmarkedet i ruiner, men det vil elselskaberne tilsyneladende ikke indse. Man har allerede brændt syv milliarder kroner af på tv- og bredbåndsmarkedet."

Han efterlyser, at nogen skrider ind og standser elselskabernes investeringer, som er betalt "gennem overpriser på el" opkrævet hos forbrugere og erhvervsvirksomheder, der er "stavnsbundet til det lokale elselskab". Også i februar langede FDA-landsformanden hårdt ud efter elsektoren.

Fiber-chef: Investeringer for egne penge
Kritikken er dog helt uberettiget mener bestyrelsesformanden for Company X, Kim Frimer. Ifølge ham er den udtryk for, at FDA forsøger at beskytte sine medlemmer mod konkurrencen fra elselskabernes fiber.

"Der er ingen tvivl om, at det er en gevaldig investering at investere i fiberinfrastruktur ud til en slutkunde, men vi gør det, fordi vi - især det seneste år - er blevet overbevist om, at der vil være et enormt behov for båndbredde i fremtiden," siger Kim Frimer.

Han fremhæver nye båndbredde-krævende tjenester som eksempelvis 3D-tv, og han peger samtidig på en rapport fra analysefirmaet Gartner Group. Heri vurderer analysehuset, at behovet for båndbredde vil være én gigabit i år 2020.

"Vi har set i andre lande som eksempelvis Australien, at staten går ind og bruger en masse penge på at udbygge med fiber, og her burde man være glad for, at vi gør det for private penge og ikke for skatteborgernes," fortæller fiberformanden.

Bredbåndskrig tager til i styrke

Kim Frimer afviser samtidig, at der er tale om penge tjent igennem overpriser.

"Jeg kan kun sige, at vi er fuldstændig underlagt Energitilsynet, og de gør det godt med at holde priserne i ave," siger han.

Herefter tilføjer han, at elselskaberne ejede en række elkraftværker, som blev købt af DONG, og en del af aftalen var, at elselskaberne efterfølgende fik råderet over deres egenkapital.

Fiber tog fart i 2005

Elsektoren fik i 2005 grønt lys af Konkurrencestyrelsen til at investere 10 milliarder kroner i fiberbredbånd.

Dengang var Kim Frimer ansat som administrerende direktør i TDC Totalløsninger, hvor han på vegne af TDC udtrykte stor utilfredshed med blåstemplingen af elselskabernes projekt. Der er dog nul at komme efter, lyder det fra ham i dag.

"Jeg har jo også selv deltaget i diskussionen på den anden side og råbt op, men vi må jo bare konstatere, at det er en diskussion, vi vil blive ved med at tage. Det ændrer dog ikke på, at det er private penge, hvor nogen ud fra en demokratisk proces har besluttet, at pengene skal investeres i fiber. Længere er den jo ikke," siger han.

I dag er der ikke præcise tal for, hvor mange milliarder kroner elsektoren har skudt i fiberforretningen, men tallet havde for over et år siden passeret syv milliarder kroner. 10 milliarder kroner blev nævnt på konferencen Tele2010 i sidste måned.

TDC intensiverer krig

Bredbåndskrigen blev yderligere intensiveret i påsken, da TDC løftede sløret for sin fremtidige netstrategi, der omfatter udbygning af infrastrukturen for 25 milliarder kroner over de næste 10 år.

Det var specielt udbygningen af TDC's såkaldte fiber-feeder-netværk, der ville blive pumpet mange milliarder kroner i. Dette netværk er skelettet i TDC's infrastruktur, og her har selskabet mulighed for at koble private bredbåndskunder på med kobber det sidste stykke, mens erhvervskunder, mobilmaster og YouSee-kabelnettet bliver koblet direkte på skelettet med fiber.

En af de ting, der fylder meget i denne strategi, er, at fiberen i et endnu højere tempo bliver skubbet tæt på den private slutbruger. Det sker ved at skubbe fiber-kabler helt ud til det sidste elektroniske gadeskab, som i fagsprog kaldes en fremskudt DSLAM.

"Planen er baseret på, at fiberselskaberne skal have en over nakken, hvis man nu skal være lidt grov. Vi bygger de steder, hvor de også er, og det vil sige, at vi kommer i direkte konkurrence med dem de her steder," fortalte TDC's netdirektør, Jess Julin Ibsen, til Computerworld.

Han fremhævede, at det især er i Jylland, at selskabet vil lægge flere fiberkabler ned. Og det kommer til at ske i områder, hvor elselskaber fra Company X-alliancen i forvejen har gravet et fibernet ned.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere


Computerworld Cyber Briefing

Én gang om måneden leverer Computerworld Event et 30 minutters Cyber Briefing, hvor du får overblik over de mest aktuelle angreb, største trusler og tendenser samt giver dig gode råd, der kan implementeres direkte i din it-sikkerhedsafdeling.

03. februar 2025 | Læs mere