Computerworld News Service: Samme dag som Google og GoDaddy Group klagede over Kina til en komité i USA's kongres, stod admiral Robert Willard fra USA's flåde frem i Repræsentanternes Hus' komité for de væbnede styrker med en endnu stærkere advarsel om, at Kina udgør en stigende cybertrussel.
Willards kommentarer om Kina har ikke fået megen medieopmærksomhed, men er formuleret i stærkere vendinger end udtalelserne fra de to virksomheder.
"USA's militære og statslige netværk og computersystemer er fortsat mål for indtrængninger, der tilsyneladende stammer fra punkter inden for Den Kinesiske Folkerepubliks grænser," advarer Williard.
Han fremhæver, at de fleste indtrængninger fokuserer på tilegnelsen af data, men at "de færdigheder, der bliver demonstreret, også kan udnyttes til netværksangreb."
Mere sofistikerede trusler
Willard afgav forklaring om USA's militære operationer i stillehavskommandoen, som han påpeger "i stigende grad står over for mere aktive og sofistikerede trusler mod vores informations- og computer-infrastruktur."
"Disse trusler udfordrer vores evne til at operere frit i det offentlige rum i cyberspace, hvilket i sidste ende udfordrer vores evne til at udføre operationer i fredstid som i krisetider," siger Williard i en forberedt udtalelse (pdf).
Han påpeger, at USA's militær besvarer truslerne i noget nær realtid.
Domænefirma i DDos-krig
Men det er ikke kun militæret, der mener, at der er forhøjede cybertrusler fra Kina.
Christine Jones, der er executive vice president og juridisk chef for domæneregisterkæmpen GoDaddy, stod torsdag frem foran Congressional-Executive Commission on China og sagde, at "i årets første tre måneder har vi afværget et tocifret antal ekstremt alvorlige DDoS-angreb, der tilsyneladende stammer fra Kina."
Selvom GoDaddy og Google peger på Kina som kilde til disse hackerangeb, så peger de dog ikke direkte på den kinesiske regering. Men begge disse virksomheder tager deres forholdsregler, for at begrænse omfanget af den forretning de gør med Kina, på grund af landets officielle politik i forhold til privacy og censur.
Vil flere gå samme vej?
Spørgsmålet er, om GoDaddys, Googles og for den sags skyld USA's militærs erfaringer vil få andre virksomheder til også at begrænse deres forretning i Kina?
Robert Vambery, der underviser i international handel hos Lubin School of Business under Pace Universitet i New York City, påpeger, at der ikke er noget nyt ved denne adfærd, og at det er naivt ikke at forvente den.
Selvom han godt kan se en mulighed for, at Googles og andre virksomheders handlinger på den korte til den mellemlange bane kan påvirke, hvordan andre virksomheder driver forretning i Kina, så mener han dog ikke, at der kan blive tale om større konsekvenser.
"På nær hvis der sker et alvorligt militært sammenstød mellem USA og Kina, så vil dette sandsynligvis ikke ændre sig væsentligt i den nærmeste fremtid," vurderer Vambery.
Underviser ved Notre Dame Universitet John D'Arcy, der forsker i informationssikkerhed og computeretik, mener, at Googles beslutning dog lægger en smule pres på Kina.
Han siger derudover, at hvis amerikanske virksomheder har betænkninger ved at drive forretning i landet, så er det fordi, flere og flere hackerangreb bliver sporet tilbage til Kina.
"Det ville være fornuftigt af erhvervslivet at være lidt forsigtig, da den kinesiske stat i store træk ikke har gjort noget for at dæmme op for denne aktivitet," påpeger han.
Kina er vigtigt for erhvervslivet
Men Kina er overordentlig vigtig for USA's erhvervsliv. Dell er blot den seneste af flere virksomheder, der har illustreret, hvorfor det er tilfældet.
Der kom i sidste uge en kort øjenåbner, da det så ud som om, Googles exit fra Kina skulle til at gribe om sig.
Indiens premierminister, Manmohan Singh, sagde nemlig angiveligt i en tale, at Dell planlagde at flytte visse dele af produktionen ud af Kina på grund af et ønske om et mere sikkert miljø. Dells koncernchef, Michael Dell, havde for nylig mødtes med Singh.
Oversat af Thomas Bøndergaard