Artikel top billede

De fleste kender LED-lyset fra blandt andet juleudsmykning. Forskere har nu tidoblet LED-lysets båndbredde ved kun at bruge den blå del af spektret.

Forskere bruger LED-lys til trådløse dataoverførsler

I fremtiden vil lyset fra lamperne derhjemme kunne bruges til at kode et trådløst bredbåndssignal, fortæller tyske forskere.

Computerworld News Service: Forskere ved Fraunhofer instituttet for telekommunikation under Heinrich-Hertz instituttet i Berlin har eksperimenteret med at udnytte synligt lys fra almindelige LED-dioder til at overføre trådløs data med hastigheder på op mod 230Mbit/sekund.

Den slags eksperimenter er foregået i årevis, men hastigheden på 230Mbit/s bliver anset for at være en rekord, når mediet er almindelig LED, fortæller den amerikanske optiker-forening Optical Society of America.

Det kan desuden vise sig at være svaret på den mangel på radio-spektrum, som blandt andet FCC ('U.S. Federal Communications Commission') beklager.

En af de tyske forskere på projektet, Jelena Vucic, fortæller, at der kan være store fordele ved at bruge lys til at føre data via Wi-Fi eller et andet system, eftersom lyset allerede findes i de fleste rum. Holdets resultater vil blive fremlagt under the Optical Fiber Communications Conference og ved Exposition/National Fiber Optic Engineers Conference 25. marts i San Diego.

Blå flimren i takt

Et LED-signal bliver skabt ved hjælp af en flimren i alle lysene på samme tid med en hastighed, der langt højere, end hvad det menneskelige øje kan opfatte, står der i OSA-udtalelsen. Almindelig LED har en båndbredde der er begrænset til nogle få megahertz, men Jelena Vucics hold var i stand til at tidoble mængden ved at bortfiltrere alt undtagen det blå fra LED-spektret.

Holdet byggede et synligt trådløst system i laboratoriet, der kunne bruges til at downloade data ved 100Mbit/s, og derefter opgradere systemet til 230 Mbit/s. Jelena Vucic mener, at holdet vil være i stand til at gennemføre endnu en fordobling af datahastigheden ved hjælp af visse tilpasninger.

I 2008 arbejde et engelsk forskerhold på samme måde med at undersøge LED til trådløs kommunikation.

Det er flere årtier siden, vi lærte, hvordan man sender data via fiberoptiske kabler ved enorme hastigheder. Men hvis forskningen gør det muligt at tage datatransmissionen over i et åbent miljø, som for eksempel en almindelig dagligstue, og sende data via lyset fra en lampe, så vil det være et gigantisk skridt fremad, såvel som et udfordrende skridt, siger Jack Gold, der er analytiker ved J. Gold Associates.

Jack Gold fortæller, at den tyske forskning tilsyneladende handler om datatransmission, der går i en retning og holder sig inden for væggene i et enkelt rum. Wi-Fi og andre former for radiotransmission kan til sammenligning foregå i alle retninger og passere igennem vægge.

Et rent praktisk problem ved en synlig, trådløs forbindelse vil være at få datasignalet over til selve lyset, mener Jack Gold.

Oversat af Marie Dyekjær Eriksen




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere