"EPJ-udviklingen kører i fuld fart. Er lægerne reelt involverede - eller er de tilskuere?"
Sådan indleder Anne Marie Høstgaard sin nye ph.d.-afhandling om lægernes inddragelse i udbudsprocessen omkring et nyt elektronisk patientjournalsystem (EPJ) i det tidligere Nordjyllands Amt, nu Region Nordjylland.
Hun har fulgt udbudsprocessen omkring et nyt EPJ-system fra starten i 2003, til CSC i 2006 løb med opgaven. Hun var med til møderne og fik alle dokumenterne i sagen. Målet var at undersøge, hvordan lægerne, der skulle bruge systemet i sidste ende, blev inddraget.
"Lægerne har kun været meget begrænset med i processen og har ikke reelt haft nogen indflydelse på beslutningsprocessen," fortæller Anne Marie Høstgaard.
"Alle erfaringer viser, at hvis lægerne ikke støtter op om et nyt it-system, så er der stor risiko for, at systemet ikke bliver nogen succes. Derfor er inddragelse af lægerne tidligt i processen yderst vigtigt. Hvis lægerne først kommer med i implementeringsfasen, er der truffet en masse beslutninger, som er meget svære at ændre på," forklarer hun.
Lægerne skal købes fri
En af hendes hovedkonklusioner er, at beslutningstagerne og projektlederne skal sørge for, at lægerne bliver inddraget så tidligt som muligt. På den måde får de ejerskab til projektet og får mulighed for at sikre, at EPJ-systemerne kommer til at understøtte deres daglige arbejde.
"Det skete ikke i Nordjylland. En af de væsentligste årsager var, at man regnede med, at de involverede læger kunne deltage i processen, samtidig med at de passede deres fuldtidsarbejde," siger Anne Marie Høstgaard.
Der var otte speciallæger tilknyttet i processen i Nordjylland, men afhandlingen konkluderer, at det var umuligt for dem at få reel indflydelse.
"De kunne ikke deltage i ret mange møder og nåede slet ikke det vidensniveau, der er nødvendigt for at kunne påvirke beslutningsprocessen," siger Anne Marie Høstgaard.
Afhandlingen viser, at den væsentligste årsag til det er, at man ikke ville købe lægerne fri til at kunne deltage i arbejdet. Argumentet var, at det var for dyrt at gøre det.
I det tidligere Fyns Amt havde man en lignende udbudsproces omkring et EPJ-system, og her valgte man at frikøbe lægerne.
Anne Marie Høstgaard har i rapporten lavet nogle beregninger med udgangspunkt i Fyns Amt, og de viser, at det ville have kostet mellem en halv til tre procent af det samlede nordjyske EPJ-budget at sikre, at lægerne havde en reel mulighed for at involvere sig i processen.
"Målet med EPJ-systemet er at sikre højere patientsikkerhed. For at nå dertil er man nødt til at skabe medejerskab og indflydelse for lægerne, og der er frikøb nødvendigt," siger Anne Marie Høstgaard.
Lægeforeningen skal på banen
Der er dog ikke kun kritik af Nordjyllands Amt for ikke at inddrage brugerne, men også af lægeforeningen for ikke at opsøge indflydelse i udbudsprocessen.
Anne Marie Høstgaard mener, at man som interesseorganisation for lægerne, skulle være meget mere aktiv for at få indflydelse på EPJ-systemerne.
"Lægeforeningen har været fuldstændig usynlig i den nordjyske udbudsproces. Man forsøger kun at påvirke beslutninger på nationalt plan. Det må være i deres klare interesse at få indflydelse på beslutningsprocesserne, men man er alt for dårlige til at søge indflydelse ude i landet," siger Anne Marie Høstgård.
For nylig var EPJ-projekterne på landsplan også under beskydning, da McKinsey & Company udarbejdede en rapport, som konkluderede, at flere regionerne har alt for mange systemer.