Artikel top billede

Kinesisk net-censur rammer Amerika

En DNS-fejl betyder, at kinesisk netcensur er ved at brede sig til resten af verden.

Computerworld News Service:
Internetbrugerei Chile og USA er blevet udsat for Kinessk net-censur.

Det sker, efter at en netværksfejl har fået computere i de to lande til at ryge om på den forkerte side af Kinas store firewall. Det betyder, at en række brugere af Facebook, Twitter og YouTube bliver omdirigeret til kinesiske servere.

Sikkerhedseksperterne er ikke sikre på, hvordan det er sket, men det ser ud til, at mindst en internetudbyder for nyligt begyndte at hente high-level DNS (domain name server)-informationer fra det, der er kendt som en root DNS server baseret i Kina.

Den server, der bliver styret fra Kina af den svenske serviceleverandør Netnod, returnerede de DNS-informationer, der ellers skulle ud til de kinesiske brugere, og spredte på den måde Kinas internet-censur til udlandet.

Kina styrer adgangen til en række hjemmesider med hård hånd ved hjælp af en teknologi, der er kendt som "the Great Firewall of China."

Uklart omfang

Problemet blev offentliggjort onsdag af Maricio Ereche, der er DNS-administrator ved NIC Chile. Han så, at en ikke navngivet lokal udbyder rapporterede om, at DNS-forespørgsler til sider som Facebook.com, Twitter.com og YouTube.com - som alle er blokerede i Kina - blev omdirigeret til falske adresser.

Det er endnu uklart, hvor stort problemet er. Mauricio Ereche fortalte, at de falske informationer kom fra tre access points i Chile og et i Californien, men torsdag oplyste han, at problemet ikke længere dukker op.

"Vi rammer ikke længere serveren i Kina," skrev han i et forum-indlæg.

Omdirigeres til servere i Kina

Problemet er opstået, idet mindst en udefrakommende internetudbyder af uvisse grunde begyndte at omdirigere DNS-forespørgsler til en server i Kina, fortæller flere netværkseksperter. Den slags burde ikke forekomme, eftersom det kan få Kinas censurerede netværk til at 'sprede sig' uden for landet.

Netværksanalytikere har længe vidst, at Kina har ændret i DNS routing-informationerne med henblik på at omdirigere brugerne af de censurerede tjenester til regerings-styrede servere i stedet. Men det er første gang, at det har spredt sig fra Kina, fortæller Rodney Joffe, der er senior technologist ved DNS service-virksomheden Neustar.

"Pludselig kan konsekvensen blive, at mennesker uden for Kina bliver omdirigeret til servere i Kina," fortæller han.

Ved at benytte en kinesisk baseret root-server giver internetudbyderen i virkeligheden Kina adgang til at kontrollere alle brugernes netværkstrafik. Det kan give store sikkerhedsproblemer for de mennesker, hvis netværk har accepteret de lækkede ruter, advarer Rodney Joffe.

Miskonfigureret BGP

Den udbyder, der har anvendt de forkerte ruter, har sandsynligvis miskonfigureret det BGP (Border Gateway Protocol)-system, der bliver brugt til at route informationer på internettet, forklarer Danny McPherson, der er chief security officer ved Arbor Networks.

"Jeg tror ikke, der er nogen, der har gjort det med vilje," siger han. "Det er et eksempel på, hvor nemt det er for informationer at blive korrumperede eller lækked uden for grænserne af det område, hvor de skulle være."

I februar 2008 blev BGP-informationer fra Pakistan - som netop havde blokeret YouTube - delt med resten af verden og blokerede Googles videodelingsside for millioner af brugere.

Svensker afviser ansvar

Administrerende direktør for Netnod, Kurt Erik Lindqvist, fortæller i en e-mail, at hans virksomhed ikke hoster de forkerte ruter på sine servere.

De er højst sandsynligt blevet ændret af maskiner på det kinesiske netværk, siger Danny McPherson.

Hændelsen viser, at BGP stadig udgør et svagt punkt på internettet, siger Rodney Joffe. "Det er bekymrende både i forhold til sikkerhed og privacy."

Det er første gang denne type opførsel er blevet offentliggjort, men det har tilsyneladende fundet sted i et stykke tid. Analytiker ved Nominet, Roy Arends, har tidligere fortalt i et forumindlæg, at han har studeret problemet i et år.

Roy Arends har samlet en liste over 20 domænenavne, der kan være årsag til den slags problemer, som Mauricio Ereche har rapporteret om. Roy Arends vil ikke afsløre domænerne, men han offentliggjorde alligevel en del af hans data i indlægget.

"Jeg ville ellers have holdt det for mig selv, men nu er katten ude af sækken," skrev han.

Oversat af Marie Dyekjær Eriksen




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere