Artikel top billede

I spørgsmålet om, hvem der har ansvar for EPJ-projektet, er Finansministeriets digitaliserings-chef, Lars Frelle-Petersen (tv), og formand for de danske regioner, Bent Hansen, bestemt ikke enige. Foto: Torben Klint

Det offentlige it-samarbejde lader vente på sig

Erik Bonnerup er skuffet over samarbejdet om it i det offentlige, men er der intet sket de seneste 10 år? Finansministeriets digitaliseringchef og regionernes formand svarer igen på kritikken.

Erik Bonnerup kritiserer embedsmænd for at hæmme udviklingen af fælles it inden for den offentlige sektor. Embedsmændene ved for lidt, og der er ikke nok samarbejde på tværs af ministerier, regioner og kommuner, lyder hans kritik.

Birgit Jæger, som er professor i teknologi og samfund ved RUC, kan sagtens genkende meget af Erik Bonnerups kritik.

"Man arbejder ikke i tilstrækkelig grad på tværs af for eksempel ministerierne. Der er en række tiltag i gang, men man er ikke nået så langt endnu," siger hun og henviser blandt andet til Statens It, der er en styrelse under Finansministeriet, der fra 1. januar i år overtog ansvaret for den samlede it-drift af otte ministerier.

Problemerne med samarbejdet er ifølge Birgit Jæger, at hvert ministerium har haft sit eget primære ansvarsområde, som ikke er it.

"Der har siddet nogle få it-folk i baglokalerne i de enkelte ministerier, men de har ikke rigtig kunnet gøre sig gældende," siger Birgit Jæger.

Forståelse på vej

Finansministeriets digitaliseringschef, Lars Frelle-Petersen, var med i Bonnerup-udvalget, som i 2001 fremlagde en rapport, der pegede på, hvorfor offentlige it-systemer løber løbsk.

Han er siden blevet den mand, der står i spidsen for digitaliseringen af den offentlige sektor, og han ser også noget rigtigt i Erik Bonnerups kritik, selvom han mener, der er sket meget siden 2001.

"Da man blev færdig med Bonnerup-udvalgets rapport, var der stort set intet samarbejde. Der er kommet mange gode tiltag, men der er stadig et behov for langt mere samarbejde på tværs af ministerierne og andre steder i den offentlige sektor," siger Lars Frelle-Petersen.

Han nævner Statens It, regionernes nye Sundheds-it Organisation (RSI) og kommunernes organisation Kombit som eksempler på, at man er ved at forstå behovet for samarbejde i den offentlige sektor.

Embedsmænd ved ikke nok om it

Erik Bonnerup kritiserer også embedsmændene for ikke at sætte sig nok ind i de muligheder, der er ved brug af it. Og også her bakker Birgit Jæger ham op.

"Specielt i toppen af embedsapparatet - blandt departementschefer og regionsdirektører - er kendskabet til it stadig meget overfladisk. Det handler mest om, hvorvidt man vil bruge penge på it eller ej. Man skal ret langt ned i hierarkiet, før der er nogen, der sætter sig ind i de indholdsmæssige aspekter af it," siger Birgit Jæger.

Hun tilslutter sig desuden Erik Bonnerups kritik af politikerne om ikke at stille de rigtige spørgsmål til deres embedsmænd.

"Det er en kritik, jeg selv har fremført. Jeg har også snakket om det med flere politikere, som faktisk har givet mig ret. De mener bare ikke, de har tiden til det," siger Birgit Jæger.

Hun mener, at der er tendens til, at politikerne fokuserer mere på den primære velfærd, da det er det, der optager befolkningen mest.

"Det gør så, at de ikke får så meget indflydelse på it-området, som paradoksalt nok på længere sigt kan have ret afgørende effekter på at lave gode velfærdsydelser," siger Birgit Jæger.

EPJ-samarbejdet er svært

En af de ting, Erik Bonnerup kritiserer, er regionernes mange forskellige systemer til elektroniske patientjournaler (EPJ). Her mener han ikke, at regionerne har lyttet til de advarsler, der kom frem i Bonnerup-rapporten.

Formand for de danske regioner, Bent Hansen (S), mener dog ikke, at det er helt så simpelt, som Erik Bonnerup gør det til.

"Erik Bonnerup var inspirator til, at man i et samarbejde mellem staten og regionerne skulle sikre en fælles grundstruktur for EPJ. Problemet var bare, at der ikke findes sådan et produkt, man bare kan pille ned af hylden og rulle ud i hele landet," siger Bent Hansen.

"Det faglige og tekniske grundlag er simpelthen ikke til stede, og jeg tror ikke på, at man kan udvikle den rigtige model oppefra. Det bliver nødt til at starte ude i regionerne," forklarer han.

Stat og regioner uenige om ansvar

Bent Hansen mener, at den nye organisation RSI vil hjælpe på samarbejdet mellem regionerne. På spørgsmålet om, hvorfor dette arbejde ikke er blevet startet før, svarer Bent Hansen:

"Nu har vi i fire år satset på samarbejdet mellem staten og regionerne i Digital Sundhed (den nationale koordinering af sundheds-it i Danmark, red.). Der er bare ikke sket nok. Konstruktionen er for tung. Så derfor prøver vi med noget nyt," siger Bent Hansen.

Han vil dog gerne erkende, at man burde være gået i gang med samarbejdet tidligere.

"Jeg kunne da godt ønske, at man havde satset på det her samarbejde noget før. Samarbejdet med staten har stort set stået stille i fire år, og vi skulle nok have råbt op for et eller to år siden," siger Bent Hansen.

Lars Frelle-Petersen mener imidlertid ikke, at Bent Hansen har ret, når han skyder skylden på samarbejdet med staten i forhold til EPJ-systemerne.

"EPJ er et regionalt ansvar, og det har i ligeså høj grad været regionerne, der har været med til at trække arbejdet i langdrag," siger han.

Han vil dog gerne give Bent Hansen ret i, at det ikke har været nogen nem opgave at samarbejde på tværs af regionerne.

"Strukturreformen var en kæmpe omvæltning. Det var et enormt arbejde at lægge de tidligere amter sammen til regionerne, og det er da forståeligt, at arbejdet med it indtil videre primært har været internt i de enkelte regioner," siger Lars Frelle-Petersen.

Styrer ikke alt

Bent Hansen er enig med Erik Bonnerup i, at politikerne ikke behøver være it-eksperter.

"Politikere er generalister. Vi skal ikke være it-teknikere, men vi skal stille de rigtige spørgsmål og sikre os, at der er blevet indhentet tilstrækkelig viden og gjort plads til forskellige synspunkter," siger Bent Hansen.

Han er dog ikke enig i, at politikerne er for dårlige til det og derfor bliver kørt rundt i manegen af deres embedsmænd.

"Jeg er i hvert fald aldrig blevet klandret for ikke at være kritisk nok. Vi sikrer os, at der er private konsulentfirmaer på vores it-projekter, og at forskellige synspunkter bliver hørt, så vi kan træffe de rigtige beslutninger," siger Bent Hansen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere