Artikel top billede

Skolestyrelsen freder COWI på trods af test-kaos

I går trak Skolestyrelsen stikket til systemet bag de nationale skole-test, fordi COWI ikke kunne få det til at fungere. Nu skal COWI have arbejdsro, lyder det fra Skolestyrelsen.

Elever, lærere, forældre og politikere landet over raser, efter at systemet til de nationale skole-test i denne uge - igen - røg ind i problemer.

Det fik Skolestyrelsen til at aflyse testene indtil videre, så leverandøren af systemet, COWI, kan finde frem til en løsning på de alt for lange svartider, som piner de i forvejen eksamens-svedende elever.

Indtil videre tør COWI ikke komme med en forklaring - eller en løsning - men det får ikke Skolestyrelsen til at true med bål og brand.

"Vores fokus lige nu er udelukkende at få testene op at køre igen," siger direktør i Skolestyrelsen, Martin Isenbecker, til Computerworld.

"Testene har kørt hele efteråret, hvor der er blevet afviklet 200.000 test ude på skolerne på frivillig basis, og forud for det er gået en pilot-fase med diverse afprøvninger, og fra den 15. februar og indtil i mandags er der blevet afviklet test planmæssigt, indtil vi koblede læsetestene på."

"Vi oplevede lange svartider, og vi besluttede så at lade være med at tage nogen chancer og at sætte testene på hold, indtil COWI har fundet en løsning," siger Martin Isenbecker.

Hvor overbevist er du om, at systemet nok skal komme til at fungere perfekt fremadrettet?

"Man kan sige, at vi jo har set det fungere, og det er blandt andet på den baggrund, at vi kunne melde det klar. Vi har set det fungere i en pilotfase, og vi har set det fungere i den frivillige periode, og så har vi fået en klarmelding fra Cowi. Så det er den sikkerhed, som vi har," siger Martin Isenbecker.

Har tidligere uddelt dagsbøder

COWI, der står i spidsen for test-systemet, som også VIA, @ventures og CSC har været med til at udvikle, blev i maj 2009 opkrævet en bod 15.000 kroner om dagen, fordi systemet ikke fungerede i overensstemmelse med kontrakten med Skolestyrelsen.

Martin Isenbecker vil dog endnu ikke tage stilling til, om noget lignende kan komme på tale igen.

"Vi er slet ikke nået til at se på, om det her skal have nogle konsekvenser for COWI. Lige nu fokuserer vi udelukkende på at få systemet til at fungere, og så tager vi det andet i næste omgang."

Et bump på vejen?

Martin Isenbecker mener, at det mest hensigtsmæssige i situationen med de lange svartider var at sætte testene på standby.

"Mit job er at stille et velfungerende system til rådighed for skolerne og eleverne og at sikre, at vi tager de hensyn til skolerne og eleverne, som vi kan."

"Det er det, vi har prøvet at gøre ved at sætte systemet på hold midlertidigt, så der ikke er nogen, der bliver udsat for dårlige oplevelser med systemet."

Det er langt fra første gang, at der har været problemer med de digitale test i Folkeskolen.

I sommer erkendte systemleverandøren COWI, at det var muligt at snyde med besvarelserne i folkeskolens digitale afgangsprøver.

Sidste sommer floppede den digitale generalprøve, og for to år siden ramlede det hele sammen for hundredvis af elever, der sad midt i eksamen.

Det har foreløbigt kostet over 100 millioner kroner at udvikle de nationale test, og skal man tro Skolestyrelsen, er der ikke tale om, at de er blevet spildt på et ubrugeligt system.

"Jeg håber, at det her er et bump på vejen, og at det bliver hurtigt løst. Men jeg er jo i den situation, at jeg er nødt til at afvente COWI's tilbagemelding, og også i et eller andet omfang give dem den arbejdsro, der skal til for at sikre, at systemet kommer til at fungere," siger Martin Isenbecker.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere