Artikel top billede

Open source mangler forretningstalent

Open source har brug for succesfulde opstartsvirksomheder, der formår at tjene mange penge. Det mener tidligere direktør for MySQL, Marten Mickos.

Computerworld News Service: Open source bliver ikke længere anset for at være underhund i branchen, men der er stadig brug for flere nye virksomheder, der kan tjene penge på tendensen. Det konkluderede den tidligere administrerende direktør for MySQL under konferencen EclipseCon 2010.

Her diskuterede paneldeltagere fra softwareindustrien fremtiden for open source under en session sent på eftermiddagen ved konferencen, der blev afholdt i Californien.

En af deltagerne var Marten Mickos, som i lang tid var administrerende direktør for den open source-baserede database-leverandør MySQL. Han understregede, at der har været en mangel på nye virksomheder, der virkelig formår at tjene mange penge på open source.

De store skummer fløden

I stedet har de etablerede og kommercielle virksomheder som IBM, Microsoft og Oracle taget teten sammen med open source-organisationer som Apache Software Foundation, Eclipse Foundation, Linux Foundation, og Mozilla.

"Derudover vil der forhåbentligt opstå nogle helt fantastiske opstartsvirksomheder, som kan tjene millioner og atter millioner på open source, men det er faktisk på det punkt, at vi endnu mangler noget. Der har været en håndfuld økonomiske succeser inden for open source som for eksempel Red Hat, JBoss, MySQL og XenSource, men det er bare ikke nok," siger Marten Mickos.

Marten Mickos blev for nyligt udnævnt til administrerende direktør for det nystartede open source-firma Eucalyptus.

Behovet for konstant omsætning

I 2008 blev MySQL opkøbt af Sun Microsystems og er i dag ejet af Oracle, efter dennes opkøb af Sun i januar.

Grunden til at MySQL kunne producere så meget GPL-kode til open source-bevægelsen var, ifølge Marten Mickos, at "der hele tiden var omsætning."

Han fortæller dog også, at folk alligevel kritiserede virksomheden for de todelte licenser, hvor produkterne dels blev udbudt som open source og dels som abonnementer med tilhørende support.

En anden, der også understregede behovet for omsætning i open source-branchen, var paneldeltager Justin Erenkrantz, som er leder af Apache Software Foundation.

"Der er behov for et sted i økosystemet, der giver plads til at kommercielle virksomheder kan tjene penge, så udviklerne kan bidrage og samtidig få en løn, de kan leve for," sagde han.

Behov for decentralisering

Analytikeren Stephen O'Grady fra RedMonk kunne tilbyde et andet perspektiv på fremtiden for open source. Han talte om behovet for decentraliseret udvikling og en infrastruktur til at støtte det.

"For mig ser fremtiden nærmere ud som GitHub i forhold til samarbejde om software-projekter," sagde han.

GitHub er baseret på versionsstyringssystemet Git.

Stephen o'Grady understregede desuden potentialet for data i open source, hvor informationer kan samles og analyseres.

"Jeg mener, at den mest åbenlyse uudnyttede indtjeningsmulighed for open source ligger i data," sagde han.

Nogle mener, at open source ikke vil kunne danne bund for innovation, men virker bedre til at skabe handelsvarer. Stephen Grady er uenig og mener for eksempel, at open source har muliggjort innovation inden for områder som cloud computing.

Oversat af Marie Dyekjær Eriksen




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere