Artikel top billede

Dette apparat giver din bærbare computer baghjul

Reportage: De danske virksomheder har mobilitet højt på dagsordenen, og en bestemt type teknologi positionerer sig som den vigtigste platform. Se her hvorfor.

Reportage: Mobiltet har længe været et af de danske virksomheders foretrukne investerings-områder, og den tendens ser kun ud til at blive forstærket.

Det var det overordnede budskab, da analysehuset IDC her til morgen indledte Mobility 2010-konferencen i København.

"Danmark er et af de lande i verden, hvor der er en af de højeste andele af mobile medarbejdere," forklarede Per Andersen, direktør for IDC Nordic og Benelux.

IDC's undersøgelser af it-agendaen ude i det danske erhvervsliv viser, at sikkerhed kommer ind på en førsteplads, men er skarpt efterfulgt af mobile løsninger, grøn it, investeringer i ERP, CRM og BI og unified communications.

Det interessante er imidlertid, at behovet for mobile løsninger går igen som en rød tråd i de fleste af investerings-områderne.

Smartphonen stormer frem

"Vi ser en hel klar tendens til, at de her mobile teknologier bliver udbredt fra at være forbeholdt nogle udvalgte medarbejdere i virksomhederne til at blive bredt meget mere ud," forklarede Per Andersen.

"Rent faktisk har omsætningen på smartphones nu overhalet de bærbare pc'er, og vi kan se, at der fremover bliver endnu mere en tendens til, at smartphonen kommer til at være platformen," tilføjede IDC-direktøren.

Det er dog ikke et udtryk for, at den bærbare computer er på vej i graven, men snarere, at smartphone-markedet er i en rivende udvikling, og at det er her, mange virksomheder derfor fokuserer i øjeblikket.

"Noget af det, man tydeligst kan se i øjeblikket, er, hvordan udviklingen af applikationer flytter sig fra pc'en til smartphonen. Der er der, de smarte applikationer kommer først. Så når vi taler it, skal vi til at ændre vores syn på, hvad det handler om," lød det fra Per Andersen, der pegede på, at der eksempelvis nu findes flere end 300.000 applikationer til Apples iPhone.

Hvad driver investeringerne?

En interessant iagttagelse er, at mens it-investeringer generelt er meget drevet af udsigten til at kunne reducere omkostninger, så forholder det sig lidt anderledes, hvis man zoomer ind på de mobile løsninger.

"Hvis vi ser på mobile løsninger, ser vi et billede af, at man gerne vil forbedre produktivitet og effektivitet. Det er måske en lidt mere aggressiv strategi," lød det fra Per Andersen til Mobilty-konfernecen, hvor omkring 250 deltagere er mødt op.

IDC's undersøgelser viser dog samtidig, at det fortsat er kalender og e-mail, der er de foretrukne applikationer, men Per Andersen forklarede dog, at man blandt andet kan se, at mellem 20 og 30 procent af de danske virksomheder peger på, at ERP på den mobile platform er noget, man vil investere i.

Mobilitet udfordrer it-chefen

Selvom mobilitet står højt på it-chefernes dagsorden, er det ikke lutter lagkage at skulle udrulle, administrere og supportere de mange nye teknologier.

"Der er mindst fem mobile operativsystemer, der vil have en markedsandel på over 10 procent i 2014. Det er interessant, men giver også virksomhederne nogle udfordringer, for hvor mange operativsystemer skal man supportere," sagde IDC's teleanalytiker Brian Troelsen.

Ifølge IDC peger de danske virksomheder på, at de store udfordringer ved mobilitet blandt andet er sikkerhed og compliance, de mange forskellige platforme og integration med de øvrige systemer i virksomheder.

Der er dog også en del, der peger på de mere bløde ting, nemlig udfordringen med at få mobilitets-projektet til at ende som en succes.

"Mange fokuserer meget på teknologi, men al erfaring viser jo, at succesen i langt højere grad afhænger af, hvor god man er til at få projektet i mål. Hvordan får vi medarbejderne til rent faktisk at tage de her teknologier i anvendelse," lød det fra IDC-direktør Per Andersen.

"De forskellige medarbejderegrupper har forskellige behov og forudsætninger, og derfor skal man tage højde for undervisning."

Teknisk er der dog også udfordringer. Blandt andet hvordan man håndterer, at medarbejderne jo også kobler sig op på usikre netværk, at bærbare enheder tabes, og at mange medarbejdere forventer at kunne vælge den mobil-platform, de ønsker.

"Vi tror, at langt de fleste danske virksomheder kommer til at have en politik for, hvilke mobil-platforme, man supporterer," lød en forudsigelse fra Per Andersen.

Teknologier ikke drivkraften

Martin Lippert, Koncerndirektør, TDC Erhverv, sagde i sin præsentation, at det efter hans vurdering ikke er de mange nye teknologier, der driver mobiliteten, men derimod virksomhedernes behov.

"Os i branchen kommer hurtigt til at snakke om internethastigheder og ikke ret meget om produktivitet, innovation og effektivitet," sagde Martin Lippert.

Han forklarede, at det for virksomhederne i høj grad er behovet for fleksibilitet, sammenhæng, enkelthed (for den enkelte medarbejder) og omkostnings-reduktioner, der driver den mobile bølge.

"Hvis det her skal blive en succes, så handler det langt hen ad vejen om den enkelthed, hvormed den enkelte bruger kan anvende applikationer og de forskellige teknologier," sagde Martin Lippert.

Han pegede på, at app stores ikke er noget nyt fænomen, det er bare først i de senere år, at brugervenligheden er kommet op på et niveau, hvor det er noget, brugerne kan se lyset i.

Det tænker virksomhederne om mobilitet

Da IDC i december fremlagde sine bud på de vigtigste it-tendenser i 2010, lå netop mobilitet og mobil-teknologier højt på listen.

Dog viste en anden IDC-undersøgelse i januar, at finanskrisen har fået en del virksomheder til at udskyde investeringer i smartphones og bærbare computere på grund af den pressede økonomi.

Mobilitet er dog uanset hvad et af de områder, der optager it-cheferne mest, ikke mindst fordi mobilitet potentielt kan forandre virksomheder fundamentalt.

Det store fokus på mobile løsninger afspejler meget godt, den kæmpe udvikling, der har fundet sted det seneste årti, hvor vi er gået fra, at det mobile internet var lig en halvfesen, minuttakseret GSM-forbindelse og pionér-prægede WAP-portaler til fuldfede multi-medieenheder med bredbånds-forbindelser og applikationer til alt mellem himmel og jord.

Kritikere har dog påpeget, at mobilitet også kan anses som en tikkende bombe for erhvervslivet, fordi mobilitet - det at vi altid er tilgængelige - ikke bare kan medføre stress, men heller ikke nødvendigvis skaber den ekstra produktivitet, kreativitet og innovation, som typisk er argumentet for at indføre nye teknologier.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
itm8 A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Skab værdi med produktkonfiguration i Dynamics 365

Deltag i dette webinar og lær, hvordan du kan skabe øget værdi gennem produktkonfiguration med Microsoft Dynamics 365 standard konfigurator og Easy Creator. Eksperter fra CGI vil dele deres indsigt i, hvordan produktkonfiguration kan optimere processer, forbedre kvalitet og øge kundetilfredshed.

05. februar 2025 | Læs mere


Sådan automatiserer du med Copilot

Høst fordelene og sæt strøm til processerne med Microsofts alsidige AI-assistent.

06. februar 2025 | Læs mere


Hybrid, on-premise eller public cloud. Bliv klogere på fremtidens datacenter

Få indblik i, hvordan du planlægger, designer og drifter dit datacenter, så det kan følge med virksomhedens vækst, støtter bæredygtighedsindsatsen og lever op til krav om effektiv datahåndtering.

25. februar 2025 | Læs mere